ЦИК поздравио Шмитове измјене Изборног закона

Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суад Арнаутовић поздравио је данас, у име ЦИК-а, измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, оцијенивши да се њима јачају капацитети Комисије.

Босна и Херцеговина 28.07.2022 | 13:17
ЦИК поздравио Шмитове измјене Изборног закона

Арнаутовић је рекао да је Шмит, прије доношења тих измјена, обавио консултације са ЦИК-ом, што сматра битним јер сва донесена рјешења треба да буду проводива.

"Ова рјешења су и те како проводива и овај ЦИК има капацитет да их досљедно проведе", рекао је Арнаутовић на сједници ЦИК-а у Сарајеву.

Он је додао да су наметнутим измјенама обухваћени проблеми које је Комисија раније детектовала и навела у инцијативи за измјену Изборног закона коју је прошле године упутила Парламентарној скупштини БиХ.

Арнаутовић је оцијенио да је Шмит измјенама ставио "својеврстан етички панцир против оних јавних званичника, присталица и кандидата политичких странака који одлуче да крше Изборни закон".

"Први пут ће најодговорније особе у политичким странкама, њихови предсједници, бити одговорни за кршење закона", прецизирао је Арнаутовић и подсјетио да је до сада ЦИК могао да за кршење Изборног закона санкционише странку и појединца са кандидатске листе ако се утврди да је одговоран.

Члан Комисије Жељко Бакалар додао је да Шмит измјенама Изборног закона забранио носиоцима извршних функција злоупотребу јавних средстава у изборној кампањи.

"То је велики изазов за ЦИК с обзиром да такве врсте поступака ми до сада нисмо проводили", рекао је Бакалар и затражио да надлежне службе у Комисији припреме списак носилаца извршних функција који су истовремено кандидати на општим изборима.

(Срна/ фото: Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ванка

28.07.2022 11:38

Нас све треба да брине присуство Америке код нас јер она не доноси мир..Америка планира да још тече крв Балканом.Америка сигурно планира сукобе на Косову и у БиХ ,планира рат .Припрема рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 11:52

Ето ти ратуј,ја сигурно нецу.

Name

горчин

28.07.2022 11:43

Прочитао сам те техничке измјене изборног закона, види се да је све на брзину склепано, не погађа срж проблема. Изборне преваре остају а само тим и иста гарнитура власти. Слиједе још 4 изгубљене године за већину нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

28.07.2022 11:57

Измјене нису лоше, али ће опет бити масовне крађе. У корист истих као и увијек…

Name

Славен

28.07.2022 12:04

Тако је!

Name

Приједорцанин М.

28.07.2022 12:22

Ја сам ове измјене схватио да це се неке тацке закона примењивати и након избора.смјена кандидата и забрану бављења политиком код куповине посланика(папака) и друге материјалне користи.

Name

Еро

28.07.2022 11:57

Мислим да је ово навлацење воде на Додову воденицу,јер це ако изгуби реци да је за све кривац Смит И медјународна заједница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.07.2022 12:04

Забринути смо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За винку

28.07.2022 12:13

Да да уз помоц корумпираних хара балканом дрзи их или у затвире или да раде за њих а народ одее сам у европууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асталависта бејби

28.07.2022 13:53

Не чита ми се ,,дал је ,или није" али ако Шмит није забранио да се из буђжете финансира кампања политичких странка онда је ђжабе кречио,кобива нешто радио..Ако ће народ да плаћа плакате политичара који си дуги 5 метара а главуђже политичара ко глобуси онда се Шмит мало зеза..Зна народ вело добро како изгледају политичари из свих странака у БиХ .20 год исте фаце..

ОДГОВОРИТЕ