Избори су референдум - Ми или ОНИ. Власт је васкрсла протекторску улогу високог представника у БиХ

- Питање власти или опозиције, ми или они, напросто лебди у ваздуху и неке друге или треће опције нема - јасан Мирко Шаровић у интервјуу порталу БН.

Република Српска 28.07.2022 | 13:20
Избори су референдум - Ми или ОНИ. Власт је васкрсла протекторску улогу високог представника у БиХ

- Посљедњи мандат СНСД-ове власти у Републици Српској је најгори по резултатима од укупно четири који су имали у низу до
сада. Извјесно је да су се као власт у потпуности истрошили и уморили и у овом мандату су преживљавали на кризама. Види се голим оком да немају било какве идеје како даље водити Републику Српску - оцјењује Мирко Шаровић, лидер Српске демократске странке (СДС).

Очигледно је, каже он, да немају грађанима било шта ново или више понудити а режим када дође у ту фазу, као што је овај дошао, онда уобичајено тражи кривца за властите неуспјехе у свима другима - осим у себи.

- За сва зла и лоше ствари које су нас снашле посљедњих година по њима су кривци сви други – Мирко Шарович, СДС, ПДП, Нијемци, Енглези, Американци… И са таквом реториком наставиће се до октобра - мишљења је Шаровић.

Режим се храни кризом коју производи

Лидер СДС-а, у интервјуу порталу БН, каже да је стање у Републици Српској данас генерално лоше и у политчком и у економском смислу.

"Лошије се живи. Као друштво смо све сиромашнији а режим који нас води већ толико година више нема никакав реалан план или идеју како да земљу извуче из растуће кризе. Умјесто тога кризу сама производи и њом се храни, како би преживио. Такав начин вођења Републике Српске нажалост довео је до онога што смо мислили да неће доћи а то је стање општег безнађа и бесперспективности"

У БиХ највећа криза од рата

Када је у питању БиХ, Шаровић каже да је захваћена највећом послијератном кризом, чије се размјере и крај још не назире а главни покретачи и
креатори оваквог стања у њој су они који се су се прије четири године договорили да воде ову земљу - СНСД и њихови коалицини партнери СДА и ХДЗ .

"Од свега тада договореног, подијелили су само ресурсе и функције. Највећим дјелом због њих БиХ клизи ка још дубљој кризи без преседана, И тај политички и друштвени колапс неопходно је зауставити што прије".

Потврђује да је у политичком животу БиХ значајно приустна политика "ината" с одсуством рационалног и разумног, с обзиром на карактер, историјску и  сваку другу димензију земље у којој живимо, али је данас, како каже, та стална и испланирана производња кризе најуноснији посао коалиције СНСД-СДА ХДЗ јер управо на кризама опстају на власти.

Приоритет је повратити изгубљену наду грађана у Српску

- Док траје криза и тензије у БиХ, биће и њих јер они другачије и не знају управљати - каже Шаровић и додаје да је зато у овом тренутку опозицији у Републици Српској,  али и њему као кандидату за члана Предсједништва БиХ кључни изборни циљ и приоритет повратити нормално стање и нормалан живот у земљи што ће дати шансу и повратити изгубљено повјерење и наду грађана у Републику Српску - као добрим мјестом за њихову будућност.

"Само на почетку њиховог неуспјешног мандата, који се на срећу ближи крају, називани су од њиховог лидера и творца (Милорад Додик) “српском репрезантацијом” па су убрзо сви заћутали. Нико их тако нити доживљава нити зове јер је очито да су залутали, показујући огромнно незнање и несналежење на мјестима на које су дошли".

У Сарајево послан најгори српски министарски тим до сада  

Према Шаровићевим ријечима, убједљиво су, као “ српска репрезентација” најгори икада послани министарски тим у заједничке институције и Савјет министара БиХ.

"Смјешно је и поменути њихов мизерни учинак а о стратешком приступу, визији као и циљевима који су остварени - непотребно је трошити ријечи. За годину дана, када оду са сцене, нико се неће сјетити да су икада постојали и били министри".

Тешко да има ишта позитивно

Да ли има нешто позитивно што је учинила СНСД-ова власт, Шаровић одговара:

"Да ли су учинили ишта позитвно? Тешко да има ишта позитивно у њиховом раду што би се могло издвојити. Можда једино позитивно видим то што ће ускоро отићи са сцене и што су се многима отвориле очи! Не свим, али ствари се неумитно мијењају.

Власт је нанијела историјску, несагледивиу штету интересима Републике Српске тме што је својим директним дјеловањем и политиком поново васкрсла протекторску улогу високог представника у БИХ и сада се сви суочавамо са том чињеницом која дугорочно штети интересима Републике Српске".

Режим подијелио грађане на подобне и неподобне

Чињеница је, каже он, и да је  актуелни режим грађане Републике Српске подијелио на подобне и неподобне, грађане првог и другог реда, те да најбољи у овој земљи нису добили шансу већ неспособни и лојални својој СНСД странци и њиховим трабантима и прелатачима.

"Замјерам им што су, ради одржања у власти, произвели дубоку кризу у земљи заједно са другима са којима су у коалицији на нивоу БиХ, и ништа започето и помпезно обећано нису остварили...Напротив доживјели су пораз за поразом", наводи Шаровић и додаје да су криви и што су од Републике Српске направили најкорумпиранију земљу у ЕУ али истовремено и најсиромашнију и тиме затворили врата Републици Српској за инвестирање и развој.

"Не могу се опрати ни од чињенице да је за вријеме њхове власти из Републике Српске отишло преко 200 000 младих људи. Замјерам им још много тога другог а и то што плански гуше и не дају да се развијају два највећа града у Републици Српској - Бања Лука и Бијељина, само зато што их је побиједила опозиција и два млада човјека Драшко Станивуковић и Љубиша Петровић. Много гријеше док кажњавају вољу и наду једне трећине становника Републике Српске, гдје живи 350 000 наших грађана", казао је Шаровић.

У октобру се одређује којим путем иде Српска

Када су у питању избори, Шаровић каже да очекује велику излазност бирача јер ће ови избори посебно у Републици Српској одредити којим путем иде Република Српска од октобра ове године.  

"Да ли задржава постојећи курс политике стварања сталне кризе и тензија у друштву, занемарајући рјешавање основних животних питања  или ће се грађани свјесни дубине кризе и тешког стања у земљи које не нуди перспективу за пристојан живот окренути путем промјена у шта снажно вјерујем. Ови избори биће својеврсна раскрсница али и велика шанса за сваког грађанина", наглашава Шаровић.

Видим да ће због настојања режима да задржи власт по сваку цијену,каже он, кампања бити најпрљавија до сада али желим да истакнем да смо се спремили и одлучно ћемо се одупријети и супроставити свим злоупотребама изборним преварама које се од стране власти припремају,

Избори су референдум - ЗА и ПРОТИВ

Да ли то значи да су предстојећи избори уствари референдум "ЗА" и "ПРОТИВ", лидер СДС одговара потврдно.

"Референдумска атмосфера за или против постојећег стања већ сада се ствара и потпуно је јасно да грађани препознају да је Република Српска на историјског прекретници. Питање власти или опозиције, ми или они, напросто лебди у ваздуху и неке друге или треће опције нема. Грађани ће моћи сада потпуно јасно да бирају за себе и  ја сам увјерен да ће изабрати промјене. Ако то ураде неће погријешити!

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Мирко

28.07.2022 11:27

Промјене у октобру браћо срби, скинути црвену секту која унистава Републику Српску и Српски народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.07.2022 05:38

Као први, нисте одбранили прошле изборе од крађе, а онда сте одустали од масовних протста, пубуне и демонстрација због покрадених избора. Мирно сте прешли преко крађе избора, и изборним крадљивцима препустили власт. Јасно је да је Говедарица победио за председника РС и да ја само преко покрадених избора Цвијановићка предсендик.

Name

Борац

28.07.2022 11:34

БРАВО МИРКО УЗДАНИЦЕ НАША И ПРЕДСЈЕДНИЧЕ СРБСКИ И БиХ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

28.07.2022 11:36

САМО СДС И ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ ДО ПОБЈЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоца

28.07.2022 14:15

Без Вукана неце ици.

Name

ја

28.07.2022 11:36

Ма опет це купити и покрасти изборе.Без електронског гласања нема ниста. 200 000 пензоса + уљеби ,то је огромна предност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ја

28.07.2022 12:29

Не мисле сви пензионери као сто си ти навео, ова власт је највисе понизила борце и пензионере!

Name

Знам

28.07.2022 11:45

Ко су они, а ко сте ви појма немам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре знам

28.07.2022 11:54

Немој тако размишљати, ти свој глас дај за промјене. А ако будемо размишљали на тај начин никада се нећемо ослободити ове власти у сва три народа. Октобар је наш и показацемо је ли ова власт прошлост. Сретно нам свима

Name

Приједорцанин М.

28.07.2022 12:43

Кад знас сто питас. Видјецемо колико је народ патриота, зели ли да остану лопови на власти или зеле промене.

Name

Ре

28.07.2022 12:06

Подрска Мирку и Јелени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Р

28.07.2022 12:07

Право је освежење прочитати ова паметна размишљања и планове умјесто онога "држи непријатеља" застраши, запјевај, забави и зај... сиротињу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

28.07.2022 12:35

Напријед Мирко до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.07.2022 13:01

Народ је збуњен и не зна куда иде.У таквом стању лако је манипулирати с тога опозиција мора пуно више времена посветити народу како би га уверила да су промене могуце

Name

ре

29.07.2022 10:45

Ове изборе опизиција мозе само птодати и свјесно пустит!Цак И просли избори су покрадени и пустени само захваљујуци вољи медјународне заједнице.Народ је одавно незадовољан и понизен ,окрузен криминалном мрезом која је врло прецизно градјена 20 година!Опозиција јест и супља и свакаква,ал народ је толико незадовољан 'да опзиција мозе , само уз неутралност медјународне заједнице,ПОБЈЕДИТИ!!!Ови појединци из опозиције који и носе изборе ,могу накнадно изградити добру партију слицно оном како је СНС радио у Србији!

Name

Мила

28.07.2022 12:54

Референдум него како, власт која је уништила сопствени народ у сваком погледу, у иоле нормалним државама поред добре власти траже бољу, а шта је са нама, у шта смо се то претворили, више него поражавајуће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упозорење Мирко

28.07.2022 13:00

Пази се, немој после да буде да сад обецас на телевизији па да буде опет исто ко и у Додиково време. Сад вам казем рад, рад, и раааад. Не варајте, не лазите свој нааарод и радите свој посао одговорно и озбиљно за народ и Републику Српску. Оцемо фабрике, нове болнице, путеве, сколе, вртице, веце плате и пензије, боља примања и права бораца и породицама погинулих борqца и борqца који преминули, инвестиције, развој земље итд. Знаци радите за народ а не за себе или це РС бити у јос горој ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.07.2022 13:06

Напријед Миркане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

28.07.2022 13:16

Е, да. Баш је васкрсла. Уз оних седам попова с Додиком на Мањачи и печеним волом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОГАТИЧАНИН

28.07.2022 13:25

Они морају отићи. Са власти. У супротном из Српске ће отићи сви који нису чланови Црвене Секте. А то значи сви који нешто знају и хоће да раде, а не да живе са туђе грбаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.07.2022 13:30

Ми или они, ста смо ми бољи од оних? Теско је медју вама препознати разлику. И ми и они су се у 30 година скуцили, пропутовали света, сколовали децу у иностранству, запослили цланове породице, а за кумове се насло место. Ја би хтео видети разлику, па кад бирам, да бирам несто друго, а оно све исто. Сви имају своје медије, сви имају своје струцњаке и њихов задатак је да блате оне друге. Ко би рекао, да нам је политицко устолицење вазније од морала, од молитве, од народа и РС? Ми или они, је исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.07.2022 14:08

Цувај се бројаца Миркане..да небуде ко и са Вукотом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједа је наса !!!

28.07.2022 14:25

Ако Саровиц буде радио као сто је вец радио у институцијама БиХ, постено, одговорно, без националистицкух лупетања и покусаја русења тих истих институција, има наде за нас. Он је свјестан да без јаке БиХ нема ни јаке РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.07.2022 14:32

Тако је Мирко. До побједе у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

28.07.2022 15:03

С вјером у Христа против комуниста (СНСД-а)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

28.07.2022 15:55

Промјене одмах. Напријед Мирко

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

29.07.2022 06:26

Тако је Мирко, као друштво ми смо дно, али појединачно ми смо Аустрија, е сад који проценат појединаца живи одлично, није мали можда и 30%,можда и више а чини ли то неку државу добром, онда је и С. Кореја добра држава и Сомалија и Колумбија јесу ли то сретне и успешне земље, јесу у к...

ОДГОВОРИТЕ