Послодавци против повећања најниже плате у Српској

Економско-социјални савјет Републике Српске у петак ће разматрати приједлог још једног повећања најниже плате. Економисти упозоравају на податке о томе да је бруто минимална плата у Републици Српској значајно већа него у Федерацији БиХ и земљама региона, као и да за раст минималне плате нема стварних основа.

Република Српска 28.07.2022 | 21:50
Послодавци против повећања најниже плате у Српској

 Повећање плата власт представља као најдубљи одраз бриге за грађане, а заправо, ради се о добро упакованом повећању пореза и пуњењу буџета, који у изборној години треба да нахрани све гладнији државни апарат. Послодавци позивају надлежне, ако већ желе да помогну
грађанима, да то учине смањењем намета.

„Анализа коју је урадило Министарство финансија указује да у овом тренутку нема основа за повећање најниже плате. Лоша је порука послодавцима да се у текућој години два или три пута повећава најнижа плата. Уколико Влада има потребу да заштити тај слој становништва, то се
може урадити тако да се преполови опорезивање најниже плате на ниво који у овом тренутку то имају Хрватска и Црна Гора, које имају стопу опорезивање око 15 одсто“, каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Република Српска има значајно мањи БДП по глави становника од земаља у региону, али и највиши износ минималне плате. Чак и од Бугарске, која је чланица ЕУ и има двоструко већи БДП. Србија, која годинама финансијки помаже Републику Српску, има нижи минималац за око 80 евра.

Најнижа бруто плата у РС већа је него у ФБиХ, што је више него јасан индикатор да повећање најниже плате нема основа и да ће погубно утицати на привреду, сматрају економисти.

Умјесто да се одрекне дијела намета и на тај начин повећа плате радницима, власт ће овим популистичким потезом довести до отпуштања радника и гашења производње, као и до повећања рада у сивој зони, сматра економиста Зоран Павловић.

„Очигледно синдикат у жељи да искористи предизборну ситуацију, форсира Владу, да Влада доноси декрете, без сагласности пословне заједнице о повећању минималне плате, а када говоримо о повећању минималне плате треба да се каже да је то елемент на основу кога се
обрачунавају и све друге плате. Дакле, не говоримо само о једној категорији плата, када говоримо о повећању минималне, јер је то ланчано повезано и са исплатама свих других плата које долазе после минималне“, објашњава Павловић.

Куповина социјалног мира и стварање лажне слике о томе како се бори за интересе радника у изборној години, примарна је окупација СНСД власти. Од енормног раста прихода по основу акциза и ПДВ-а због повећања цијена у протеклом периоду, грађани су добили само мрвице,
оличене у предизборних 100 марака помоћи. За сада је сигурно само да ће корист од раста прихода због евентуалног повећања најниже плате, као и до сада, имати само власт.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Децко

28.07.2022 20:53

Људи, заврсите сколу, науците језик и наставите своје образовање у Њемацкој и једном кад то све одрадите, и министар у Влади РС це вам моци само пљунути под прозор од љубоморе, јер имате вецу од њега плату! Уствари... неце цак ни то моци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.07.2022 21:17

Залосно је да на такав начин морамо рјешавати своје проблеме,само зато што имамо политичку мафију на трону која не бира средства и начин да покраде народ

Name

Ре

28.07.2022 22:24

Срамота је и власти и послодаваца да имају умјесто радника робове. Не дају плате, неће укинути акцизе, не дају нерадну недјељу, тјерају младе из БиХ А у ствари је то спрега. Ти послодавци су тајкуни власти.

Name

Рода

29.07.2022 03:48

ОТИСАО САМ ИЗ ОВЕ ПРЦИЈЕ ОДМА ПОСЛИЈЕ ПРОКЛЕТОГ РАТА И ЗА СВЕ ОВО ВРИЈЕМЕ У ДИЈАСПОРИ САМ КУПИО СТАН ОВДЈЕ ИМАМ КУЦУ ВОЗИМ АУТО ОД 50 ХИЉАДА МАРАКА И МЕНИ ДОБРО.ТО ОВДЈЕ НИКАД НИ У СНУ НЕБИ МОГАО ДА ИМАМ ЈЕР ВЛАДА ЗАКОН МАФИЈЕ...

Name

Неки чо'ек

29.07.2022 05:08

Ок дечко то је рјешење на принципу индивидуализма. Али, шта ћемо са друштвом у цјелини? Шта са људима у средњим годинама? Шта са старијим особама? Шта са људима који једноставно не могу само тако једноставно дићи сидро и оставити болесне родитеље нпр, или родитеље у позним годинама који су пред крај живота? Дјецу, имовину, гробове својих предака? На крају крајева, зар су наши преци гинули по којекаквим чукама и супротстављали се окупаторима и терористима да би ми данас без борбе напустили све, и отишли градити туђе државе? И то оне државе које су изњедриле исте те окупаторе и душмане? Хајде размисли мало. Муслимани су већ доминантни бројчано у односу на нас, па се поставља питање каква права и третман у држави ће имати Срби који остану? Свешће нас на статус националне мањине, и шта онда? Није рјешење отићи вани да би касније изазивао било чију завист, већ је потребно колективно буђење народа из ријалити кошмара, и борба против домаћих окупатора и робовласника какви су данас 90% послодаваца и њихових политичких заштитника. Потребно је ослобођење од тог система, по цијену живота, иначе ће гробове наших предака да запишавају наши душмани, напуштену имовину ће узурпирати мигранти, и тада неће бити важно да ли ти завиди неки министар у влади нити ће било кога да интересује колика ти је плата на западу. Тада нећеш смјети ни присмрдити родној груди а камоли рећи да си Србин јер ћеш једноствано бити окарактерисан као побјегуља и дезертер, презираће те твој сопствени народ и сав тај материјални иметак неће ти вриједити ништа. Гледај мало ширу слику, и покушај да схватиш шта ће доћи на наплату након деценију или двије три, у случају да сви ми послушамо твој савјет.

Name

Драган

29.07.2022 07:22

Залосно је сто ти мислис да он зиви од плате. :Д

Name

Ре Неки чо'ек

29.07.2022 07:29

Обично не читам коментаре а поготово не оне дуже али морам честитати на ријетко видјеном патриотизму под условом да није политички злоупотребљен.

Name

Ре Неки цоек

29.07.2022 07:36

Лијепо ти причаш, али пријатељу мене прођоше године у тој причи. Док моје колеге инжењери који су отишли вани, живе живот у сваком погледу, ја животарим. Ево, након 40 година стажа, стално сам се нешто стискао, одрицао и искрено, материјално немам ништа посебно. Док су моје колеге путовале по свијету, ја сам могао да приуштим само "парадајз туризам". Умјесто да сада путујем, ја растежем пензију од првог до првог. Цијели радни вијек поштено радио, нисам хтио у странке. И ко је сада сретнији, испуњенији... Ја нисам, кајем се што нисам отишао на запад гдје би ме цијенили према знању. Слаба ми је утјеха што сам у својој земљи.

Name

Идеално

29.07.2022 07:55

Зар ти мислиш да наши министри живе од плате? Грдно се вараш... Било би занимљиво дати приједлог да послодавци укину плате и било каква давања раднику...да видимо би ли бар то прошло код њих...

Name

Неки чо'ек

29.07.2022 09:54

Прво хвала модератору на објави претходног коментара. Нисам страначки обојен, само искрени патриота и родољуб који воли ову земљу. Најлакше је предати се без борбе, али какво бреме ћемо носити у будућности? Неки привремени одлазак у сврху стицања одређеног капитала који би се искључиво улагао у отаџбину, то могу да схватим, али коментар Дечка који каже "нек вас одшколује Република Српска а затим јој првом приликом добровољно окрените леђа и идите градите душманима економију", то је за мене равно велеиздаји и тотално шуп.чки однос према држави и народу који је то школовање платио.

Name

мо

28.07.2022 21:17

Сви би да се обогате преко ледја радника. Е, неце моци висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2022 07:39

Послодавци само кукају и траже одрицање од државе. Нека се они одрекну енормне добити. Не морају сваке двије године куповати нова аута, дјеци аута, виле, базене... Кад видим послодавца да станује у двособном стану и вози старо ауто, онда ћу му вјеровати да не може повећати плате радницима.

Name

Спедy

28.07.2022 21:18

Последњи вапај радника пред егзодус из српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре спедy

28.07.2022 23:14

Ако вец ниси отисао, боље сједи гдје си. Закаснио си за ДЕ. Вец си требао бити у шемама.

Name

Приједорцанин М.

29.07.2022 05:37

Овај пут влада исправно поступа.доста висе давања у коверти.нема за топли оброк ни фенинга ако се мало повеца плата газда само умани у коверти.е доста висе израбљивања и понизења.

Name

Истина

28.07.2022 22:30

Цему ици на писао ако од тога не мозес зивјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

29.07.2022 05:16

Има ли неко да може натјерати приватне послодавце да својим радницима омогући годишњи одмор у складу са Законом о раду? Људи добију маx. 10 дана одмора а у то им рачунају и суботу. Гарантовани год.одмор је минимално 20 радних дана плус дани за радни стаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.07.2022 07:09

Мозе, иди у њемацку.

Name

Татар

29.07.2022 08:23

Има.То би требала бити држава; дносно људи на власти.Али сваки тај тајкун сваки месец носи извесну свиту новаца као рекет и као дозволу да ради

Name

а

29.07.2022 11:09

За Ре: Ма иди ти...

Name

Драган

29.07.2022 07:10

Хахаха, рода друзе, лијепо је то цути како си направио успех тамо негдје, ал кад тако прицас и хвалис треба да знас да има нас много који смо вани,и који су били вани, и да то бас не иде тако, сем ако ниси неки астронаут или доктор, али по твом рукопису не бих рекао... Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&

29.07.2022 07:14

Брао. Послодавци. Удри. По марви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазиц144

29.07.2022 07:22

Хоце да им се ради ко досад готов дзабе за бједну плату и да пријављују на 4 сата минималац а они да се богате ко немозе да плаца нек затвори радње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

29.07.2022 08:42

Послодавци у БиХ су Додикова мафија којој је он својим криминалним потезима омогућио да понижавају радника кад год је то могуће,лопови ко ће вам остати радити овде за плату од 700КМ кад је потросачка корпа 2230марака,јесте ви крштени??Пред изборе видите радника дате му 100 Км ,као фирма повецала 10% а послије кулучење,дабогда вам дјеца спала на то да раде у приватном сектору..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

29.07.2022 10:45

Ви њих зовете послодавцима? То су кабадахије које су научиле само отимати. Све што су стекли, стекли су на криминалу и отимачини од народа. Све их треба стрпати по затворима, једино им је ту мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.07.2022 15:19

Да није у питању крими фамилија што су некад држали Дагор? Оштетили буџет за милионе. Све их треба на осудути експресно на максималне казне, без права на условни отпуст, и ову тетку с њима у пакету, плус одговорна лица у власти што су им дуже од деценију жмирили на привредни криминал. И наравно трајно заплијенити сву нелегално стечену имовину, подијелити угроженима. Уколико држава то не уради, то значи да су овакви криминалци пожељни у држави, и даје сигнал свима нама да почнемо са разбојништвима и пљачкама на све стране, а посебно да навалимо на имовину оваквих крими фамилија.

ОДГОВОРИТЕ