Апел након трагедије докторице: Заштитите нас од сајбер насиља

Запослени у Болници "Србија" у Источном Сарајеву протествовали су данас те затражили да се надлежне институције интензивније укључе у заштиту медицинских радника од, како су истакли, јавно изнесених, неоснованих и законски неутемељених осуда и тврдњи, а посебно путем друштвених мрежа.

Република Српска 29.07.2022 | 16:23
Апел након трагедије докторице: Заштитите нас од сајбер насиља

Протест су одржали након што је докторка Бранка Пекић-Семиз извршила самоубиство у просторијама ове болнице, а која је према тврдњама бројних колега и пријатеља, била жртва сајбер насиља на друштвеним мрежама.

Тања Плеша, докторка, указала је да је ова болница остала без врсног стручњака и да је све оно што је претходило томе и услиједило након трагичног догађаја изазвало немир у болници и оштре полемике јавности.

Она је нагласила да је докторка Пекић-Семиз наишла на осуду дијела јавности и протеклих мјесеци била предмет линча у медијима и на друштвеним мрежама, а да при томе не постоји ниједна судска пресуда.

"Наша установа не оспорава право пацијента да своја права остварује путем надлежних институција уколико сматрају да је на било који начин учињен пропуст у лијечењу или у било коме другом виду услуга које пружамо. Такође, не оспоравамо право пацијента да у јавности говоре о томе, али сматрамо да то ни у једном случају не смије бити предмет злоупотребе појединаца на друштвеним мрежама", рекла је Плеша, те додала да о питањима из домена здравства нису позвани да говоре лаици, нити да као такви на друштвеним мрежама преиспитују рад школованих и специјализованих љекара.

"Својим одласком докторка Бранка Пекић-Семиз пред нас је јасно изнијела питање - куда иде овај свијет у којем се више цијене нагађања и насумичне неутемељене оптужбе од стручности, одговорности, несебичне пожртваности и преданости послу који обављамо", истакла је Плеша.

Колектив Болнице "Србија" затражио је да надлежне институције предузму даље мјере да не би дошло до сличних трагичних и немилих догађаја, као и да се што хитније уђе у процедуру рјешавања статуса здравствених радника којим би они били адекватно заштићени у сличним ситуцијама. Они траже да се предузму измјене и допуне Кривичног закона којим ће се ова материја детаљније регулисати, а починиоци оштрије кажњавати.

Из Министарста здравља и социјалне заштите Републике Српске су саопштили да се придружују осуди било којег облика притиска или напада на здравствене раднике, који обављају изузетно тежак и одговоран посао, а на шта је данас указао колектив ЈЗУ Болница "Србија" Источно Сарајево.

"Истовремено, апелујемо на поштовање закона и прописа у циљу заштите сваког појединца и његовог личног дигнитета и професионалног рада, као и заштите пацијената у остваривању њихових права. Подсјећамо да је улога здравствених радника изузетно важна, јер свакодневно раде тежак и одговоран посао збрињавања и лијечења пацијената, као и очувања њиховог здравља", навели су из Министарства.

Истичу да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске изражава дубоко жаљење и саосјећање са породицом и колегама прим. др Бранке Пекић Семиз, који су је поштовали и вољели, а која је дала неизбрисив допринос здравственом систему Републике Српске.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛ

29.07.2022 15:01

Залост је сто се ово десило, али ова власт неког да застити? Они не постују ни основне законе, ни РС ни БИХ, отворено и без срама их крсе. Од њих се не мозе оцекиват ни помоц ни застита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

29.07.2022 22:50

Сауцесце породици, а ви, њене колеге прво измедју себе се договорите да се полозена заклетва мора постовати, да нецете бити тако бахати, подмитљиви, алави, радити и у болницама и у приватним амбулантама и отварати своје, а радно мјесто вец имате, да ни по коју цијену нецете улазити у партије и бити на листама тих кабадахија који себе зову политицари.... е онда, драги наси медицински радници, народ це вам вјеровати и неце вас излагати никаквом линчу.

Name

+

29.07.2022 15:26

У ПРАВУ СТЕ. НЕКА ПОЧИВА У МИРУ. САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

30.07.2022 23:42

Потписујем све.

Name

И

30.07.2022 07:16

Опозиција ... Опозиција окреце мозак, власт је каква је таква је ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.07.2022 08:00

ИМАТИ ТОЛИКО ПОРОДА ЈЕ ВЕОМА СТРЕСНО ЗАТО СТО ЗИВО БИЦЕ НЕ МОЗЕТЕ ПОДЕРАТИ А ПАПИР МОЗЕТЕ ТО СУ ОГРОМНЕ РАЗЛИКЕ.ИЗАБРАТИ ТАКАВ ПОСАО УВИЈЕК ТРЕБА ИМАТИ НА УМУ ДА НОВАЦ ЈЕ НИСТА У ОДНОСУ НА ЈЕДНУ НОВОРОДЈЕНУ БЕБУ.СТРАСНО СТА НАМ СЕ ДЕСАВА.НЕКА ПОЦИВА У МИРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј то

30.07.2022 20:12

Сајбер напад? Нешто се големо колеба, какав сајбер какви бакрачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.07.2022 20:12

Убише жену, праву здраву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Добој - здравствени радник

31.07.2022 12:50

100% се слажем!

ОДГОВОРИТЕ