Kriminalni vladini ugovori u zadnjih 20-tak dana

- Politika SDS-a nije da zadužuje građane za milijarde КM niti da prodaje resurse koji mogu da doprinesu da se Republika Srpska privredno razvija i ekonomski jača“, zaključio je Radović.

Republika Srpska 30.07.2022 | 12:19
Kriminalni vladini ugovori u zadnjih 20-tak dana

- Dok su građani Republike Srpske prepušteni sami sebi u borbi sa inflacijom, Vlada RS sakrivajući se od očiju javnosti i bez želje da da bilo kakav razuman odgovor, bavila se za nju prečim poslovima. Naime, u posljednjih mjesec dana Vlada je odlučila da, posredno ili neposredno, zaključi tri prilično netransparentna pravna posla, istakao je zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke dr Milan Radović. 

„Prvi posao je izgradnja autoputa Brčko-Vukosavlje vrijedan 765 miliona КM kojim su se pohvalili. Taj ugovor je dodijeljen kineskoj kompaniji i koja će da ga i finansira, a građani Republike Srpske će to da vraćaju dugo narednih godina jer se radi o enormnom iznosu kredita od 765 miliona КM. Treba naglasiti da je ugovor sa kineskom kompanijom potpisalo javno preduzeće Autoputevi RS",navodi Radović i dodaje da niko nije objavio studiju opravdanosti i izvodljivosti ili bar koliko će ta dionica autoputa da donese prihoda od putarina kako bi se kredit uopšte vraćao.

"Treba napomenuti da je ugovor promijenjen u zadnji čas i uvećan za preko 60 miliona КM uz saglasnost Vlade RS“, poručio je Radović.

On kaže da je drugi posao prepuštanje RŽR Ljubija stranom investitoru bez procedure procjene vrijednosti preduzeća, a samim tim i procjene rezervi ruda koje su u vlasništvu ovoga preduzeća. 

„Naime, putem povećanja kapitala Republika Srpska će prepustiti većinski paket za oko 50 miliona КM a da strani investitor, bar javnost nije upoznata sa tim, nije objavio plan investiranja sa očekivanom proizvodnjom. Bilo bi dobro da Vlada RS, kao većinski vlasnik, objavi kolike su rezerve rude u hiljadama tona i koja je njihova vrijednost na tržištu“, upitao je Radović. 

Zamjenik predsjednika SDS je rekao da je treći posao iz ovog domena jeste potpuno netransparentna prodaja potraživanja preduzeća Birač u čijem vlasništvu je i Alumina.

„Ovo preduzeće ostvaruje godišnju dobit od oko 30 miliona КM i ako se uzmu u obzir svi parametri njegova vrijednost bi bila preko 300 miliona КM. U najmanju ruku je čudno da Vlada donese Zaključak da proda svoja potraživanja u ovakvom preduzeću pravdajući se naplatom nominalnog iznosa, povezivanjem staža radnicima i odobrenjem pravobranilaštva.

Pravnici smatraju da ne postoji pravni osnov za takav posao i da je zaključak Vlade RS NEZAКONIT jer nije u skladu sa zakonom o poreskom postupku i zakonom o obligacionim odnosima. Ovaj pravni posao, kao takav, može u skoroj budućnosti da nanese ogromnu štetu svim stranama koje učestvuju u njemu, a što se može odraziti i na pogoršanje poslovanje samog preduzeća Alumina“, naglasio je Radović.

Potpuno je jasno, poručuje Radović, da je vladajuća koalicija, ne mareći za cijenu, požurila da netransparentno zaključi ove poslove jer se boji gubitka vlasti u oktobru. 

„Nijedna Vlada u Evropi bar u ovom periodu se nije odrekla strateških i važnih preduzeća kao sto to sada čini Vlada RS na ovakav način. Politika SDS-a nije da zadužuje građane za milijarde КM niti da prodaje resurse koji mogu da doprinesu da se Republika Srpska privredno razvija i ekonomski jača“, zaključio je Radović.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zadnjih

30.07.2022 10:35

20 godina.

ODGOVORITE
Name

?????

30.07.2022 11:34

Sumnjivo lice ???

Name

e

30.07.2022 11:53

Dislovno sve sumnjivo!!!!Sve smrti,sve gradnje,sve uknjizbe,sve bas sve sudske odluk ,diplome itd itd itd

Name

Snsd

30.07.2022 13:08

Je gori od 7 biblijskih prokletstava

Name

Re

30.07.2022 10:35

A prošli svih godina kao da su bili dobri, e moj političaru mafija vlada 16 godina RS.

ODGOVORITE
Name

Hmm sad

30.07.2022 10:45

Šta je sve sumnjivo prijatelju moj a sve pod plaštom politike. Ili bi to nazvali poslovnim lobiranjem.

ODGOVORITE
Name

Olala

30.07.2022 10:57

Super. Sve ja nabrojano sta nevalja i kako bi zrebalo. Ali, opozicijo, imate li mogucnosti da se to stopira. Zasto nepoduzmete nesto da to neprodje. Ako znate da nevalja a ne reagujete odlucno, i vi ste onda saucesnici u tom lopovluku

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2022 11:44

Takvi kao ti,mozete na izborima promjeniti.

Name

Bistri

30.07.2022 12:26

Halo druže, poruka je da ovo treba mijenjati, a to se može samo na izborima!

Name

Re

30.07.2022 13:58

Moze se zaustaviti .Ali ako do sukoba dodje kako ce se to zaustaviti i da li ce to neko u ovom momentu zloupotebiti!!!Samo ,ljudi su na ivici strpljenja!

Name

BL

30.07.2022 11:15

Pravno sumnjivi su postupci u zadnjih par godina, gradnja autoputa, uzimanje i trosenje kredita po evropi, i onda su tu odluke nsrs koji izlaze iz nadleznosti za koje je ustavni sud rs rekao da nemaju nikakvu pravnu tezinu. I takve odluke hoce da se nametnu ljudima i drugim narodima.

ODGOVORITE
Name

BL

30.07.2022 11:27

Najvece prevare su ta strana ulaganja,raj za lopove!!!

ODGOVORITE
Name

Jelena

30.07.2022 12:18

Milane,puna podrška,svaka ti je na mjestu.

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2022 22:26

dok ne preleti u sledecu stranku...

Name

neznam

30.07.2022 12:48

Sta ce jos sve da se zapali da nam ostave bar jednu banku da mozemo dobijati ino penzije.

ODGOVORITE
Name

Милан Србац

30.07.2022 14:23

Све је тачно ,али гдје је опозиција да поведе протесте и да скинемо ову кугу = СЕКТУ снсд са власти .Радовићу ,поштујем твој став ,али од приче нема ништа ,превише су они огрезли у криминалу да без масовних,мирних протеста оду у прошлост тј. у затвор !

ODGOVORITE
Name

+

31.07.2022 12:02

KOMENTATOR "E i RE" SVE TAČNO I JOŠ MNOGO TOG. KAŽETE, AKO DOĐE DO SUKOBA. PA ZAR SVE ŠTO SU SNSD USVOJILI NA SKUPŠTINI I PADA NA SUDU, NIJE NJIHOVA TIHA PROVAKACIJA NARODA NA SUKOB. PA ZAR VRUJEĐANJE SATIMA OPOZICIJE, KOJE JE ČUBRILOVIĆ DOZVOLIO DODIKU, NIJE PROVOKACIJA NA SUKOBE. TUČA POSLANIKA RS PRED KAMERAMA, ŠTA JE DRUGO. PROSTAČKO PSOVANJE MINISTRA BEZBIJEDNOSTI B i H MEHTIĆA, NA NAJVEĆEM SKUPU U DOBOJU 18 GODINE. ŠTA JE TO. NA KOZARI 22 VRUJEĐANJE DIJASPORE I CIJELOG SIROMAŠNOG NARODA, SA ČIJE GRBAČE SE PUNI BUDŽET. ZATIM, VRIJEĐANJE I NAPADANJE NOVINARKI TV BN ITD. POLITIČARI KRADU IZ BUDŽETA, A SUDIJE PRIMAJU PLATU IZ BUDŽETA, A NIKO NE RADI ZA NAROD. AKO SU INTELIGENCIJA, NEPRAVO JE EKSPLOATISATI I LAGATI NAROD. SVI ONI BOGATI IMAJU OSTUPNICU. U SRBIJI, HR. EVROPI, RUSIJI, MALTI, MALDIVIMA I KO ZNA GDJE, JOŠ. DA SU NAM PRECI BILI OVAKVI LJIGAVI, MI NEBISMO OVDJE BILI SADA. OVI ZA 30 PRESELIŠE IZ B I H I RS GOTOVO SVE. STARI ĆE POMRIJETI, A MLADI PREKO GRANICE. ČESTITAM OPOZICIJI, NA MODROSTI, ŠTO OVO SVE IZDRŽAŠE U SKUPŠTINI PRED KAMERAMA TV BN. STAR SAM. GRAĐANIN RS IZ KRAJINE.

ODGOVORITE