CIK pozdravio Šmitove izmjene Izbornog zakona

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIК/ BiH Suad Arnautović pozdravio je danas, u ime CIК-a, izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Кristijan Šmit, ocijenivši da se njima jačaju kapaciteti Кomisije.

Bosna i Hercegovina 28.07.2022 | 13:17
CIK pozdravio Šmitove izmjene Izbornog zakona

Arnautović je rekao da je Šmit, prije donošenja tih izmjena, obavio konsultacije sa CIК-om, što smatra bitnim jer sva donesena rješenja treba da budu provodiva.

"Ova rješenja su i te kako provodiva i ovaj CIК ima kapacitet da ih dosljedno provede", rekao je Arnautović na sjednici CIК-a u Sarajevu.

On je dodao da su nametnutim izmjenama obuhvaćeni problemi koje je Кomisija ranije detektovala i navela u incijativi za izmjenu Izbornog zakona koju je prošle godine uputila Parlamentarnoj skupštini BiH.

Arnautović je ocijenio da je Šmit izmjenama stavio "svojevrstan etički pancir protiv onih javnih zvaničnika, pristalica i kandidata političkih stranaka koji odluče da krše Izborni zakon".

"Prvi put će najodgovornije osobe u političkim strankama, njihovi predsjednici, biti odgovorni za kršenje zakona", precizirao je Arnautović i podsjetio da je do sada CIК mogao da za kršenje Izbornog zakona sankcioniše stranku i pojedinca sa kandidatske liste ako se utvrdi da je odgovoran.

Član Кomisije Željko Bakalar dodao je da Šmit izmjenama Izbornog zakona zabranio nosiocima izvršnih funkcija zloupotrebu javnih sredstava u izbornoj kampanji.

"To je veliki izazov za CIК s obzirom da takve vrste postupaka mi do sada nismo provodili", rekao je Bakalar i zatražio da nadležne službe u Кomisiji pripreme spisak nosilaca izvršnih funkcija koji su istovremeno kandidati na opštim izborima.

(Srna/ foto: Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Vanka

28.07.2022 11:38

Nas sve treba da brine prisustvo Amerike kod nas jer ona ne donosi mir..Amerika planira da još teče krv Balkanom.Amerika sigurno planira sukobe na Kosovu i u BiH ,planira rat .Priprema rat.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 11:52

Eto ti ratuj,ja sigurno necu.

Name

gorčin

28.07.2022 11:43

Pročitao sam te tehničke izmjene izbornog zakona, vidi se da je sve na brzinu sklepano, ne pogađa srž problema. Izborne prevare ostaju a samo tim i ista garnitura vlasti. Slijede još 4 izgubljene godine za većinu nas.

ODGOVORITE
Name

Vaso

28.07.2022 11:57

Izmjene nisu loše, ali će opet biti masovne krađe. U korist istih kao i uvijek…

Name

Slaven

28.07.2022 12:04

Tako je!

Name

Prijedorcanin M.

28.07.2022 12:22

Ja sam ove izmjene shvatio da ce se neke tacke zakona primenjivati i nakon izbora.smjena kandidata i zabranu bavljenja politikom kod kupovine poslanika(papaka) i druge materijalne koristi.

Name

Ero

28.07.2022 11:57

Mislim da je ovo navlacenje vode na Dodovu vodenicu,jer ce ako izgubi reci da je za sve krivac Smit I medjunarodna zajednica...

ODGOVORITE
Name

Pa

28.07.2022 12:04

Zabrinuti smo ...

ODGOVORITE
Name

Za vinku

28.07.2022 12:13

Da da uz pomoc korumpiranih hara balkanom drzi ih ili u zatvire ili da rade za njih a narod odee sam u evropuuu

ODGOVORITE
Name

Astalavista bejbi

28.07.2022 13:53

Ne čita mi se ,,dal je ,ili nije" ali ako Šmit nije zabranio da se iz buđžete finansira kampanja političkih stranka onda je đžabe krečio,kobiva nešto radio..Ako će narod da plaća plakate političara koji si dugi 5 metara a glavuđže političara ko globusi onda se Šmit malo zeza..Zna narod velo dobro kako izgledaju političari iz svih stranaka u BiH .20 god iste face..

ODGOVORITE