Trebalo je spriječiti sukobe - Zapad neće vječno pomagati

Američki istoričar Nil Ferguson, sa Univerzizteta Harvard, smatra da su SAD načinile taktičku grešku na početku ukrajinske krize koja može da dovede do poraza Ukrajine.

Republika Srpska 29.07.2022 | 17:05
Trebalo je spriječiti sukobe - Zapad neće vječno pomagati

- Vlada američkog predsjednika Džozefa Bajdena nije učinila ništa da spriječi konflikt u početnoj fazi - naglašava Ferguson za njemačko izdanje lista Fokus.

Prema njegovoj ocjeni, što sukob bude više napredovao, to će više slabiti volja zapadnih zemalja da pomažu Kijevu.

- Zapad već pokazuje jasan zamor od ukrajinskog sukoba. Јedinstvo ima rok trajanja - navodi Ferguson.

On predviđa da će na jesen potpuno oslabiti zapadna podrška Ukrajini, pogotovo ako antiruske sankcije i dalje ne budu davale rezultate.

- Zapad će neizbježno pozvati Ukrajinu da načini teritorijalne ustupke, što će dovesti do stvarne podjele unutar zemlje - zaključuje Ferguson.

(Srna/ foto: Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa to znaju

29.07.2022 18:30

I ptice na grani. Zapad je preko ukrajine htjeo da sjebe Rusiju. Kako vrijeme odmice vide da je to greska. Nemogu oni rusima pero odbiti.

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2022 00:35

Ovi komentatori nemaju pojma. Kao trebalo je nešto odmah. Kao da Rusi pitaju i slušaju USA. I kao da nisu nuklearna sila. I kao da Amerika ne zarađuje na nafti i oružju u nekom dalekom ratu gdje nemaju ni vojnika.

Name

Plavi

29.07.2022 19:16

Ono što je oduvijek bila Ruska teritorija, sada neka ponovo pripadne Rusiji, a ostatak neka bude nova Ukrajina. Jednostavno.

ODGOVORITE
Name

Silnik

29.07.2022 19:52

Nema tu više života ni za Ruse ni za Ukrajince. Oni su vraćeni 50 god. unazad. Rat će se završiti kad pogine još po 200000 vojnika. Koji kreteni, čitav život samo ratuju ti Rusi, gori od Iraka i Irana.

ODGOVORITE
Name

Draško

30.07.2022 06:53

Rusi ne ratuju cijeli zivot. Na poziv sirijskog predsjednika oprezno su usli u rat u Siriji i dobili ga, a za nekoliko sati su dobili rat u Gruziji, koja je pokusala da vojno rijesi problem u dvije oblasti u kojima Gruzini nisu vecina. Do ovog oslobodilackog rata to je sve, a za SAD je prevelika lista zemalja koju su Ameri napali: Srbija, Republika Srpska, Irak, Avganistan, Libija, Vijetnam... SAD i Velika Britanija imaju 900 vojnih baza u svijetu, a Rusija i Kina samo 6. Sto se tice Rusije u ranijem periodu to je jedina drzava koja je pobijedila nacizam i slomila Hitlera.

Name

Aha!

30.07.2022 04:49

Sad razumem zasto ruska armija po nekima, "sporo napreduje".

ODGOVORITE