Apel nakon tragedije doktorice: Zaštitite nas od sajber nasilja

Zaposleni u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu protestvovali su danas te zatražili da se nadležne institucije intenzivnije uključe u zaštitu medicinskih radnika od, kako su istakli, javno iznesenih, neosnovanih i zakonski neutemeljenih osuda i tvrdnji, a posebno putem društvenih mreža.

Republika Srpska 29.07.2022 | 16:23
Apel nakon tragedije doktorice: Zaštitite nas od sajber nasilja

Protest su održali nakon što je doktorka Branka Pekić-Semiz izvršila samoubistvo u prostorijama ove bolnice, a koja je prema tvrdnjama brojnih kolega i prijatelja, bila žrtva sajber nasilja na društvenim mrežama.

Tanja Pleša, doktorka, ukazala je da je ova bolnica ostala bez vrsnog stručnjaka i da je sve ono što je prethodilo tome i uslijedilo nakon tragičnog događaja izazvalo nemir u bolnici i oštre polemike javnosti.

Ona je naglasila da je doktorka Pekić-Semiz naišla na osudu dijela javnosti i proteklih mjeseci bila predmet linča u medijima i na društvenim mrežama, a da pri tome ne postoji nijedna sudska presuda.

"Naša ustanova ne osporava pravo pacijenta da svoja prava ostvaruje putem nadležnih institucija ukoliko smatraju da je na bilo koji način učinjen propust u liječenju ili u bilo kome drugom vidu usluga koje pružamo. Takođe, ne osporavamo pravo pacijenta da u javnosti govore o tome, ali smatramo da to ni u jednom slučaju ne smije biti predmet zloupotrebe pojedinaca na društvenim mrežama", rekla je Pleša, te dodala da o pitanjima iz domena zdravstva nisu pozvani da govore laici, niti da kao takvi na društvenim mrežama preispituju rad školovanih i specijalizovanih ljekara.

"Svojim odlaskom doktorka Branka Pekić-Semiz pred nas je jasno iznijela pitanje - kuda ide ovaj svijet u kojem se više cijene nagađanja i nasumične neutemeljene optužbe od stručnosti, odgovornosti, nesebične požrtvanosti i predanosti poslu koji obavljamo", istakla je Pleša.

Kolektiv Bolnice "Srbija" zatražio je da nadležne institucije preduzmu dalje mjere da ne bi došlo do sličnih tragičnih i nemilih događaja, kao i da se što hitnije uđe u proceduru rješavanja statusa zdravstvenih radnika kojim bi oni bili adekvatno zaštićeni u sličnim situcijama. Oni traže da se preduzmu izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim će se ova materija detaljnije regulisati, a počinioci oštrije kažnjavati.

Iz Ministarsta zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske su saopštili da se pridružuju osudi bilo kojeg oblika pritiska ili napada na zdravstvene radnike, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, a na šta je danas ukazao kolektiv JZU Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo.

"Istovremeno, apelujemo na poštovanje zakona i propisa u cilju zaštite svakog pojedinca i njegovog ličnog digniteta i profesionalnog rada, kao i zaštite pacijenata u ostvarivanju njihovih prava. Podsjećamo da je uloga zdravstvenih radnika izuzetno važna, jer svakodnevno rade težak i odgovoran posao zbrinjavanja i liječenja pacijenata, kao i očuvanja njihovog zdravlja", naveli su iz Ministarstva.

Ističu da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izražava duboko žaljenje i saosjećanje sa porodicom i kolegama prim. dr Branke Pekić Semiz, koji su je poštovali i voljeli, a koja je dala neizbrisiv doprinos zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BL

29.07.2022 15:01

Zalost je sto se ovo desilo, ali ova vlast nekog da zastiti? Oni ne postuju ni osnovne zakone, ni RS ni BIH, otvoreno i bez srama ih krse. Od njih se ne moze ocekivat ni pomoc ni zastita.

ODGOVORITE
Name

Doboj

29.07.2022 22:50

Saucesce porodici, a vi, njene kolege prvo izmedju sebe se dogovorite da se polozena zakletva mora postovati, da necete biti tako bahati, podmitljivi, alavi, raditi i u bolnicama i u privatnim ambulantama i otvarati svoje, a radno mjesto vec imate, da ni po koju cijenu necete ulaziti u partije i biti na listama tih kabadahija koji sebe zovu politicari.... e onda, dragi nasi medicinski radnici, narod ce vam vjerovati i nece vas izlagati nikakvom linču.

Name

+

29.07.2022 15:26

U PRAVU STE. NEKA POČIVA U MIRU. SAUČEŠĆE PORODICI.

ODGOVORITE
Name

Dejan

30.07.2022 23:42

Potpisujem sve.

Name

I

30.07.2022 07:16

Opozicija ... Opozicija okrece mozak, vlast je kakva je takva je ...

ODGOVORITE
Name

BOBA

30.07.2022 08:00

IMATI TOLIKO PORODA JE VEOMA STRESNO ZATO STO ZIVO BICE NE MOZETE PODERATI A PAPIR MOZETE TO SU OGROMNE RAZLIKE.IZABRATI TAKAV POSAO UVIJEK TREBA IMATI NA UMU DA NOVAC JE NISTA U ODNOSU NA JEDNU NOVORODJENU BEBU.STRASNO STA NAM SE DESAVA.NEKA POCIVA U MIRU.

ODGOVORITE
Name

Cuj to

30.07.2022 20:12

Sajber napad? Nešto se golemo koleba, kakav sajber kakvi bakrači!

ODGOVORITE
Name

A

30.07.2022 20:12

Ubiše ženu, pravu zdravu

ODGOVORITE
Name

Re Doboj - zdravstveni radnik

31.07.2022 12:50

100% se slažem!

ODGOVORITE