Вјерујем да ће данас доћи до деескалације ситуације на КиМ

Састанак председника Србије и војног врха одржан је синоћ у Генералштабу, а председник Александар Вучић по његовом завршетку пренео да је да је Београд молио представнике међународне заједнице да учине све што могу да утичу на Приштину да повуче своје одлуке и изразио наду да ће већ данас доћи до деескалације ситуције на КиМ.

Србија 01.08.2022 | 07:04
Вјерујем да ће данас доћи до деескалације ситуације на КиМ

"Завршен је састанак у Генералштабу, генерал Мојсиловић је, пре тога, разговарао са командантом КФОР-а. Важно је да је тај разговор протекао у коректној атмтсфери, на професионалан начин, прихваћен обавезе обеју страна, пре свега, у размени информација, јер је било много неистина и дезинформација", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је се да око поноћи очекује долазак команданта КФОР-а у Косовску Митровицу и његов разговор са председником Српске листе Горан Ракићем и представницима Срба.

"Молили смо представнике међународне заједнице, да учине све што могу, ако не могу да укину, пошто ће земље Квинте увек подржати сваку одлуку Приштине, која би била нешто што суверене државе могу да ураде, а онда да утичу на веома неодговорну албанску страну, да одложи примену ових одлука пре него што се настави дијалог", рекао је Вучић.

Указао је да је за Београд страшно важно да се дијалог настави, и да покушавамо да ствари решавамо мирним путем.

"Верујем да ћемо, краткорочно говоречи, имати добрих вести. А шта ће бити даље, то не могу да тврдим, али нада, се да ће ово, не вечрас, али сутра бити деескалирано", поручио је председник Србије.

А, онда, каже, остаје време да се припремимо за разговоре и да покушамо да кроз много компромисних решења дођемо до повољније ситуације за очување мира.

Он је констатовао да је акција Приштине на Косову дуго прирпемана, али и да Београд ради све на смиривању ситуације.

"Надам се да це сутра ситуација бити деескалирана , а онда нам остаје да се примимо за разговор и да покушамо да кроз компромисна решења дођемо до ситуације за очување мира", рекао је Вучић.

Он је указао да све што се радили и говорили данас показало је колико је дуго припремана акција напада на Србију.

"Од регионалних до других безбедносних слузби до медија тих земља које су унапред оптужиле Србију како је јасно да цемо по руском налогу да изврсимо инвазија на тобоз суверену земљу иако је то по међуанродним актима наша земља", рекао је Вучић.

Он је додао да је ишло до суманутих објашњења да Србија нема права, а други имају, али каже да је то припремљена матрица и да видимо како би то изгледало када би дошло до тежих инцидената.

Вучић је захвалио српском народу због уздраности и храбрости.

"Предстоји нам најтежа политичка борба у недељама пред нама и хвала сто цувају српско име и презиме на КИМ, што су неустрашиви ", рекао је Вуцић.

Он је захвалио и онима који су подрзали Србију и износили коректне ставове од Карла Билта до неких других за које то никада не би очекивао, до Бореља, представницима америчке амбасаде, а посебно се захвалио и представницима министарства спољних послова Руске Федерације који су реаговали на коректан начин.

"Радимо на смиривању, свега како и колико можемо. То је за нас најважније, а како сам рекао и данас, како год тешко било предаје неце бити и победице Србија", поручио је Вучих.

(Тањуг/ фото: Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Плави

01.08.2022 05:27

Па ако су само одложили за мјесец дана, онда то и није нешто. Само ће то исто да ураде касније. То није никакав договор. Баш ме занима како иначе теку ти преговори? Шта, они као дођу на преговоре, па тамо кажу: "Хоћемо да све буде како ми кажемо", а онда ми кажемо: "Не може све, ајде да видимо нешто", па онда они договоре "нешто", а сутрадан раде опет као да је све по њиховом, без икаквог договора. Значи само Срби попуштају све више, а ови сепаратисти раде по свом, и ником ништа. Није то у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

01.08.2022 05:58

Када госпон Курци добије интрукције ето опет белаја..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

01.08.2022 06:12

преседнице Александре Вуцицу богте наградијо тиси понос Србије и србског народа и понос ципуљица и равног ростова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

01.08.2022 06:16

Вуциц је заиста мудар и паметан цовијек који је од Србије направио дрзаву коју сви постују . Не мозе се висе са Србијом као некад .Кад су на власти били демократи у Србији сиптари су без проблема упали на сјевер Косова и попалили цркве и манастире . Демократи су само гледали да украду паре . Није било плата пензија . Капа вам доле предсједнице Вуцицу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2022 14:09

Сада немају висе ста да пале.

Name

Лејла

01.08.2022 07:22

Све похвале Вучићу Пресједнику Србије. Никад бољи није дошао за Пресједника. Браво тако се бори за свој народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуваркуца

01.08.2022 09:49

Подрска сународницима, Србима са Косва и Метохије ... Надамо се да це се Курти уразумити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

01.08.2022 11:59

Подршка за предсједника Вучића све опције искористити а ратна је посљедња нек разум влада Балканом али заштита свога народа је на првом мјесту само мудро и разум мора превладати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.08.2022 14:23

Дали нам мозес да објаснис због цега су прво постављене,па онда уклоњене барикаде.Два пораза у једном дану ја тако видим.