Криминални владини уговори у задњих 20-так дана

- Политика СДС-а није да задужује грађане за милијарде КМ нити да продаје ресурсе који могу да допринесу да се Република Српска привредно развија и економски јача“, закључио је Радовић.

Република Српска 30.07.2022 | 12:19
Криминални владини уговори у задњих 20-так дана

- Док су грађани Републике Српске препуштени сами себи у борби са инфлацијом, Влада РС сакривајући се од очију јавности и без жеље да да било какав разуман одговор, бавила се за њу пречим пословима. Наиме, у посљедњих мјесец дана Влада је одлучила да, посредно или непосредно, закључи три прилично нетранспарентна правна посла, истакао је замјеник предсједника Српске демократске странке др Милан Радовић. 

„Први посао је изградња аутопута Брчко-Вукосавље вриједан 765 милиона КМ којим су се похвалили. Тај уговор је додијељен кинеској компанији и која ће да га и финансира, а грађани Републике Српске ће то да враћају дуго наредних година јер се ради о енормном износу кредита од 765 милиона КМ. Треба нагласити да је уговор са кинеском компанијом потписало јавно предузеће Аутопутеви РС",наводи Радовић и додаје да нико није објавио студију оправданости и изводљивости или бар колико ће та дионица аутопута да донесе прихода од путарина како би се кредит уопште враћао.

"Треба напоменути да је уговор промијењен у задњи час и увећан за преко 60 милиона КМ уз сагласност Владе РС“, поручио је Радовић.

Он каже да је други посао препуштање РЖР Љубија страном инвеститору без процедуре процјене вриједности предузећа, а самим тим и процјене резерви руда које су у власништву овога предузећа. 

„Наиме, путем повећања капитала Република Српска ће препустити већински пакет за око 50 милиона КМ а да страни инвеститор, бар јавност није упозната са тим, није објавио план инвестирања са очекиваном производњом. Било би добро да Влада РС, као већински власник, објави колике су резерве руде у хиљадама тона и која је њихова вриједност на тржишту“, упитао је Радовић. 

Замјеник предсједника СДС је рекао да је трећи посао из овог домена јесте потпуно нетранспарентна продаја потраживања предузећа Бирач у чијем власништву је и Алумина.

„Ово предузеће остварује годишњу добит од око 30 милиона КМ и ако се узму у обзир сви параметри његова вриједност би била преко 300 милиона КМ. У најмању руку је чудно да Влада донесе Закључак да прода своја потраживања у оваквом предузећу правдајући се наплатом номиналног износа, повезивањем стажа радницима и одобрењем правобранилаштва.

Правници сматрају да не постоји правни основ за такав посао и да је закључак Владе РС НЕЗАКОНИТ јер није у складу са законом о пореском поступку и законом о облигационим односима. Овај правни посао, као такав, може у скорој будућности да нанесе огромну штету свим странама које учествују у њему, а што се може одразити и на погоршање пословање самог предузећа Алумина“, нагласио је Радовић.

Потпуно је јасно, поручује Радовић, да је владајућа коалиција, не марећи за цијену, пожурила да нетранспарентно закључи ове послове јер се боји губитка власти у октобру. 

„Ниједна Влада у Европи бар у овом периоду се није одрекла стратешких и важних предузећа као сто то сада чини Влада РС на овакав начин. Политика СДС-а није да задужује грађане за милијарде КМ нити да продаје ресурсе који могу да допринесу да се Република Српска привредно развија и економски јача“, закључио је Радовић.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Задњих

30.07.2022 10:35

20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

30.07.2022 11:34

Сумњиво лице ???

Name

е

30.07.2022 11:53

Дисловно све сумњиво!!!!Све смрти,све градње,све укњизбе,све бас све судске одлук ,дипломе итд итд итд

Name

Снсд

30.07.2022 13:08

Је гори од 7 библијских проклетстава

Name

Ре

30.07.2022 10:35

А прошли свих година као да су били добри, е мој политичару мафија влада 16 година РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм сад

30.07.2022 10:45

Шта је све сумњиво пријатељу мој а све под плаштом политике. Или би то назвали пословним лобирањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

30.07.2022 10:57

Супер. Све ја набројано ста неваља и како би зребало. Али, опозицијо, имате ли могуцности да се то стопира. Засто неподузмете несто да то непродје. Ако знате да неваља а не реагујете одлуцно, и ви сте онда сауцесници у том лоповлуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2022 11:44

Такви као ти,мозете на изборима промјенити.

Name

Бистри

30.07.2022 12:26

Хало друже, порука је да ово треба мијењати, а то се може само на изборима!

Name

Ре

30.07.2022 13:58

Мозе се зауставити .Али ако до сукоба додје како це се то зауставити и да ли це то неко у овом моменту злоупотебити!!!Само ,људи су на ивици стрпљења!

Name

БЛ

30.07.2022 11:15

Правно сумњиви су поступци у задњих пар година, градња аутопута, узимање и тросење кредита по европи, и онда су ту одлуке нсрс који излазе из надлезности за које је уставни суд рс рекао да немају никакву правну тезину. И такве одлуке хоце да се наметну људима и другим народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.07.2022 11:27

Највеце преваре су та страна улагања,рај за лопове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

30.07.2022 12:18

Милане,пуна подршка,свака ти је на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2022 22:26

док не прелети у следецу странку...

Name

незнам

30.07.2022 12:48

Ста це јос све да се запали да нам оставе бар једну банку да моземо добијати ино пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

30.07.2022 14:23

Све је тачно ,али гдје је опозиција да поведе протесте и да скинемо ову кугу = СЕКТУ снсд са власти .Радовићу ,поштујем твој став ,али од приче нема ништа ,превише су они огрезли у криминалу да без масовних,мирних протеста оду у прошлост тј. у затвор !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.07.2022 12:02

КОМЕНТАТОР "Е и РЕ" СВЕ ТАЧНО И ЈОШ МНОГО ТОГ. КАЖЕТЕ, АКО ДОЂЕ ДО СУКОБА. ПА ЗАР СВЕ ШТО СУ СНСД УСВОЈИЛИ НА СКУПШТИНИ И ПАДА НА СУДУ, НИЈЕ ЊИХОВА ТИХА ПРОВАКАЦИЈА НАРОДА НА СУКОБ. ПА ЗАР ВРУЈЕЂАЊЕ САТИМА ОПОЗИЦИЈЕ, КОЈЕ ЈЕ ЧУБРИЛОВИЋ ДОЗВОЛИО ДОДИКУ, НИЈЕ ПРОВОКАЦИЈА НА СУКОБЕ. ТУЧА ПОСЛАНИКА РС ПРЕД КАМЕРАМА, ШТА ЈЕ ДРУГО. ПРОСТАЧКО ПСОВАЊЕ МИНИСТРА БЕЗБИЈЕДНОСТИ Б и Х МЕХТИЋА, НА НАЈВЕЋЕМ СКУПУ У ДОБОЈУ 18 ГОДИНЕ. ШТА ЈЕ ТО. НА КОЗАРИ 22 ВРУЈЕЂАЊЕ ДИЈАСПОРЕ И ЦИЈЕЛОГ СИРОМАШНОГ НАРОДА, СА ЧИЈЕ ГРБАЧЕ СЕ ПУНИ БУЏЕТ. ЗАТИМ, ВРИЈЕЂАЊЕ И НАПАДАЊЕ НОВИНАРКИ ТВ БН ИТД. ПОЛИТИЧАРИ КРАДУ ИЗ БУЏЕТА, А СУДИЈЕ ПРИМАЈУ ПЛАТУ ИЗ БУЏЕТА, А НИКО НЕ РАДИ ЗА НАРОД. АКО СУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, НЕПРАВО ЈЕ ЕКСПЛОАТИСАТИ И ЛАГАТИ НАРОД. СВИ ОНИ БОГАТИ ИМАЈУ ОСТУПНИЦУ. У СРБИЈИ, ХР. ЕВРОПИ, РУСИЈИ, МАЛТИ, МАЛДИВИМА И КО ЗНА ГДЈЕ, ЈОШ. ДА СУ НАМ ПРЕЦИ БИЛИ ОВАКВИ ЉИГАВИ, МИ НЕБИСМО ОВДЈЕ БИЛИ САДА. ОВИ ЗА 30 ПРЕСЕЛИШЕ ИЗ Б И Х И РС ГОТОВО СВЕ. СТАРИ ЋЕ ПОМРИЈЕТИ, А МЛАДИ ПРЕКО ГРАНИЦЕ. ЧЕСТИТАМ ОПОЗИЦИЈИ, НА МОДРОСТИ, ШТО ОВО СВЕ ИЗДРЖАШЕ У СКУПШТИНИ ПРЕД КАМЕРАМА ТВ БН. СТАР САМ. ГРАЂАНИН РС ИЗ КРАЈИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ