Ako CIK počne da kažnjava, BiH prijeti neviđena kriza

Odluka Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kojima su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) data mnogo šira ovlaštenja oko kažnjavanja političara i stranaka, mogla bi da BiH uvede u najopasniju krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Bosna i Hercegovina 31.07.2022 | 10:29
Ako CIK počne da kažnjava, BiH prijeti neviđena kriza

To za Srpskainfo  tvrdi politički analitičar i direktor PR agencije “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević. On, između ostalog, ističe da bi “preslobodno tumačenje” dobijenih ovlaštenja od strane Šmita, CIK moglo da dovede u poziciju sličnu onoj koju ima Ustavni sud BiH.

"Činjenica je da ovim izmjenama Izbornog zakona, koje Šmit naziva tehničkim, CIK postaje neka vrsta 'nadtijela', nešto slično kao i nesrećni Ustavni sud BiH, odnosno neka vrsta institucije iznad svih zakona. To je, kako izgleda, zamišljeno da bude neka vrsta pomoćnog organa visokog predstavnika, koji je opet, sa svoje strane, iznad svih zakona u BiH. To je jedan kalambur", smatra Milivojević.

Inače, da će vladajuće političke stranke Srba i Hrvata u BiH teško prihvatiti nametnute izmjene Izbornog zakona potvrđuju oštre reakcije čelnika tih partija, koje se ne stišavaju otkako je Šmit donio navedenu odluku.

Inkvizicija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, između ostalog, rekao je da je očigledno da Kristijan Šmit ispunjava želje sarajevskih stranaka i opozicije u Republici Srpskoj i da ono što je nametnuto, kako tvrdi, nema nigdje na svijetu.

Za nametnute takozvane tehničke izmjene Izbornog zakona, koji bi trebalo da spriječe govor mržnje, sve vidove neprimjerenog ponašanja u kampanji, kao i zloupotrebu javnih resursa, Dodik smatra da je Centralnoj izbornoj komisiji sada data “inkvizicijska uloga”.

"Ako američki predsjednik ide u kampanju za drugi mandat, onda on koristi sve resurse, najviše iz bezbjednosnih razloga", istakao je Dodik, vjerovatno aludirajući na vlastitu upotrebu službenih vozila i helikoptera u predizbornoj kampanji SNSD u Srpskoj.

Predsjedništo Hrvatskog narodnog sabora nedavno je, takođe, najoštrije osudilo Šmitove intervencije u Izbornom zakonu, navodeći da je ovim izmjenama “trenutni nelegalni sastav CIK dobio izuzetno velika ovlaštenja”, što, kako tvrde, omogućava zloupotrebe i donošenje politički motivisanih odluka.

Nadinstitucija

Komentarišući reakcije čelnika SNSD i HNS, Cvijetin Milivojević smatra da bi BiH zaista ušla u “nezapamćenu političku krizu” ukoliko bi CIK, hipotetički, našao razlog da Milorada Dodika ili nekog drugog visokog funkcionera vlasti u Srpskoj sankcioniše na način da mu zabrani učešće na izborima.

"S druge strane, za Republiku Srpsku, odnosno njene birače, dobro je to što nije samo Srpska i njena vlast na udaru mogućih sankcija i pritisaka koji dolaze sa Zapada, nego su to u ovom trenutku i Hrvati, a djelimično, zbog svoje ratne retorike i Bakir Izetbegović i bošnjačko vođstvo. Taj pritisak će se, na neki način, preliti i na druge, jer je do sada, pred svake izbore, cijeli fokus bio na Republici Srpskoj i problemima koje, navodno, jedino Dodik stvara u BiH", kaže Milivojević.

On ne isključuje mogućnost da će CIK “pokušati da se igra nadinstitucije”, budući da je BiH, prema njegovim riječima, vjerovatno jedina zemlja u svijetu gdje opozicija ima veći uticaj na rad tog tijela u odnosu na vlast.

"To je vrlo neobična situacija i vjerovatno jedini takav slučaj u svijetu. Međutim, svako ko želi dobro BiH neće dozvoliti CIK-u da pokuša tako nešto, jer to bi zaista bio kraj i otvaranje krize s nesagledivim posljedicama", upozorava Milivojević.

Srpskainfo.com

(Foto: Oslobođenje)

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

NEUK

31.07.2022 08:49

ŽALIŠ ŠTO MILE NEĆE MOĆI STIĆI HELIKOPTEROM NA SKUPOVE. I SADA KRSI BEZBJEDONOSNE MJERE KADA LETI JER NEMA U PRATNJI NIKOGA DA LETI. A I KAKO ĆE MILE I KOMPANIJA BEZ KRAĐE GLASOVA

ODGOVORITE
Name

svakom isto

31.07.2022 09:03

ako Jelena i Šarović mogu bez pratnje i helikoptera ići u kampanju zasto i Milorad i Željka ne bih mogli neka i oni bar jednom natoce akcizno gorivo

Name

Re

31.07.2022 09:09

CIK im treba svima zabraniti ucesce na izborima. Bakiri, duduku i onom necovjeku sto je opljackao aluminu i soko. A onda treba promijeniti krivicni zakon i samo za njih trojicu uvesti kaznu veslanja na galiji.

Name

c

31.07.2022 09:14

Šmite nisi dobar, oni su osvojili vlast i sve je njihovo, njih treba doktor lječiti, oni su porobili narod svoj. Deri derikože naroda.

Name

re

31.07.2022 09:22

Zali zbog politcke krize!!!A to sto je teska ekonomska kriza i vasionska kriza morala ,ma opsta drustvena kriza ‼️To nista!

Name

znači..

31.07.2022 09:46

počele su prijetnje. hoćemo vlast a ako ne biće haos

Name

Uhh

31.07.2022 11:38

Sto malo nije pricao o izbornoj kradji u Doboju,Zvorniku i Derventi?

Name

Kosta

31.07.2022 11:53

Dodig je naručio analizu kod CM pošteno je platio i sad vidimo koja joj je svrha.Istina nije ovdje rečeno ništa novo.Otrcana predizborna priča.A suština je da je Bosna zarobljena zemlja ne od Šmita i stranaca nego od domaćih stranačkih bitangi koji godinama kradu izbore i predstavljaju se kao NARODNI POSLANICI a u suštini su POSLANICI STRANAČKE MAFIJE.

Name

Kokain Johny

31.07.2022 12:04

Bravo Smitko, neka si i ti dosao u stimung!

Name

STOP PREVARAMA

31.07.2022 12:22

NJIH BOLI ŠTO MOŽDA VIŠE NEĆE MOĆI KRASTI GLASOVE KAO DO SADA. ZAMISLITE DA ĆE PRAVCI SADA IMATI 60% GLASOVA MANJE. KAKO TO OBJASNITI NEGO DA JE KRAĐA GLASOVA ENORMNA. JOŠ KADA BI SE SPRIJEČILE UCJENE RADNIM MJESTOM, PRIVATNIM BIZNISOM, PLAĆANJE SVAKOG GLASA PA OVI SADA VLADAJUĆI NE BI IMALI NI 10% GLASOVA

Name

Nostradamus

31.07.2022 12:26

Od samostalnosti BiH je u nevidjenoj krizi drzava koja postoji samo na papiru.

Name

Re

31.07.2022 23:16

Kako može režim sam protiv sebe izazvati krizu. Pa CIK je institucija režima a ne opozicije. A kažnjavati lopovluk je nešto najnormalnije. Nije bitno ko to radi, sudovi ili CIK. Zašto se vlast buni toliko protiv toga. Zakon samo smeta lopovima.

Name

Borac

31.07.2022 08:53

Štase milorad buni, pa za sve je isti zakon, jedino se on buni i ovi njegovi hrvatići jer su krali, otimali, kupovali i prekrajali volju birača.

ODGOVORITE
Name

X

31.07.2022 09:57

E dobro ti je onaj neki dan napisao. Mozda si borac ali se stobom slaze niti 1% Srba. Uzalud ti trud.

Name

Re X

31.07.2022 10:54

To ti mislis da je 1℅ ? Kad izidje na ulice i onih 90℅ posto koji cute pitacu te onda koliko nas Boraca isto misli.

Name

Re

31.07.2022 14:17

Boji se,kako ce sada vulicka i dusica krasti izbore? Morat ce i on malo parkirati helikopter.

Name

Pa i američki

31.07.2022 08:56

Predsjednik koristi resurse. Utripovao mile

ODGOVORITE
Name

Pa iako Americki predsjenik

31.07.2022 14:54

koristi te resurse, Amerika nije medju najsiromasnijim zemljama svijeta. Predsjednik ovako malog i siromasnog entiteta bi trebao da koristi bicikl, jer mi nemamo novaca za ovako visoke troskove zastite mafijasa koji su uzurpirali vlast. Ili jos bolje, neka obilazi sela na rolerima, em ne zagadjuje vazduh, em ne trosi resurse.

Name

Šejtan

31.07.2022 08:57

Ma pusti lafine.I CIK služi Dodiku i Bakiru .Kao i vi g Šmit..Sve je to kozmetika da kobiva visoki predstavnik nešto radi ..CIK ima uvid u video snimke gdje Dodik otvoreno prijeti otkazima u Kneževu i Gacku za svakog ko ne bude glasao sa snsd ...Zar takvi mogu da idu na izbore kao kandidati za bilo šta.To je krivično djelo da se prijeti radniku da će dobiti otkaz ako glasa za drugu stranku...E moj Šmite Šmite..Sjedi gdje si tu gdje jesi ,Šta ćeš bolan napolju ,primaj platu najbolju

ODGOVORITE
Name

Aa

31.07.2022 09:00

Američki predcjednik koristi resurse iz bezbjednosnih razloga, reče gospodin Dodik. To je tačno, onda ih koristi i ti ali neka ti SNSD plaća 1300 $ sat vremena leta helikoptera i neka ti plaća 10 km po satu obezbedjenja po jednom policijskom službeniku, uključujući i njihove dnevnice koje dobijaju od države

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2022 14:58

Tacno tako. Zbog Milokradove kriminalne vladavine mi smo siromasna zemlja, prava narko- kartel republika, a Milokrad se ponasa kao i svaki nahati mafijas koji je naglo postao milioner, njemu su helikopter i avion statusni simboli, a sto je drzava tamna mrlja u Evrpopi, to njega ne interesuje. Njemu je najbitnije da su on, sincic i kcerkica histericna milioneri. I njihova seljoberska kumadija.

Name

Febo

31.07.2022 09:01

Pa dosta je bilo letenja avioni kamioni helikopteri auta sve na tuđi račun ako vodiš svoju kampanju koristi svoja sredstva i to lična a ne narodna jer stranka kojoj je na čelu nije narodna več njegova

ODGOVORITE
Name

borik

31.07.2022 09:05

kupujem stinger , placam odmah boljom buducnoscu srpskig naroda .

ODGOVORITE
Name

TDI

31.07.2022 09:16

Pravosudje nije radilo svoj posao jer su u djepovima pojedinih politicara, CIK nije imao ovlasti da kazni, politicari se omakli kontroli i trosili tudje pare kako su htjeli i misle da zakon vazi samo za druge, nema toga vise.

ODGOVORITE
Name

borac

31.07.2022 09:18

A kradja u dodoju to je regularno za SNSd-e.Kakav analiticar to su seoski tracevi za koje Dodik placa visoku cijenu narodnim parama.

ODGOVORITE
Name

Agata

31.07.2022 09:19

Dolje lopovi aBd

ODGOVORITE
Name

borac

31.07.2022 09:21

Republika Srbska je stvorena bez Milorada Dodika .On ju je pokrao i bilo bi bolje da ga nema.a ti kao analiticar si manji od nule.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

31.07.2022 09:22

Ako vam je do urnebesa, onda pustite svabu i CIK, da vam ga uprilice? Neko vreme se pisalo da je CIK ilegalan, jer nije postovana procedura, svabo je ilegalan i ilegalci ce vam postavljati norme? Cilj ilegalaca je urnebes sa strasnim posledicama, medju posvadjanim, narodima i strankama. Svako ko sa ilegalcima ima posla, na izborima gubi. Ceka nad neko strasno vreme, spremaju ga stranci, ilegalci i njihove sluge.

ODGOVORITE
Name

re Miroslav

31.07.2022 10:13

Ne pričaj gluposti. Sud je rekao da je Cik izabran u skladu sa zakonom. Pročitaj nešto, razmisli i ne ponavljaj samo Dodikove riječi. On zna za šta se bori, a ti nemaš pojma.

Name

Kriminalci SNSDa i SDA

31.07.2022 09:23

SAMO KAŽNJAVATI I TO STROGO DOSTA JE BILO KRIMINALACA NA TZ VLASTI DOSTA JE BILO KORIŠTENJA DRŽAVNIJE RESURSA ZA NJIHOV LIČNI INTERES. OVAJ ZAKON DOBRO DOŠAO ZA KRIMINALCE SDA I SNSDa KOJI SU OSIROMAŠILI POKRALI RAZORILI ZEMLJU

ODGOVORITE
Name

ni

31.07.2022 09:27

Svi ovi po foteljama su isti!! Sve je to ista priča, svi halapljivo trpaju u svoje džepove, u kojoj god ili u čijoj god fotelji sjedili, a narodu decenijama serviraju manipulativne priče. Vodi ih samo nenormalna glad za bogatstvom koje nisu zaradili ni svojim radom ni znanjem.

ODGOVORITE
Name

Sudzuka

31.07.2022 09:32

Kad se Mile i njegov pajdas iz Mostara bune, onda treba znati da nesto ide prema bolje za normalne ljude

ODGOVORITE
Name

BOY

31.07.2022 09:33

Ne treba njima pored novca koje dobiju za izbornu kampanju dati i ostale resurse države koju plaćaju građani. Treba im to uskratiti i onako je to predizborna laž i ono što obećaju uglavnom neispune.Trba ih nemilosrdno kažnjavati za i najmanji prekršaj koji naprave ili zloupotrebe državne resurse. Bagra političkolopovska.

ODGOVORITE
Name

Domi

31.07.2022 09:34

Ovo je odlicno!ODMAH dodiku zabraniti ucesce na izborima i sve smo pribleme rijesili!On je jedino zlo u RS!

ODGOVORITE
Name

Monstrumi na vlasti

31.07.2022 09:54

I ja se slažem da se taj milijarder ukloni sa scene i postavi iza rešetaka tako i njegov brat (KAKIR)

Name

Logika

31.07.2022 09:36

A vidiš li Milivojevicu šta se dogodilo u Doboju?

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2022 09:46

nevidi, treba im mile

Name

obrisani

31.07.2022 09:43

Nisu problem ni Smit ni CIK ni izborni zakon,ni sva ostala pravila i propisi,vezani za izbore.Problem je- NAROD.Dodik glatko dobija izbore,pa makar na magarcu putovao na mitinge,ne zato sto je dobar i sposoban,vec zato sto je ovaj narod-LUD.Da je moguce zabraniti starijima od 60 g od. da glasaju,SNSD ni cenzus ne bi presao.Penzici su ludi za njim.Vjerovatno ih podsjeca na neprezaljenog Jozu zvanog TITO.

ODGOVORITE
Name

Y

31.07.2022 09:44

Imaju dvije opcije. Prva je da se odluka dosljedno provodi. To može biti samo dobro. Političari su osioni. Misle da su srednjovjekovno plemstvo, treba to dovesti u red. Druga opcija, uobičajnija za sve što se dešava pod okriljem OHR-a je "svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin". Ako tako bude, normalno da će biti kriza.

ODGOVORITE
Name

anna

31.07.2022 10:01

Milivojevicu ne seri! Vodite ronhila sebi, ali on vas nece on voli hrvate i hrvatsku!

ODGOVORITE
Name

milovic

31.07.2022 10:09

Politicki analiticar ? Djubre jedno pokvareno.

ODGOVORITE
Name

Boske

31.07.2022 10:18

Ja nekako ne vjerujem da se cijeli svijet stavio na stranu Bakira ,Dodika i Čovića samo da bi nama u Bosni i Hercegovini zagorčao živote.Nekako mislim da je najviše do nas koji smo pristali braniti i boriti se za budaleštine kojima nas svakodnevno obasipaju ova trojica .Ove tri persone znaju da najbolje egzistiraju u kaosu /haosu,to je njihovo prirodno stanje u kojem oni ogrnuti etničkim zastavama pljačkaju sve pred sobom istovremeno pokazujući kako su vam oni drugi najveći neprijatelji i huškaju vas na njih .E narode ,ovakvi nismo bolje ni zaslužili .Pometimo to smeće u oktobru i okrenimo se životu a ne praznoj retorici i preživljavanju.

ODGOVORITE
Name

Dušan

31.07.2022 10:22

Pa službena vozila i helikopter nisu vlasništvo vladajučih stranakaI treba zabraniti njihovu upotrebu u stranačke svrhe u čemu je problemSvi su platili to dajte onda svima na raspolaganje helikopter sužbena vozila avion.....to vas boli.Zabranjeni stranački skupovu u radno vrijeme??pa tako i treba a ne istjerivati radnike učenike da idu na stranačke skupove

ODGOVORITE
Name

Боки Србац

31.07.2022 10:27

Треба ли допустити да и даље краду изборе и владају мимо воље народа ,краду и уништавају све вриједно ,отјераше омладину !?? Само кажњавати ,кривично гонити .

ODGOVORITE
Name

055

31.07.2022 10:54

Nista cudno!Nazalost zaboravlja se da je ustav BiH ustvari anex 4 Dejtonskig mirovnog spirazuma,sti znaci nametnuti,okstroisanu,bez ustavne procedure.Znaci odatle crpi ovkastenja.Politicari BiH imali su 27 godina da pokrenu proceduru donosenja ustava ali ne moze se postuci konsenzus,dvije trecine itd. Dok je ustav nametnut tj.anex 4 DS bice tsko,a lukavi politicari ce skupljati poene,kai kritikujuci i izrazavati zabrinutost...

ODGOVORITE
Name

Glas

31.07.2022 10:57

Mile uporedjuje RS sa amerikom.Koji si ti propalitet od covjeka.Moralni gmizavac

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2022 15:02

Moralni crv i kriminalni gorila

Name

Moj Mile

31.07.2022 11:40

Niko ti ne brani da ideš Zrakomlatom u Sarajevo, na sjednice Presedništva BIH, ali ne možeš sa Zrakomlatom na stranački skup u Šipovo !

ODGOVORITE
Name

BL

31.07.2022 11:43

Samo se kriminalci bune kad se zaostravaju kazne i povecava kontrola.

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2022 17:46

kriminalci traze veze i posrednike u Sudovima,oni se ne bune formalno a ilegalno podsticu nepravdu

Name

To nilada nije

31.07.2022 11:58

Imalo veze sa voljom gradjana. Oni sluze samo da pokriju farsu......

ODGOVORITE
Name

opozicija

31.07.2022 13:14

Kakav bolan ustavni sud,kad ti znas savrseno da je sud pod kontrolom tri politicke partije,zato i neprocesuira nikoga ko je povezan sa kriminalom tih partija.Zato je vrlo vazno da je gospodin Smidt dao ovlasti CIKU da sprece prevare i kradju glasova koliko je moguce.Do juce je bio i CIK pod politickom kontrolom,pa su odredjivali brojaci ko ce pobediti a ne glasaci.Zato je ovaj CIK trn u oku valdajucim boje se pravde pa galame.

ODGOVORITE
Name

jos nesto

31.07.2022 13:18

Svakom keiminalcu zabraniti kandidaturu i suspendirati ga sa liste a ima ih dovoljno to znaju u CIKU.

ODGOVORITE
Name

gorčin

31.07.2022 14:06

Šmit je dobar,sve dok čujem kmečanje iz sva tri tabora, dobar je!

ODGOVORITE
Name

Zvornik

31.07.2022 16:32

Ako ne bude kažnjavao biće kriza.

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2022 16:55

Smite predji sa rijeci na djela kaznjavaj sve redom i oduzimaj a ne supljom pricom nego djelo pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Uroš

31.07.2022 18:37

Svu bagru smijeni svakako ništa ne rade.Baš bi bila šteta da smijeni rudonju iz Laktaša.Vo bukač samo za koride

ODGOVORITE
Name

Marinko

31.07.2022 20:18

Gospodine nije Dodik Rep.Srpska kakav haos ti spominješ

ODGOVORITE
Name

Kristina

01.08.2022 19:05

ovo ti je Balkan samo duboko disi

ODGOVORITE
Name

Placaju

01.08.2022 19:08

ga da zavadja NAROD na Balkanu i to dobrim parama.

ODGOVORITE