ЕРС дала посао мађарској фирми, а уговор крију

Електропривреда Републике Српске одбила је захтјев Транспаренцy Интернатионал  БиХ да достави уговор којим је омогућено мађарској компанији “Лугос Ренеwаблес” да преузме већински дио власништва у јавном предузећу “Соларна електрана Требиње 1”. 

Република Српска 01.08.2022 | 20:11
ЕРС дала посао мађарској фирми, а уговор крију

У октобру 2020. „Електропривреда“ Републике Српске добила је концесију над изградњом соларне електране „Требиње 1“. Према најавама, пројекат вриједан више од 100 милиона марака, требало је да буде завршен до октобра 2022. године. 

“Све оно што се даље дешавало указује на то да „Електропиривреда“ Републике Српске никада није имала намјеру да гради соларну електрану самостално, односно да се већ мјесец дана касније ишло на оснивање новог предузећа – „Соларна електрана Требиње 1“, коме је касније уступљена та концесија на шта је дала сагласност Комисија за концесије Републике Српске.

Законска могућност за тако нешто постоји, уколико концесионар из неких оправданих разлога није у могућности да реализује један такав пројека, тако да је уз једну чудну одлуку комисије уступљена та концесија том новооснованом предузећу”, подсјећа Срђан Траљић, (Транспаренцy Интернатионал БиХ).

Убрзо након уступања концесије, 70 одсто власништва над предузећем „Соларне електране Требиње 1“ купује домаћој јавности непозната мађарска фирма. 

“Још једна концесија обавијена велом тајни. Једна класична муљажа у режији владајућег СНСД-а, гдје јавност Републике Српске скоро ништа не зна о чему се ради и то траје ево већ 16 година.

СНСД крчми енергетски сектор Републике Српске и сваки од тих њихових тајних покушаја је био неуспјешан и коштао је Републику Српску много новца.

Сјетимо се оне епизоде везане за „Чез“ у Гацку, сјетимо се Чердарова, сјетимо се колико је коштала трансакција око „Бистрице“, која је купљена за 6 милиона марака, па је направљена превара везана за 21 милион марака, гдје је Република Српска изгубила 15 милиона марака”, каже Бранисалав Бореновић, предсједник ПДП-а. 

Бореновић сматра да се ради о још једној добро режираној пљачки од стране СНСД-а и тражи од надлежних да објаве уговор. Поставља се логично питање, ако се ради о пројекту од кога ће Република Српска имати користи, зашто надлежни одбијају да објаве уговор.

“Незаконита продаја акција соларне електране „Требиње 1“, од стране „Електропиривреде“ и Владе Републике Српске некој ташна-машна фирми из Мађарске представља још један у низу незаконитих и мафијашких послова Луке Петровића, који је доведен на чело „Електропривреде“ и ту функцију обавља незаконито, јер као генерални секретар не може бити на челу тог јавног предузећа.

Има задатак да потпуно уништи електроенергетски систем Републике Српске, како би му оборио цијену, извукао новац и припремио га за приватизацију, која треба да се уради одма послије завршетка избора.

Тај криминални посао који сам открио прошле године, а тиче се продаје 70 посто акција мађарској компанији, која нема никакве референце и не бави се производњом нити дистрибуцијом електричне енергије и јасно је да се ради о прљавом послу”,  сматра народни посланик Небојша Вукановић.

Вукановић каже да скривање уговора под изговором заштите пословног интереса мађарске фирме не држи воду и да се иза спорне фирме вјероватно налазе тајкуни и високи функционери СНСД-а. 

(БН/А.Глувић  Фото:БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Да

01.08.2022 18:24

Партијаси корумпирани харајууу тргујууу то је уходанаа пракса од рата до данас траје они се богате а народ у сиротињу претворили растјерали будзет оглодали коза ностра 21 вијека!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша БЛ

01.08.2022 18:25

Као и досада, све по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.08.2022 18:54

Како год само то скривање уговора није регуларно и самим тим није регуларан ни посао.У најмању руку чудна је ситуација да влада Неда на увид тај уговор и аутоматски постаје сумњива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

01.08.2022 21:43

Кратко рецено дрзавна корупција 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2022 22:34

Све бурле прода ово је без преседана људи паметни 2 октомбра казните ову власт све су распродали поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

02.08.2022 05:17

Е неце висе бити тајних уговора Додиковци, доста сте страсне стете нанијели овом народу.

ОДГОВОРИТЕ