Требало је спријечити сукобе - Запад неће вјечно помагати

Амерички историчар Нил Фергусон, са Универзизтета Харвард, сматра да су САД начиниле тактичку грешку на почетку украјинске кризе која може да доведе до пораза Украјине.

Република Српска 29.07.2022 | 17:05
Требало је спријечити сукобе - Запад неће вјечно помагати

- Влада америчког предсједника Џозефа Бајдена није учинила ништа да спријечи конфликт у почетној фази - наглашава Фергусон за њемачко издање листа Фокус.

Према његовој оцјени, што сукоб буде више напредовао, то ће више слабити воља западних земаља да помажу Кијеву.

- Запад већ показује јасан замор од украјинског сукоба. Јединство има рок трајања - наводи Фергусон.

Он предвиђа да ће на јесен потпуно ослабити западна подршка Украјини, поготово ако антируске санкције и даље не буду давале резултате.

- Запад ће неизбјежно позвати Украјину да начини територијалне уступке, што ће довести до стварне подјеле унутар земље - закључује Фергусон.

(Срна/ фото: Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па то знају

29.07.2022 18:30

И птице на грани. Запад је преко украјине хтјео да сјебе Русију. Како вријеме одмице виде да је то греска. Немогу они русима перо одбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2022 00:35

Ови коментатори немају појма. Као требало је нешто одмах. Као да Руси питају и слушају УСА. И као да нису нуклеарна сила. И као да Америка не зарађује на нафти и оружју у неком далеком рату гдје немају ни војника.

Name

Плави

29.07.2022 19:16

Оно што је одувијек била Руска територија, сада нека поново припадне Русији, а остатак нека буде нова Украјина. Једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силник

29.07.2022 19:52

Нема ту више живота ни за Русе ни за Украјинце. Они су враћени 50 год. уназад. Рат ће се завршити кад погине још по 200000 војника. Који кретени, читав живот само ратују ти Руси, гори од Ирака и Ирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

30.07.2022 06:53

Руси не ратују цијели зивот. На позив сиријског предсједника опрезно су усли у рат у Сирији и добили га, а за неколико сати су добили рат у Грузији, која је покусала да војно ријеси проблем у двије области у којима Грузини нису вецина. До овог ослободилацког рата то је све, а за САД је превелика листа земаља коју су Амери напали: Србија, Република Српска, Ирак, Авганистан, Либија, Вијетнам... САД и Велика Британија имају 900 војних база у свијету, а Русија и Кина само 6. Сто се тице Русије у ранијем периоду то је једина дрзава која је побиједила нацизам и сломила Хитлера.

Name

Аха!

30.07.2022 04:49

Сад разумем засто руска армија по некима, "споро напредује".

ОДГОВОРИТЕ