Како су Мађари дошли до концесије за СЕ Требиње 1?

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) одбила је захтјев Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БИХ) да достави уговор којим је омогућено мађарској компанији Лугос Ренеwаблес (ЛРЕН) да преузме 70 одсто власништва над јавним предузећем „Соларна електрана Требиње 1“.

Босна и Херцеговина 31.07.2022 | 17:15
Како су Мађари дошли до концесије за СЕ Требиње 1?

Овим уговором мађарски инвеститор без јавног надметања дошао је до концесије за изградњу соларне електране под условима које ЕРС не жели да објави јавности. У одговору ТИ БИХ-у управа ЕРС-а наводи да тај уговор још није закључен, него је само „утврђен његов садржај“.  

-У сваком случају и у односу на утврђени садржај уговора ЕРС је утврдио да постоји изузетак од Закона који се односи на приступ информацијама а који укључује повјерљиве интересе треће стране, те је по обављеном испитивању јавног интереса утврђено да информација није од јавног интереса, наводе из ЕРС-а и додају да мађарски инвеститор није сагласан да садржај уговора доспије у јавност. 

Како је мађарски инвеститор дошао до концесије? 

Концесија за изградњу соларне електране у Требињу додијељена је 19. октобра 2020. године Електропривреди РС без јавног позива, јер у Закону о концесијама РС постоји могућност да се уговор додијели путем преговарачког поступка, ако самоиницијативна понуда дође од јавног предузећа које обавља дјелатност од општег интереса. Цијели пројекат вриједан преко 100 милиона КМ, према концесионом уговору, ЕРС је требао завршити до октобра ове године.  

Ипак ово јавно предузеће очигледно није имало намјеру да гради ову соларну електрану јер је само десетак дана касније ЕРС на својој адреси основао предузеће „СЕ Требиње 1“ којем је прво уступљена концесија, а затим је 70 посто тог предузећа уступљено мађарској компанији ЛРЕН. На тај начин мађарски инвеститор је без јавног надмјетања уведен у овај посао, а од јавности се скривају услови под којима ће се финансирати и реализовати цијели пројекат. 

Да би све било могуће реализовати прво је Комисија за концесије РС морала дати сагласност да се концесиони уговор пренесе са ЕРС на ново предузеће „СЕ Требиње 1“, што је по закону могуће ако „ЕРС из финансијских или других разлога не може реализовати овај пројекат“. Прије него што је одобрила уступање ове концесије, Комисија је прама правилнику који регулише ову област морала испитати финансијско стање новог концесионара „СЕ Требиње 1“, као и доказе о његовој техничкој опремљености, раније изведеним радовима и доказе да има обезбјеђења финансијска средства.

Комисија је у мају 2021. одобрила уступање концесије новом предузећу „Се Требиње 1“ које је у 2021. години имало приходе од свега 800 марака. Због тога је ТИ БИХ затражио од Комисије доказе којима је утврђено финансијско стање овог предузећа као и то да оно има обезбјеђења финансијска средства. 

Затим је како у одговору ТИ БИХ-у наводе из „СЕ Требиње 1“, Влада Републике Српске 30. децембра 2021. одобрила да се 70% удјела у том предузећу пренесе са ЕРС-а на мађарски ЛРЕН.

Под којим условима је ЛРЕН уведен у посао? 

Како ЕРС не жели да објави садржај уговора са Мађарима, званично није ни могуће провјерити наводе из уговора који се појавио у јавности, а према којима је ЕРС уступио 70% власништва мађарском инвеститору за око 5 милиона КМ колико вриједи концесија и техничка документација која се односи на инвестициона улагања. Ту се наводи да мађарски ЛРЕН ипак има право да прода назад ЕРС-у удио од 70% по цијени која ће износити чак 16 милиона марака, ако се не испуне два услова. Један је да се потпише анекс концесионог уговора и рок изградње соларне електране, који истиче у октобру ове године, продужи за још 24 мјесеца, а други да се испуне обавезе из члана 16. концесионог уговора.  

Тај члан 16., према садржају првобитног концесионог уговора које је Министарство енергетике и рударства РС доставило ТИ БИХ-у, односи се на обезбјеђивање банкарских гаранција у висини од 4% вриједности пројекта (преко 4 милиона КМ), којим концесионар гарантује да ће извршити обавезе из уговора.  

С обзиром на то да предузеће „Се Требиње 1“ не жели објавити садржај концесионог уговора који тренутно има, није познато де ли су потписани поменути анекси. У одговору ТИ БИХ-у, директор овог предузећа такође наводи да мађарски инвеститор није сагласан да концесиони уговор доспије у јавност. 

Објављивање свих услова под којима се гради овај значај пројекат посебно је важно због негативних искустава на сличним пројектима, попут оног са изградњом ХЕ Бистрица гдје је ЕРС на ово предузеће пренио концесију, продао 90 одсто удјела лакташкој фирми Калдера Цомпанy за 6,8 милиона КМ, а затим 51 одсто тог предузећа поново купио за 10,6 милиона КМ.  

(ТИ БиХ/ фото: Wикипедиа)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

раде

31.07.2022 15:31

питате се како па све је јасно ста раде они који раде то сто раде, а нико им ниста немозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 17:28

Власт РС и јавна предузећа су неспојиви са законом. Вјероватно је Орбан договорио уз ђедову ракију у Бакинцима. А прича о 100 милиона за РС од мађара је само за малу дјецу.

Name

Добро

31.07.2022 19:57

Ма шта не може, и шта има везе ова електрана. Цијена пелета 550 км, а обловина због заустављања извоза пала на 250 км. Ако им не продуже још 90 дана забрану извоза само су им изашли у сусрет. Е о томе пишите а не о овим небитним стварима.

Name

Бранко

31.07.2022 15:39

Их бице тога јос, па није Орбан поклонио оне милионе Додику и РС сигурно, родјени брат брату не поклања 100м евра а да као Орбан онако нама да... ко зна ста све је јос потписано и обецано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоскуле

31.07.2022 17:29

хтио да поклони али није . То је била само игра за наивне и будале да повјерују у то

Name

Сумадинац

31.07.2022 15:44

Е кад ми казе Мадјарска Орбан воле србе и Републику С.Путин обозава србе само бог зна колико ова наса бедевија плаца народним и дрзавним парама ове љубавнике знам да су нам олигархи сјебали индустрију перуци лову. А Јансини нас послије тузе па намакни 9о милиона долара од цега Републико Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

31.07.2022 15:53

Оћигледно је да се овдје ради о незаконитој коруптивној манипулацији, ћим се спријећава увид јавности о детаљима концесионог уговора, сада је више него јасно зашто је господин Орбан бијо вољан да РС " пребаци" сто милиона еура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјеверица

31.07.2022 15:58

знаци , неки ликови као треца страна , купују удио ЈП ,којег је власник НАРОД , и тразе да уговор остане тајна за тај исти НАРОД ,који је власник истог тог ЈП :))))))ко је овде луд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

31.07.2022 16:06

Узурпатор је то поклонио мађарској ,за подршку , бори се за опстанак , издајник .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахаа

31.07.2022 16:09

Брат орбан наградјен пераци прозора харају 21 вијеку корумпиран8х политицара коза ностра корумпираних!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема дзабе донација!

31.07.2022 16:29

Оцито се Додик преко тога повезао са Орбаном који му је обецао велике донације без да казе за сто це му дати бас толико новца. Тактика је Његова Прво префали особу и онда се успостави да Орбан Мадјарска неда тако лахко Додику и РСу паре без да несто за узврат не добије. Ето То је То. Орбанов поклон РС преко пријатеља му Додика .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАНОРАИтд

31.07.2022 17:27

Итд. купи продај, купи продај, исисавај а по могуцности да добије велику вриједност а онда ступа нецији лицни интереинтер са великим апетитима ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто хиљада

31.07.2022 17:33

Обрце се у круг!!!! Братко орбан! У опцији!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

31.07.2022 17:59

Па поштено,јесу вам људи дали паре,тј.платили?јесу.Ил сте ви мислили стварно да сте неки фактор мађарима и да ће вам они поклонити 100 милиона еура??који успит буди речено мађари ни немају,јер су мало мања беда од вас..ал су нажалост чланица ЕУ,и те паре су они испросили из еу касе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.07.2022 18:36

Питајте Додика што је то тако.

Name

БАЊА ЛУКА

31.07.2022 18:09

ТАКВЕ ТЗВ. ПОСЛОВНЕ ТАЈНЕ НАШЕ ЗАКОНОДАВСТВО АЛИ НИ У ЈЕДНОЈ НОРМАЛНОЈ ПРАВНОЈ ДРЖАВИ НЕ ПОЗНАЈЕ И НЕ ПРИХВАТА. ОВО НАРОЧИТО ЈЕР СЕ РАДИ О ЈАВНОМ. ОВЦУ А НЕ ПРИВАТНОМ И СВИ ТИ УГОВОРИ КОЈИ НАШИ БАНДИТИ СКЛАПАЈУ У ТАЈНОСТИ МОРАЈУ ПАСТИ А ОНИ ЗАВРШИТИ ИЗ РЕШЕТАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор на питање из наслова

31.07.2022 19:24

Па Орбан долазио у приватну посјету Мили, натоварио 10 картона дједове ракије и посао договорен

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.07.2022 19:37

ПА ТАКВА ПЉАЧКА ЈЕ НЕВИЂЕНА У СВИЈЕТУ. ТАЈНО СЕ ПРОДАЈЕ НАРОДНА ИМОВИНА. ПРАВОСУЂЕ ТРЕБА ДА ОДГОВАРА ЗА НЕРАД. ТО НИКО НЕ СМИЈЕ ЧИНИТИ. БАНДА НА СВЕ СТРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

31.07.2022 20:33

Најбоље би било да се ниста не ради стаце нам соларне електране ста це путеви ста це хидроелектране онда нико неби ниста крао

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.07.2022 21:58

Добри ови мадјари, улозе 5 мио, а касније добију 16 назад, нек јос разним субјектима плате и цак 5 мио они су 6 добри. Нема ста, права браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

02.08.2022 06:13

БиХ је фиктивна дрзава без икакве дрзавницке субстанце, супља љустура без идеологије која би стајала иза дрзавности.

ОДГОВОРИТЕ