Ако ЦИК почне да кажњава, БиХ пријети невиђена криза

Одлука Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона БиХ, којима су Централној изборној комисији (ЦИК) дата много шира овлаштења око кажњавања политичара и странака, могла би да БиХ уведе у најопаснију кризу од потписивања Дејтонског споразума.

Босна и Херцеговина 31.07.2022 | 10:29
Ако ЦИК почне да кажњава, БиХ пријети невиђена криза

То за Српскаинфо  тврди политички аналитичар и директор ПР агенције “Прагма” из Београда, Цвијетин Миливојевић. Он, између осталог, истиче да би “преслободно тумачење” добијених овлаштења од стране Шмита, ЦИК могло да доведе у позицију сличну оној коју има Уставни суд БиХ.

"Чињеница је да овим измјенама Изборног закона, које Шмит назива техничким, ЦИК постаје нека врста 'надтијела', нешто слично као и несрећни Уставни суд БиХ, односно нека врста институције изнад свих закона. То је, како изгледа, замишљено да буде нека врста помоћног органа високог представника, који је опет, са своје стране, изнад свих закона у БиХ. То је један каламбур", сматра Миливојевић.

Иначе, да ће владајуће политичке странке Срба и Хрвата у БиХ тешко прихватити наметнуте измјене Изборног закона потврђују оштре реакције челника тих партија, које се не стишавају откако је Шмит донио наведену одлуку.

<ем>Инквизиција

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, између осталог, рекао је да је очигледно да Кристијан Шмит испуњава жеље сарајевских странака и опозиције у Републици Српској и да оно што је наметнуто, како тврди, нема нигдје на свијету.

За наметнуте такозване техничке измјене Изборног закона, који би требало да спријече говор мржње, све видове непримјереног понашања у кампањи, као и злоупотребу јавних ресурса, Додик сматра да је Централној изборној комисији сада дата “инквизицијска улога”.

"Ако амерички предсједник иде у кампању за други мандат, онда он користи све ресурсе, највише из безбједносних разлога", истакао је Додик, вјероватно алудирајући на властиту употребу службених возила и хеликоптера у предизборној кампањи СНСД у Српској.

Предсједништо Хрватског народног сабора недавно је, такође, најоштрије осудило Шмитове интервенције у Изборном закону, наводећи да је овим измјенама “тренутни нелегални састав ЦИК добио изузетно велика овлаштења”, што, како тврде, омогућава злоупотребе и доношење политички мотивисаних одлука.

<ем>Надинституција

Коментаришући реакције челника СНСД и ХНС, Цвијетин Миливојевић сматра да би БиХ заиста ушла у “незапамћену политичку кризу” уколико би ЦИК, хипотетички, нашао разлог да Милорада Додика или неког другог високог функционера власти у Српској санкционише на начин да му забрани учешће на изборима.

"С друге стране, за Републику Српску, односно њене бираче, добро је то што није само Српска и њена власт на удару могућих санкција и притисака који долазе са Запада, него су то у овом тренутку и Хрвати, а дјелимично, због своје ратне реторике и Бакир Изетбеговић и бошњачко вођство. Тај притисак ће се, на неки начин, прелити и на друге, јер је до сада, пред сваке изборе, цијели фокус био на Републици Српској и проблемима које, наводно, једино Додик ствара у БиХ", каже Миливојевић.

Он не искључује могућност да ће ЦИК “покушати да се игра надинституције”, будући да је БиХ, према његовим ријечима, вјероватно једина земља у свијету гдје опозиција има већи утицај на рад тог тијела у односу на власт.

"То је врло необична ситуација и вјероватно једини такав случај у свијету. Међутим, свако ко жели добро БиХ неће дозволити ЦИК-у да покуша тако нешто, јер то би заиста био крај и отварање кризе с несагледивим посљедицама", упозорава Миливојевић.

Српскаинфо.цом

(Фото: Ослобођење)

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

НЕУК

31.07.2022 08:49

ЖАЛИШ ШТО МИЛЕ НЕЋЕ МОЋИ СТИЋИ ХЕЛИКОПТЕРОМ НА СКУПОВЕ. И САДА КРСИ БЕЗБЈЕДОНОСНЕ МЈЕРЕ КАДА ЛЕТИ ЈЕР НЕМА У ПРАТЊИ НИКОГА ДА ЛЕТИ. А И КАКО ЋЕ МИЛЕ И КОМПАНИЈА БЕЗ КРАЂЕ ГЛАСОВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваком исто

31.07.2022 09:03

ако Јелена и Шаровић могу без пратње и хеликоптера ићи у кампању засто и Милорад и Жељка не бих могли нека и они бар једном натоце акцизно гориво

Name

Ре

31.07.2022 09:09

ЦИК им треба свима забранити уцесце на изборима. Бакири, дудуку и оном нецовјеку сто је опљацкао алумину и соко. А онда треба промијенити кривицни закон и само за њих тројицу увести казну веслања на галији.

Name

ц

31.07.2022 09:14

Шмите ниси добар, они су освојили власт и све је њихово, њих треба доктор љечити, они су поробили народ свој. Дери дерикоже народа.

Name

ре

31.07.2022 09:22

Зали због политцке кризе!!!А то сто је теска економска криза и васионска криза морала ,ма опста друствена криза ‼️То ниста!

Name

значи..

31.07.2022 09:46

почеле су пријетње. хоћемо власт а ако не биће хаос

Name

Ухх

31.07.2022 11:38

Сто мало није прицао о изборној крадји у Добоју,Зворнику и Дервенти?

Name

Коста

31.07.2022 11:53

Додиг је наручио анализу код ЦМ поштено је платио и сад видимо која јој је сврха.Истина није овдје речено ништа ново.Отрцана предизборна прича.А суштина је да је Босна заробљена земља не од Шмита и странаца него од домаћих страначких битанги који годинама краду изборе и представљају се као НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ а у суштини су ПОСЛАНИЦИ СТРАНАЧКЕ МАФИЈЕ.

Name

Кокаин Јохнy

31.07.2022 12:04

Браво Смитко, нека си и ти досао у стимунг!

Name

СТОП ПРЕВАРАМА

31.07.2022 12:22

ЊИХ БОЛИ ШТО МОЖДА ВИШЕ НЕЋЕ МОЋИ КРАСТИ ГЛАСОВЕ КАО ДО САДА. ЗАМИСЛИТЕ ДА ЋЕ ПРАВЦИ САДА ИМАТИ 60% ГЛАСОВА МАЊЕ. КАКО ТО ОБЈАСНИТИ НЕГО ДА ЈЕ КРАЂА ГЛАСОВА ЕНОРМНА. ЈОШ КАДА БИ СЕ СПРИЈЕЧИЛЕ УЦЈЕНЕ РАДНИМ МЈЕСТОМ, ПРИВАТНИМ БИЗНИСОМ, ПЛАЋАЊЕ СВАКОГ ГЛАСА ПА ОВИ САДА ВЛАДАЈУЋИ НЕ БИ ИМАЛИ НИ 10% ГЛАСОВА

Name

Нострадамус

31.07.2022 12:26

Од самосталности БиХ је у невидјеној кризи дрзава која постоји само на папиру.

Name

Ре

31.07.2022 23:16

Како може режим сам против себе изазвати кризу. Па ЦИК је институција режима а не опозиције. А кажњавати лоповлук је нешто најнормалније. Није битно ко то ради, судови или ЦИК. Зашто се власт буни толико против тога. Закон само смета лоповима.

Name

Борац

31.07.2022 08:53

Штасе милорад буни, па за све је исти закон, једино се он буни и ови његови хрватићи јер су крали, отимали, куповали и прекрајали вољу бирача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

31.07.2022 09:57

Е добро ти је онај неки дан написао. Мозда си борац али се стобом слазе нити 1% Срба. Узалуд ти труд.

Name

Ре X

31.07.2022 10:54

То ти мислис да је 1℅ ? Кад изидје на улице и оних 90℅ посто који цуте питацу те онда колико нас Бораца исто мисли.

Name

Ре

31.07.2022 14:17

Боји се,како це сада вулицка и дусица красти изборе? Морат це и он мало паркирати хеликоптер.

Name

Па и амерички

31.07.2022 08:56

Предсједник користи ресурсе. Утриповао миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па иако Америцки предсјеник

31.07.2022 14:54

користи те ресурсе, Америка није медју најсиромаснијим земљама свијета. Предсједник овако малог и сиромасног ентитета би требао да користи бицикл, јер ми немамо новаца за овако високе троскове застите мафијаса који су узурпирали власт. Или јос боље, нека обилази села на ролерима, ем не загадјује ваздух, ем не троси ресурсе.

Name

Шејтан

31.07.2022 08:57

Ма пусти лафине.И ЦИК служи Додику и Бакиру .Као и ви г Шмит..Све је то козметика да кобива високи представник нешто ради ..ЦИК има увид у видео снимке гдје Додик отворено пријети отказима у Кнежеву и Гацку за сваког ко не буде гласао са снсд ...Зар такви могу да иду на изборе као кандидати за било шта.То је кривично дјело да се пријети раднику да ће добити отказ ако гласа за другу странку...Е мој Шмите Шмите..Сједи гдје си ту гдје јеси ,Шта ћеш болан напољу ,примај плату најбољу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

31.07.2022 09:00

Амерички предцједник користи ресурсе из безбједносних разлога, рече господин Додик. То је тачно, онда их користи и ти али нека ти СНСД плаћа 1300 $ сат времена лета хеликоптера и нека ти плаћа 10 км по сату обезбедјења по једном полицијском службенику, укључујући и њихове дневнице које добијају од државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 14:58

Тацно тако. Због Милокрадове криминалне владавине ми смо сиромасна земља, права нарко- картел република, а Милокрад се понаса као и сваки нахати мафијас који је нагло постао милионер, њему су хеликоптер и авион статусни симболи, а сто је дрзава тамна мрља у Еврпопи, то њега не интересује. Њему је најбитније да су он, синциц и кцеркица хистерицна милионери. И њихова сељоберска кумадија.

Name

Фебо

31.07.2022 09:01

Па доста је било летења авиони камиони хеликоптери аута све на туђи рачун ако водиш своју кампању користи своја средства и то лична а не народна јер странка којој је на челу није народна веч његова

ОДГОВОРИТЕ
Name

борик

31.07.2022 09:05

купујем стингер , плацам одмах бољом будуцносцу српскиг народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

31.07.2022 09:16

Правосудје није радило свој посао јер су у дјеповима појединих политицара, ЦИК није имао овласти да казни, политицари се омакли контроли и тросили тудје паре како су хтјели и мисле да закон вази само за друге, нема тога висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.07.2022 09:18

А крадја у додоју то је регуларно за СНСд-е.Какав аналитицар то су сеоски трацеви за које Додик плаца високу цијену народним парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

31.07.2022 09:19

Доље лопови аБд

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

31.07.2022 09:21

Република Србска је створена без Милорада Додика .Он ју је покрао и било би боље да га нема.а ти као аналитицар си мањи од нуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.07.2022 09:22

Ако вам је до урнебеса, онда пустите свабу и ЦИК, да вам га уприлице? Неко време се писало да је ЦИК илегалан, јер није постована процедура, свабо је илегалан и илегалци це вам постављати норме? Циљ илегалаца је урнебес са страсним последицама, медју посвадјаним, народима и странкама. Свако ко са илегалцима има посла, на изборима губи. Цека над неко страсно време, спремају га странци, илегалци и њихове слуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мирослав

31.07.2022 10:13

Не причај глупости. Суд је рекао да је Цик изабран у складу са законом. Прочитај нешто, размисли и не понављај само Додикове ријечи. Он зна за шта се бори, а ти немаш појма.

Name

Криминалци СНСДа и СДА

31.07.2022 09:23

САМО КАЖЊАВАТИ И ТО СТРОГО ДОСТА ЈЕ БИЛО КРИМИНАЛАЦА НА ТЗ ВЛАСТИ ДОСТА ЈЕ БИЛО КОРИШТЕЊА ДРЖАВНИЈЕ РЕСУРСА ЗА ЊИХОВ ЛИЧНИ ИНТЕРЕС. ОВАЈ ЗАКОН ДОБРО ДОШАО ЗА КРИМИНАЛЦЕ СДА И СНСДа КОЈИ СУ ОСИРОМАШИЛИ ПОКРАЛИ РАЗОРИЛИ ЗЕМЉУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ни

31.07.2022 09:27

Сви ови по фотељама су исти!! Све је то иста прича, сви халапљиво трпају у своје џепове, у којој год или у чијој год фотељи сједили, а народу деценијама сервирају манипулативне приче. Води их само ненормална глад за богатством које нису зарадили ни својим радом ни знањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судзука

31.07.2022 09:32

Кад се Миле и његов пајдас из Мостара буне, онда треба знати да несто иде према боље за нормалне људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

31.07.2022 09:33

Не треба њима поред новца које добију за изборну кампању дати и остале ресурсе државе коју плаћају грађани. Треба им то ускратити и онако је то предизборна лаж и оно што обећају углавном неиспуне.Трба их немилосрдно кажњавати за и најмањи прекршај који направе или злоупотребе државне ресурсе. Багра политичколоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

31.07.2022 09:34

Ово је одлицно!ОДМАХ додику забранити уцесце на изборима и све смо приблеме ријесили!Он је једино зло у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монструми на власти

31.07.2022 09:54

И ја се слажем да се тај милијардер уклони са сцене и постави иза решетака тако и његов брат (КАКИР)

Name

Логика

31.07.2022 09:36

А видиш ли Миливојевицу шта се догодило у Добоју?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2022 09:46

невиди, треба им миле

Name

обрисани

31.07.2022 09:43

Нису проблем ни Смит ни ЦИК ни изборни закон,ни сва остала правила и прописи,везани за изборе.Проблем је- НАРОД.Додик глатко добија изборе,па макар на магарцу путовао на митинге,не зато сто је добар и способан,вец зато сто је овај народ-ЛУД.Да је могуце забранити старијима од 60 г од. да гласају,СНСД ни цензус не би пресао.Пензици су луди за њим.Вјероватно их подсјеца на непрезаљеног Јозу званог ТИТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

31.07.2022 09:44

Имају двије опције. Прва је да се одлука досљедно проводи. То може бити само добро. Политичари су осиони. Мисле да су средњовјековно племство, треба то довести у ред. Друга опција, уобичајнија за све што се дешава под окриљем ОХР-а је "свако је невин док се не докаже да је Србин". Ако тако буде, нормално да ће бити криза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

31.07.2022 10:01

Миливојевицу не сери! Водите ронхила себи, али он вас неце он воли хрвате и хрватску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миловиц

31.07.2022 10:09

Политицки аналитицар ? Дјубре једно покварено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

31.07.2022 10:18

Ја некако не вјерујем да се цијели свијет ставио на страну Бакира ,Додика и Човића само да би нама у Босни и Херцеговини загорчао животе.Некако мислим да је највише до нас који смо пристали бранити и борити се за будалештине којима нас свакодневно обасипају ова тројица .Ове три персоне знају да најбоље егзистирају у каосу /хаосу,то је њихово природно стање у којем они огрнути етничким заставама пљачкају све пред собом истовремено показујући како су вам они други највећи непријатељи и хушкају вас на њих .Е народе ,овакви нисмо боље ни заслужили .Пометимо то смеће у октобру и окренимо се животу а не празној реторици и преживљавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

31.07.2022 10:22

Па службена возила и хеликоптер нису власништво владајучих странакаИ треба забранити њихову употребу у страначке сврхе у чему је проблемСви су платили то дајте онда свима на располагање хеликоптер сужбена возила авион.....то вас боли.Забрањени страначки скупову у радно вријеме??па тако и треба а не истјеривати раднике ученике да иду на страначке скупове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

31.07.2022 10:27

Треба ли допустити да и даље краду изборе и владају мимо воље народа ,краду и уништавају све вриједно ,отјераше омладину !?? Само кажњавати ,кривично гонити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

31.07.2022 10:54

Ниста цудно!Назалост заборавља се да је устав БиХ уствари анеx 4 Дејтонскиг мировног спиразума,сти знаци наметнути,окстроисану,без уставне процедуре.Знаци одатле црпи овкастења.Политицари БиХ имали су 27 година да покрену процедуру доносења устава али не мозе се постуци консензус,двије трецине итд. Док је устав наметнут тј.анеx 4 ДС бице тско,а лукави политицари це скупљати поене,каи критикујуци и изразавати забринутост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

31.07.2022 10:57

Миле упоредјује РС са америком.Који си ти пропалитет од цовјека.Морални гмизавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 15:02

Морални црв и криминални горила

Name

Мој Миле

31.07.2022 11:40

Нико ти не брани да идеш Зракомлатом у Сарајево, на сједнице Преседништва БИХ, али не можеш са Зракомлатом на страначки скуп у Шипово !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.07.2022 11:43

Само се криминалци буне кад се заостравају казне и повецава контрола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2022 17:46

криминалци тразе везе и посреднике у Судовима,они се не буне формално а илегално подстицу неправду

Name

То нилада није

31.07.2022 11:58

Имало везе са вољом градјана. Они слузе само да покрију фарсу......

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозиција

31.07.2022 13:14

Какав болан уставни суд,кад ти знас саврсено да је суд под контролом три политицке партије,зато и непроцесуира никога ко је повезан са криминалом тих партија.Зато је врло вазно да је господин Смидт дао овласти ЦИКУ да спреце преваре и крадју гласова колико је могуце.До јуце је био и ЦИК под политицком контролом,па су одредјивали бројаци ко це победити а не гласаци.Зато је овај ЦИК трн у оку валдајуцим боје се правде па галаме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос несто

31.07.2022 13:18

Сваком кеиминалцу забранити кандидатуру и суспендирати га са листе а има их довољно то знају у ЦИКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горчин

31.07.2022 14:06

Шмит је добар,све док чујем кмечање из сва три табора, добар је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

31.07.2022 16:32

Ако не буде кажњавао биће криза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2022 16:55

Смите предји са ријеци на дјела казњавај све редом и одузимај а не супљом прицом него дјело поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

31.07.2022 18:37

Сву багру смијени свакако ништа не раде.Баш би била штета да смијени рудоњу из Лакташа.Во букач само за кориде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

31.07.2022 20:18

Господине није Додик Реп.Српска какав хаос ти спомињеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристина

01.08.2022 19:05

ово ти је Балкан само дубоко диси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плацају

01.08.2022 19:08

га да завадја НАРОД на Балкану и то добрим парама.

ОДГОВОРИТЕ