Наредних осам мјесеци критични за СРБ али и свијет

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће наредних осам месеци бити кључно за Србију, као и целу Европу и свет, то јест до краја марта.

Србија 28.07.2022 | 11:54
Наредних осам мјесеци критични за СРБ али и свијет

"То су критични месеци за нас. Зашто помињем да је и август чак критичан, зато што имамо већ проблема са водоснабдевањем због суша, јер никада хидрологија није била лошија. Не могу барже да нам довозе угаљ, пошто је дубина Дунава на 1, 7 до 1,8 метара и немогуће је наћи велике бродове са газом до метар. То прави муке у производњи струје и воде и свега другог. Не бисмо данас увозили струју да имамо нормалну хидрологију, рекао је Вучић.

Каже да финансијски морамо да будемо спремни јер увозимо и сада струју, пошто сви користе климу, што је сада и нормално.

"И август ће за нас бити тежак јер ћемо морати да радимо на новим откривкама,па ћемо неколико данас или најмање две недеље имати нижу прозиводњу угља. Зато угаљ увозимо на све начине и користимо све могуће камионе и возове.

Вучић је рекао да криза у претходне две и по године утицала на Србију и економски, али да је наша земља то и боље поднела од већине развијенијих земаља јер је била боље фискално припремљена, као и због тога што смо отворили више од 250 нових фабрика и то у главном страних, али и домаћих.

Истакао је да су све те компаније извозно оријентиране што је утицало на раст БДП-а земље, с обизром да је БДП једна од четири "ноге" на којима стоје и првиреда и раст сваке земље.

За грађане је важано што ће има држава обезбедити сугурност по питању њиховог животног стандарда и планова, поручио је Вучић.

Подсетио је да ће пензије бити повећане до 1. јануара укупно 20 одсто и додао да се око тога сада водид велика борба са ММФ-ом.

Вучић је подсетио да је Србија обезбедила од Русије две милијарде кубика гаса по повоњијој цени односно за 700 до 750 милиона евра, а да би нам за додатну недостајућу милијарду кубика гаса по овим ценама - око 2.400 евра за 1.000 кубика плус додатни трошкови што је око 3.000 евра, било потребно најмање три милијарде евра за једну милијарду.

"Када би све куповали на тржишту то би било скоро 10 милијарди евра. Зато разумете зашто је Европа у страху, као и сви остали", нагласио је Вучић.

(Тањуг/ фото: Тањуг/ Раде Прелић)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

28.07.2022 14:29

Кад га чујем како кука одмах прољев добијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо

28.07.2022 17:33

Сизоје окрузен психопатама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

28.07.2022 19:41

Стручњак то причаш од како си на власти. Свашта!

ОДГОВОРИТЕ