ERS dala posao mađarskoj firmi, a ugovor kriju

Elektroprivreda Republike Srpske odbila je zahtjev Transparency International  BiH da dostavi ugovor kojim je omogućeno mađarskoj kompaniji “Lugos Renewables” da preuzme većinski dio vlasništva u javnom preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”. 

Republika Srpska 01.08.2022 | 20:11
ERS dala posao mađarskoj firmi, a ugovor kriju

U oktobru 2020. „Elektroprivreda“ Republike Srpske dobila je koncesiju nad izgradnjom solarne elektrane „Trebinje 1“. Prema najavama, projekat vrijedan više od 100 miliona maraka, trebalo je da bude završen do oktobra 2022. godine. 

“Sve ono što se dalje dešavalo ukazuje na to da „Elektropirivreda“ Republike Srpske nikada nije imala namjeru da gradi solarnu elektranu samostalno, odnosno da se već mjesec dana kasnije išlo na osnivanje novog preduzeća – „Solarna elektrana Trebinje 1“, kome je kasnije ustupljena ta koncesija na šta je dala saglasnost Komisija za koncesije Republike Srpske.

Zakonska mogućnost za tako nešto postoji, ukoliko koncesionar iz nekih opravdanih razloga nije u mogućnosti da realizuje jedan takav projeka, tako da je uz jednu čudnu odluku komisije ustupljena ta koncesija tom novoosnovanom preduzeću”, podsjeća Srđan Traljić, (Transparency International BiH).

Ubrzo nakon ustupanja koncesije, 70 odsto vlasništva nad preduzećem „Solarne elektrane Trebinje 1“ kupuje domaćoj javnosti nepoznata mađarska firma. 

“Još jedna koncesija obavijena velom tajni. Jedna klasična muljaža u režiji vladajućeg SNSD-a, gdje javnost Republike Srpske skoro ništa ne zna o čemu se radi i to traje evo već 16 godina.

SNSD krčmi energetski sektor Republike Srpske i svaki od tih njihovih tajnih pokušaja je bio neuspješan i koštao je Republiku Srpsku mnogo novca.

Sjetimo se one epizode vezane za „Čez“ u Gacku, sjetimo se Čerdarova, sjetimo se koliko je koštala transakcija oko „Bistrice“, koja je kupljena za 6 miliona maraka, pa je napravljena prevara vezana za 21 milion maraka, gdje je Republika Srpska izgubila 15 miliona maraka”, kaže Branisalav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Borenović smatra da se radi o još jednoj dobro režiranoj pljački od strane SNSD-a i traži od nadležnih da objave ugovor. Postavlja se logično pitanje, ako se radi o projektu od koga će Republika Srpska imati koristi, zašto nadležni odbijaju da objave ugovor.

“Nezakonita prodaja akcija solarne elektrane „Trebinje 1“, od strane „Elektropirivrede“ i Vlade Republike Srpske nekoj tašna-mašna firmi iz Mađarske predstavlja još jedan u nizu nezakonitih i mafijaških poslova Luke Petrovića, koji je doveden na čelo „Elektroprivrede“ i tu funkciju obavlja nezakonito, jer kao generalni sekretar ne može biti na čelu tog javnog preduzeća.

Ima zadatak da potpuno uništi elektroenergetski sistem Republike Srpske, kako bi mu oborio cijenu, izvukao novac i pripremio ga za privatizaciju, koja treba da se uradi odma poslije završetka izbora.

Taj kriminalni posao koji sam otkrio prošle godine, a tiče se prodaje 70 posto akcija mađarskoj kompaniji, koja nema nikakve reference i ne bavi se proizvodnjom niti distribucijom električne energije i jasno je da se radi o prljavom poslu”,  smatra narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Vukanović kaže da skrivanje ugovora pod izgovorom zaštite poslovnog interesa mađarske firme ne drži vodu i da se iza sporne firme vjerovatno nalaze tajkuni i visoki funkcioneri SNSD-a. 

(BN/A.Gluvić  Foto:BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Da

01.08.2022 18:24

Partijasi korumpirani harajuuu trgujuuu to je uhodanaa praksa od rata do danas traje oni se bogate a narod u sirotinju pretvorili rastjerali budzet oglodali koza nostra 21 vijeka!!

ODGOVORITE
Name

Saša BL

01.08.2022 18:25

Kao i dosada, sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.08.2022 18:54

Kako god samo to skrivanje ugovora nije regularno i samim tim nije regularan ni posao.U najmanju ruku čudna je situacija da vlada Neda na uvid taj ugovor i automatski postaje sumnjiva

ODGOVORITE
Name

Papakland

01.08.2022 21:43

Kratko receno drzavna korupcija 113%.

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2022 22:34

Sve burle proda ovo je bez presedana ljudi pametni 2 oktombra kaznite ovu vlast sve su rasprodali pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Rajko

02.08.2022 05:17

E nece vise biti tajnih ugovora Dodikovci, dosta ste strasne stete nanijeli ovom narodu.

ODGOVORITE