По новом "Шмитовом закону" изабрани политичари не смију користити радно вријеме и државне ресурсе у кампању

Високи представник у БиХ наметнуо је данас техничке измјене изборног закона БиХ, које ступају на снагу одмах и одмах се објављују на службеној интернетској страници Уреда високог представника и у “Службеном гласнику Босне и Херцеговине”.

Босна и Херцеговина 27.07.2022 | 20:00
По новом "Шмитовом закону" изабрани политичари не смију користити радно вријеме и државне ресурсе у кампању

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Члан 1.

У Изборном закону Босне и Херцеговине (“Службени гласник Босне и Херцеговине” бр. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14, 31/16, 41/20 и 38/22, у даљем тексту: Закон), у члану 1.1а, иза тачке 15) додају се нове тачке 16) до 21), које гласе:

“16) “Електронски медији”, у смислу овог закона, су јавне и приватне телевизијске и радио станице са одговарајућом дозволом Регулаторне агенције за комуникације (РАК).

17) “Онлајн медији”, у смислу овог закона, су интернет портали и друге интернетске платформе које представљају средства комуникације са циљем информисања од јавног интереса.

18) “Штампани медији”, у смислу овог закона, су штампане публикације, попут нпр. новина, таблоида, часописа, књига, памфлета, а које представљају средства масовне комуникације са циљем информисања од јавног интереса.

19) “Друштвене мреже” су интернетске или мобилне платформе које омогућавају двосмјерну интеракцију путем садржаја и комуникације које генерирају корисници, односно медији доступни на одређеним платформама дизајнираним да корисницима омогуће креирање садржаја и интеракцију с информацијама и њиховим изворима.

20) “Говор мржње” је сваки облик јавног изражавања или говора који изазива или потиче мржњу, дискриминацију или насиље против било које особе или групе особа, на основу расе, боје коже, националности, спола или вјере, етничког поријекла или било које друге личне карактеристике или оријентације која подстиче на дискриминацију, непријатељство и насиље.

21) “Злоупотреба јавних средстава и ресурса”, у смислу овог закона, је било које незаконито кориштење средстава и ресурса државе БиХ, ентитета, кантона, Брчко дистрикта БиХ и других јединица локалне управе и самоуправе, којим кандидати на изборима и изборним листама, као јавни или државни дужносници, или непосредно изабрана лица, располажу за потребе обављања службене дужности. Под ресурсима се, у смислу ове дефиниције, подразумијевају покретна и непокретна имовина, као и сви људски ресурси јавних институција који се користе у оквиру радног времена.”

Артицле 2

У члану 2.15 Закона, на крају другог става додаје се нова реченица, која гласи:

“Ако се не изврши именовање новог или замјенског члана општинске изборне комисије у законском року, Централна изборна комисија БиХ може извршити њихово именовање.”

Члан 3.

У члану 2.19 Закона, иза става (12) додаје се нови став (13), који гласи:

“(13) Забрањена је злоупотреба законског права на учешће у раду бирачког одбора фиктивним представљањем како је прописано чланом 7.3, став (2) овог закона.” Досадашњи ставови (13) до (17) постају ставови (14) до (18).

Члан 4.

Члан 6.7 Закона мијења се и гласи:

“(1) Када одлучује по службеној дужности или када одлучује о приговорима и жалбама, Централна изборна комисија БиХ има овлаштења да нареди изборној комисији, Центру за бирачки списак, центрима за бројање или бирачком одбору да предузму мјере којима се отклањају утврђене неправилности.

(2) Централна изборна комисија БиХ има овлаштења да изрекне сљедеће санкције:

1. новчану казну која не прелази износ од 30.000 конвертибилних марака;

2. уклањање имена кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је кандидат лично одговоран за повреду;

3. поништење овјере политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата; и

4. забрану ангажовања одређеног лица за рад на бирачком мјесту, у Центру за бирачки списак, у општинској изборној комисији, у центрима за бројање или другој изборној комисији успостављеној у складу са чланом 2.21 овог закона.”

Члан 5.

Иза члана 7.2 Закона додаје се нови члан 7.2а, који гласи:

“Члан 7.2а

(1) Носиоцима извршне функције утврђеним у члану 1.8, став (6) овог закона и носиоцима мандата забрањена је злоупотреба јавних средстава.

(2) Злоупотребу јавних средстава из става (1) овог члана чине сљедеће радње:

а. укључивање државних службеника који су подређени кандидату у обављању послова у радном времену у циљу промоције кандидата или политичких субјеката;

б. кориштење просторија јавних установа и органа за обављање предизборних активности ако кориштење истих просторија није загарантовано другим кандидатима и политичким субјектима под истим условима;

ц. кориштење средстава комуникације, информационих услуга, канцеларијске опреме јавних установа и органа за изборну кампању;

д. кориштење средстава превоза у власништву државних, ентитетских, градских, кантоналних или опћинских органа и организација без накнаде или по сниженим накнадама за активности кампање. Ова одредба се не односи на превоз особа које се посебно штите у складу са законом који се обавља као дио сигурносних мјера које се примјењују у односу на високе дужноснике који подлијежу службеној заштити коју пружају надлежни органи приликом обављања службене дужности или поступања по службеној дужности;

е. прикупљање потписа или изборна кампања коју проводе лица која обављају изабране функције или су државни службеници, током службених активности или догађаја које организује јавна установа или орган.

(3) Поштивање ограничења из става (2) овог члана не спрјечава јавне и изабране званичнике или државне службенике у вршењу службене дужности.”

Члан 6.

У члану 7.3 Закона, ставу првом, тачка 7) мијења се и гласи:

“7) користити се говором мржње, и/или објавити или употријебити слике, симболе, аудио и видео записе, СМС поруке, интернет комуникације, друштвене мреже и мобилне апликације или друге материјале који могу тако дјеловати.”

Други став члана 7.3 Закона мијења се и гласи:

“(2) Забрањено је лажно представљање у име било које политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата као и злоупотреба законског права на учешће у раду бирачког одбора испред једног политичког субјекта противно одредби члана 2.19 овог закона и то фиктивним представљањем у име политичког субјекта којем је мјесто у бирачком одбору припало са циљем погодавања другом политичком субјекту којем то мјесто у бирачком одбору није припало. Ова забрана примјењује се и на чланове бирачког одбора.”

Члан 7.

Члан 19.8. Закона мијења се и гласи:

“(1) Новчаном казном у износу од 600,00 КМ до 3.000,00 КМ казниће се за повреду запослени или ангажирани у изборној администрацији, ако:

1. учествује у доношењу одлуке која може довести у сумњу његову способност да дјелује непристрасно (члан 2.1);

2. не одреди бирачка мјеста на подручју општине за гласање на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини (члан 2.13 тачка 2.);

3. не осигура изборни материјал за гласање на свим нивоима избора у Босни и Херцеговини (члан 2.13 тачка 4.);

4. не обавијести бираче о свим информацијама неопходним за провођење избора, у складу с прописима Централне изборне комисије БиХ (члан 2.13 тачка 5.);

5. неправилно броји гласачке листиће на бирачким мјестима и у општинским центрима за бројање (члан 2.13 тачка 7.);

6. именује предсједника и чланове бирачких одбора и њихове замјенике супротно члану 2.19 став (3);

7. прекрши забрану из члана 2.19 став (13);

8. не ажурира податке у складу с промјеном броја бирача и прописима Централне изборне комисије БиХ [члан 3.8 став (3) тачка б)];

9. не осигура увид у извод из Централног бирачког списка на територији своје општине [члан 3.8 став (3) тачка ц)];

10. не осигура податке за Централни бирачки списак како је утврђено прописима Централне изборне комисије БиХ [члан 3.8 став (3) тачка д)];

11. не води евиденцију захтјева и приговора и не чува попратну документацију [члан 3.8

став (4)];

12. одреди бирачка мјеста супротно члану 5.1 став (3);

13. не осигура изборни материјал за гласање [члан 5.3 став (3)];

14. неоправдано није присутан током цијелог процеса гласања и бројања гласова (члан 5.5);

15. не одреди дужности члановима бирачког одбора [члан 5.6 став (2)];

16. записник о раду бирачког одбора не садржи податке прописане овим законом (члан 5.7);

17. не објасни бирачу начин гласања и не осигура тајност гласања [члан 5.11 став (1)];

18. не утврди идентитет бирача и потпис бирача на изводу из Централног бирачког списка у складу с овим законом (члан 5.13);

19. изда гласачки листић или листиће супротно прописима који регулише издавање гласачких листића (члан 5.13);

20. помаже лицу при гласању на начин који није у складу с овим законом [члан 5.19 став (2)];

21. су обрасци попуњени супротно члану 5.25; или

22. подаци обједињених збирних резултата гласања за општину нису у складу с чланом 5.27.

(2) За повреду из става (1), тачке 1., 7. и 13. до 21. овог члана казниће се чланови бирачког одбора новчаном казном у износу од 600,00 КМ до 3.000,00 КМ.

(3) За повреду из става (1) тачке 1., 7. и 14. до 21. овог члана казниће се политички субјект у име којег је именован члан бирачког одбора, новчаном казном у износу од 3.000,00 КМ до 10.000,00 КМ.”

Члан 8.

Члан 19.9. Закона мијења се и гласи:

“(1) Новчаном казном у износу од 3.000,00 КМ до 30.000,00 КМ казниће се за повреду политички субјект, ако:

1. у року од десет дана не достави измјене података (члан 4.22);

2. уклони, прекрије, оштети или измијени штампани оглас, плакат, постер или други материјал који се, у складу са законом, користи у сврху изборне кампање политичких странака, коалиција, листи независних кандидата или независних кандидата [члан 7.2 став (2)];

3. постави оглас, плакат или постер, односно напише своје име или слоган који је у вези са изборном кампањом, у или на згради у којој је смјештен орган власти било на којем нивоу, јавно предузеће, јавна установа или мјесна заједница, или на вјерском објекту, на јавном путу или јавној површини, осим на мјесту предвиђеном за плакетирање и оглашавање;

4. злоупотреби јавни ресурс за властиту употребу и промоцију политичког субјекта којем припада [члан

7.2а, став (2)];

5. носи и покаже оружје на политичком скупу, бирачком мјесту или његовој околини, односно за вријеме окупљања у вези с активности политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата у изборном процесу [члан 7.3 став (1) тачка 1.];

6. омете скуп друге политичке странке, коалиције или независног кандидата, као и подстакне другог на такве активности [члан 7.3 став (1) тачка 2.];

7. спријечи новинара да обави свој посао у складу с правилима професије и изборним правилима [члан 7.3 став (1) тачка 3.];

8. обећа новчану награду или другу материјалну корист с циљем добивања подршке бирача или пријети присталицама друге политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата [члан 7.3 став (1) тачка 4.];

9. подстакне на гласање лице које нема право гласа [члан 7.3 став (1) тачка 5.];

10. подстакне лице да гласа више пута на истим изборима или да гласа у име другог лица [члан 7.3 став (1) тачка 6.];

11. користи се језиком који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, или објави или употријеби слику, симбол, аудио или видеозапис, СМС поруку, интернет поруку или други материјал који може тако дјеловати [члан 7.3 став (1) тачка 7.];

12. лажно се представи у име било које политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата, или фиктивно представи политички субјект којем је додијељено мјесто у бирачком одбору како би погодовао другом политичком субјекту којем мјесто у бирачком одбору није додијељено [члан 7.3 став (2)];

13. одржи скуп с циљем изборне кампање [члан 7.4 став (1) тачка 1.];

14. изложи на бирачком мјесту или у његовој околини било какав материјал с циљем утицаја на бираче [члан 7.4 став (1) тачка 2.];

15. користи домаћа и међународна средстава комуникације с циљем утицаја на бираче [члан 7.4 став (1) тачка 3.];

16. користи мегафон или друге разгласне уређаје с циљем утицаја на бираче [члан 7.4 став (1) тачка 4.];

17. обави било какву активност која омете или опструише изборни процес [члан 7.4 став (1) тачка 5.];

18. не поднесе у року од 30 дана од дана објаве овјере мандата у Службеном гласнику БиХ изјаву о укупном имовинском стању на захтијеваном обрасцу у (члан 15.7 и члан 15.8);

19. прекорачи највећи износ средстава за финансирање изборне кампање из члана 15.10;

20. води изборну кампању у периоду од дана расписивања избора до дана службеног почетка изборне кампање [члан 16.14 став (3)];

1. посматрач, у току посматрања изборног процеса, омете изборну активност и не поштује тајност гласања [члан 17.2 став (1)];

22. посматрач за вријеме посматрања изборних активности не носи службену акредитацију и носи било каква обиљежја или ознаке које га повезују с одређеном политичком странком, коалицијом, листом независних кандидата или независним кандидатом [члан 17.2 став (3)].

(2) За повреду из става (1) тачке 2. до 17. овог члана коју почини присталица политичког субјекта казнит ће се тај политички субјекат.

(3) За повреду из става (1) тачке 1. овог члана казниће се и одговорно лице политичке странке, коалиције или листе неовисних кандидата новчаном казном у износу од 600,00 КМ до 15.000,00 КМ.

(4) За повреду из става (1) тачке 2. до 18. овог члана казниће се и кандидат политичког субјекта новчаном казном у износу од 3.000,00 КМ до 15.000,00 КМ.

(5) За повреду из става (1) тачке 5., 9., и 10. овог члана казнит ће се и запослени или ангажовани у изборној администрацији новчаном казном у износу од 600,00 КМ до 3.000,00 КМ.

(6) За повреду из овог члана, Централна изборна комисија БиХ, поред новчаних казни, може изрећи и друге санкције предвиђене у члану 6.7 Изборног закона БиХ.”

Члан 9.

Ради избјегавања сумње, прекршајни поступци започети прије ступања на снагу овог Закона, окончат ће се у складу с одредбама закона који је био на снази у вријеме извршења прекршаја, осим ако је овај Закон блажи за починиоца.

Члан 10.

Овај Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на службеној интернетској страници Уреда високог представника, или првог дана од дана објављивања у “Службеном гласнику Босне и Херцеговине”, који год од тих дана наступи раније.

(БН)

Коментари / 109

Оставите коментар
Name

БЛ

27.07.2022 18:17

Овде се само требају бринути они који краду на изборима, значи Додику нема висе хеликоптера владе за предизборне скупове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.07.2022 19:02

То ти мислис они су зло и за њих та одлука не вази. Па цак ако и не буду користили хеликоптер народ це гласати за њих да им врате хеликоптер. Па ако побиједе они це опет све да зајасу.

Name

Аа

27.07.2022 19:14

То значи да могу укунути хеликоптерки сервис ???? ПС Немојте сад о ВМТ. На један лет за ВМТ или гашење пожара иде десет летова за странку

Name

Ухх

27.07.2022 19:15

Браво Смит! Треба овим лоповима стати на реп. Како це сада бисерка и рудоња да лете.

Name

Ре

27.07.2022 19:55

Ено владо црта купује младе гласаце по БЛ.

Name

борик

27.07.2022 20:43

летице баја народним новцем , и плацати казне , такодје народним новцем.

Name

Икона

28.07.2022 02:01

То је демократски нацин избора. Сад је Додик конацно готов!

Name

ко то тамо пјева

28.07.2022 04:22

богами да нема ових странаца ионако је овај додиленд постао као некадашњи тексас ,ебе луд збњеног

Name

Логика

28.07.2022 05:11

Не иде Миле на предизборни скуп са зракомлатом, Миле иде да гаси пожар. Милета скупштина да прогласи за Свеца. Тако му Шмит неби могао мрсити конце.

Name

Твртко Мортунић

28.07.2022 05:32

Требају се бринути сви, јер је кратка линија, када нелегални узурпатори функција ВПа намећу, између наметања и етничког чишћења. Изгледа да се нису ништа промјенили од 1914. преко 1941. па до Шмита.

Name

Хаха

28.07.2022 06:17

Господо та фуњара њемацка мозе тати своме прописивати законе.

Name

Коста

28.07.2022 07:54

Ни до сада није било дозвољено али у Босни не постоје институције.Додиг демонстрира силу показујући да је власник Републике Српске.И авиона и камиона и хеликоптера и “деспота”и сваког службеника и професора и доктора,онспектора и полицајца,тужиоца и судије

Name

СТА ЦЕ НАМ ИЗБОРИ

27.07.2022 18:17

ПРАВИЛНИК ПОНАСАЊА ЈЕ НАЈСТАРИЈИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.07.2022 18:54

ОХР, "међународна заједница", ЕУ интеграције, домаћа мафија на власти...сви у комбинацији пљачке државе.

Name

Само оштро

27.07.2022 18:20

Ово јесамо почетак. Биће тога још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.07.2022 18:43

Дај боже

Name

Лука

27.07.2022 18:23

Значи Додик у септембру неће моћи на скупове СНСД-а летјети хеликоптером!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.07.2022 19:03

То ,ти Свабо само дотјерати насег Милу нека мало иде пјеске..

Name

Стинг

27.07.2022 19:50

Лијепо пише да се не односи на штићене особе тако да ће летјети више него икад!Ово је само козметика и односи се на "Буранију" и предсједнике кућних савјета...

Name

Милош

27.07.2022 18:24

Одлично више нема пратње, владиних аутомобила,ротација на скуповима...државних ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мортунић

28.07.2022 05:36

Не односи се на штићена лица. Значи да нека боранија неће моћи користити ресурсе Републике Српске, а сви министри, Предсједник РС, Члан предсједништва из реда Срба, сви из Савјета министара и било ко ко има заштиту ће све то опет користити. Тресла се гора родио се миш, јер Шмита једино подржавају БоОшње и он жели да тако и остане па је као нешто наметнуо.

Name

Пензионер

27.07.2022 18:24

А возикање хеликоптером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.07.2022 18:25

Због овога се лопови буне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тута Бугарин

27.07.2022 18:31

Ове одредбе као да је доносио према наступима нашег великог Вође. Скоро да нема члана који није кршио претходних изборних кампања. Миле ће купити приватни хеликоптер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав

27.07.2022 18:37

Овај би могао да за 1 годину заведе ред. Али непристрасно. Било би боље него сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

28.07.2022 06:47

Видиш да се дигла и кука и мотика да га спријечи у добрим намјерама. Комw ово може сметати ? Само изборним преварантима !!!

Name

Никола

27.07.2022 18:39

Једно полијетање Додика хеликоптером нас грађане кошта 10.000 ЕУР...Замислите која је то уштеда и корист за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

27.07.2022 18:54

Хеликоптер, керозин, пријава лета, пилот, копилот, контрола лета, аутомобили и обезбеђење који иду раније до локације гдје долази...итд. То је и више од 10.000 ЕУР

Name

Поп

27.07.2022 18:39

А како ће Додикове снаше на море пребацивати ако не може више користити авион владе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 07:12

Уааа, доста нам је снаса које напредују преко кревета, накупиле се у свим имституцијама

Name

ДОКТОР

27.07.2022 18:48

Која смијурија од “државе” додје тамо неки лик из њемачке и он поставља законе ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

27.07.2022 18:57

Каква смијурија?Ово је ОЗБИЉНО. А ти се тјеши јер си ти смијурија.

Name

Обичан градјанин

27.07.2022 18:59

Свака час томе сто додје из Њемачке да постави ред и дисциплину и уштеде да с тим помогне градјанима а не бахатим политичарима који живе у раскоши са ледја обичног човјека и користе државне ресурсе у сврху својих интереса а народу како буде.

Name

Драган

27.07.2022 19:04

Докторе, лијечи се.

Name

Ре

27.07.2022 19:21

Па морају они, када ми нисмо "меки" као комшије и сусједи да то сами урадимо када од нас траже!

Name

Да

27.07.2022 19:51

Тако и треба када су лопови навласти а народ глуп браво Смит ...

Name

@Поп

27.07.2022 20:30

Моћи ће. Не брини...сваке друге године. Кад није изборна година!

Name

Да Да

27.07.2022 20:47

Смијешно је, још је смјешније и јадније ,каква сељадија влада овим просторима !

Name

Реал

29.07.2022 02:04

Ти си смијурија, продао си свој глас и живот давно

Name

Ипак

27.07.2022 18:48

Шмит ради за добробит народа. Другачије се ове сподобе и не могу ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин

27.07.2022 18:51

Фино написано а ко ће пратити све то? ? И ко ће кажњавати ?? Ако понуде 100 марака сви ће трчати да узму у неимастињи као и прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.07.2022 23:14

ЦИК ће кажњавати

Name

јаа

28.07.2022 05:35

нажалост, баш тако. Мртво слово на папиру...

Name

Логицно

27.07.2022 18:54

Овдје нема ниста лосе не знам сто су се бх цроати побунили против овога ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицни градјанин!

27.07.2022 19:17

Цовицевци и Милановицевци их навели лажном причом да ће Смит наметнути изборни закон по њиховој жељи и да је то уреду за њих Сто је баби мило то јој се и снило. ЕУ вриједности и прописи су једно а Цовицеви су друго. А осим тога Пленковиц и Милановић се отворено мијешају у унутрашње послове друге дрзаве и завадјају народе у њој. Мешетаре по дрзави без службене најаве главним државним органима Тузно и биједно од еуропеаца. Смиту јели то кршење и непризнавање суверене и независне БиХ са њихове стране???

Name

Крис

28.07.2022 08:59

Колико видим хрвати у Хрватској су под власцу хдз БиХ односно цовица. Зао ми је тог народа сто им дрзаву уредују Босанске устасе.

Name

Чајниче

27.07.2022 18:55

Код нас директор шумарства све користи своје функције да услови ранике сумарства а и друге особе које су везане послом око шуме и ловства да морају гласати за црвену банду,а такодје користи возне јединице од фирме за услуге које гласачи траже. ТО НИКО НЕ МОЗЕ ЗАУСТАВИТИ ЈЕР ИМА ПРИЈЕТЊИ И УСЛОВЉАВАЊА ДА МАРА НАРОД ГЛАСАТИ ЗА СНСД. УЖАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.07.2022 19:56

Ја овдје не видим да и једна забрана води разједињавању па се питам зашто се око овога дигла велика прашина Ово су добра решења за народ а што за партија се не ваља е па нека надају неког другог Схмита који ће радити за њихове интересе

Name

Соколац

27.07.2022 20:58

На Сокоцу исто,условљавају и уцјењују. Примају приправнике по томе ко је дузе у странци,наравно и приватни факултети се подразумјевају а и ко има висе предиспозиције да веци лопов буде. Тако да постеном народу остаје само да гласа за Јелену и да се нада неком нормалнијем зивоту

Name

За Чајниче

27.07.2022 21:35

Ето сад можеш сконтат, што је Миле Додик покренуо све иницијативе враћања надлежности на ентитет. Да они могу и даље народ држати у шаци и радити са њим шта хоће. То је та Додикова политика око независне Републике Српске. Хвала Богу па се није ништа десило, а шта би тек радили да имају све у својим рукама. Зато треба мијењати све у БиХ. Ово је све направљено за ентитете да се пљачка, продаје имовина која је државна. Чија год да је, ако се опљачка, распрода каква корист, неће је више бити. Народе мој памет у главу добро док није касно.

Name

РР

28.07.2022 01:33

Тако це Смит наметнути нека правила и у суд и за судије и тузиоце, и то све полако и туристицки!Истина неки актери криминала висе неце бити доступни гоњењу ,ал има их који це и остати!!!То није легално ,то је закон јацег!!!Ал и за нас обицне градјане тренутно влада закон јацег!Јацег насилника ,криминалца или неког назови политицара!!!

Name

Андроид

28.07.2022 07:02

Па то је тако ,сва омладина ,запослени волонтери, и условљава се гласовима,хаос,дијете завршила медицину,мора да скупи 50 ,до 100 гласова. Хаос то је по свим здравствених установама,

Name

Ре,Чајниче

28.07.2022 07:18

Ако је за утјеху,и у РиТЕ,Угљевик,је кампања пријетњи и уцјена кренула прије више од два мјесеца.Умислио Додиг и његова секта,да је власник свега у РС,па се бахати над радницима,условљавајући их да гласају и обезбиједе одређени број гласова,иначе ће добити отказе! Могу тек мислити шта нас тек чека кад званично крене кампања????????

Name

Боки Србац

27.07.2022 18:59

Фукаретине се морају спречавати, уништише све , подршка Шмиту за ову реакцију, још да уведе скенирање гласачких листића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.07.2022 19:54

Тако је Боки ...

Name

Браво Смите мајсторе

27.07.2022 19:21

За народ ради а не за корумпиранеее партијасеее! Доста је!!! Све јавно а не по потајамаа нарид у нестајању бјезии од овог зла! Доста је! Одблокирати институције оцистити од корумпираних политицара лопова њих пред закон и врацањее прљавог капиталааа! Народ немоцан опљацкан растјеран разбијено гласацко тијело опљацканоо пљацкаа стољецаа лоповска приватизацијаа лопови царујуу!!! Доста је! Закон за све једнак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

27.07.2022 19:36

Подршка Шмиту, само да нам помогне да накнадно с власти ову тројицу и да живимо ко сви нормални људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

27.07.2022 21:03

Подрска гос.Смиту на закону.неце вредети ниста ако се не буду примењивали без милости...

Name

ЈУЛИ - АВГУСТ

27.07.2022 21:05

ОПЕТ ЈАДАН НАРОД.НЕЦЕ БИТИ АСФАЛТИРАЊА СОКАКА,ПОДИЗАЊА БАНДЕРА,ЦИСЦЕЊА КАНАЛА,ТО СЕ РАФИЛО САМО ПРЕД ИЗБОРЕ.А СТА ЦЕ БИТИ СА ОВИМ СТО СУ ЗАПИСЛЕНИ ОРЕД ИЗБОРЕ ЗА САКУПЉАЊЕ ГЛАСОВА.

Name

Зрн

27.07.2022 19:42

Смит иду ти својој куци,својој земљи па тамо својим телетабисима наређује ако смијес.Ми СРБИ ,БОСЊАЦИ И ХРВАТИ морамо да живимо заједно.Доста је вас каметњаковица ретард који се представљате овде као хероји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цане

27.07.2022 19:42

Неопходна је и измјена закона о сукобу интереса и његова стриктна примјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 07:17

И тај закон треба мјењати и овезбједити примјену истог.

Name

Горан Петровић

27.07.2022 19:53

Први цлан закона треба да гласи да сви они сто јавно купују гласове ризикују загарантовану казну од 10 година затвора а припадници цика сто годинама окрецу главу 15.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

27.07.2022 19:54

А јес га измјенио и допунио ? није се сјетио да се уведе да лица осудена за кривицна дјела од краде до наркотицких средстава не могу се кандидовати на изборне листе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нолееее

27.07.2022 19:56

Дјеси Ноле,нема те нидје да коментарисес,Изгледа да мецка игра у твом двористу ?,бумеранг је чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

27.07.2022 20:13

Ниѕта ново,и прије се то стоста није смјело,али се планира слузбена посјета тој опдтини,мјесту...а вец митинг организован,и када сам тунакон формалног састанка,у псузи се као скокне мало на митинх и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

избавите нас од зла

27.07.2022 20:20

Господине Смит, смијените М. Додика, ако бога знате, Сто је сигурно, сигурно је. Пласим се да це овај полуобразован, гладан и јефтин народ који цаст продаје за 100 маркица опет за њега гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твој

28.07.2022 17:35

"Господин"схмитх може ,сменити, само своје чарапе.????????

Name

Уна

27.07.2022 20:54

Треба забранити да се бирају треци пут. Два пута да се појединац бира за мандат и висе неее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 07:19

И то је тацно. Два мандата и доста. Овдје се лоповлук повецава са бројем година у којим неко обавља функцију

Name

Миркан

27.07.2022 21:06

Додик не користи државне ресурсе,на жалост,он користи ентитетске тј.ресурсе Републике Српске у својим кампањама и приватно и свакако,што значи да се ова одлука не односи на њега и његове,опет нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.07.2022 21:32

Ниси ти то добро прочитао...ентитета,кантона,општина, градова дистрикта...

Name

Додик мудрац

27.07.2022 21:39

Није случајно да је ове године у БиХ предложио Пејину унуку. Пробуди се РС. Касно ће бити касније. Зашто ми мој инсект говори да је ово све Додик унапријед знао. ?

Name

Мирослав

27.07.2022 21:14

Јос ово, илегалац намеце законе, где то има јос на овом свету. Цему слузе наси политицари, како дозвољавају да их илегални свабо трпа као стоку у своја правила, ограде. Ако му ово опросте сви, онда изборе треба игнорисати, нека илегални свабо одабере. Тако, или илегалног свабу отерајте, како вас није срамита политицки бескицмењаци у дејтон творевини? Ви или илигални свабо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 07:22

Наси политицари слузе својим интересима, зато је Смитова интервенција добра. Па могли су и они давно увести ове промјене, да су хтјели.

Name

Моро

29.07.2022 02:11

ЕТО ОН ЛУД А МИ ПАМЕТНИ

Name

Добој

27.07.2022 21:15

Како госп Смит смију пресуднени људи са затворском Казном могу уцествовати на изборима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле, али зовите ме Баја

27.07.2022 21:46

Ја користим само оно што је моје... А фала Титу... Пардон, Богу драгом, све је моје. Ма, оно... Република Српска, то сам ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

27.07.2022 22:01

Шмите , брате наш. Спашавај кумим те богом . Добро нам досо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

28.07.2022 05:30

Честитам Сцхмиту на великим и корисним одлукама које ће смањит самовољу политичара који глуме богове над својим Народом. Сви цомплименти Сцхмиту.

Name

Сељак 250

27.07.2022 23:35

За Балканац је најбоља канџија и пендрек да се доведе у ред. Што се тиче БиХ ништа без странца јер ми нисмо нација толико напредовала да сами одлучујемо за наше добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

28.07.2022 03:16

Аааааа јој☹️,а хеликоптер ,авион ,?? Шмит,то недирај а и превозна сретства више пропабају кад се некористе?.Остави ми бар хели ?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Смит

28.07.2022 04:36

Еее нек нема висе потписивања за сигуран глас за рудоњу по републицким институцијама и сав тај притисак сефова око тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

28.07.2022 04:51

Значи да ће Рудоња морати финансирати кампању нашим новце који је раније покрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.07.2022 09:41

Ха ха ха... Јест с тим, што је побуђавио...

Name

Брдар

28.07.2022 05:54

Хеликоптер,хеликоптер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари СРПСКЕ

28.07.2022 05:59

Ста кад их пријавимо. Која је санкција? Сад цу имати посла месец дана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

витез истине

28.07.2022 06:05

Смите заведи ред као у Њемацкој,да видим онда ту популарност Додика и увести закон да сви морају изаци на изборе само онај ко је умро на тај дан ,да видим онда ко би владао од ових лоповцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друго

28.07.2022 06:34

Смит не вази за Српску, него за федерацију ... Не вази за мене, ја био вријеме и постојање, него ми није формирао Херцег Босну на ентитет ... Умјесто Додика имамо бојкот Смиту ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смит и ОХР

28.07.2022 06:35

Криминална странка у ФБХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

28.07.2022 06:50

Знаци без ротација и хеликоптера под штор се иде , страшно шта нам шмит ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа...

28.07.2022 06:52

Битно је да је Бакир задовољан,ово сам ја циљао на Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеленски

28.07.2022 06:56

Украјина ради тровање земљиста на својој територији и територији блиској Русији ... Кукавицки нема ста, Украјина це бити сумски терен умјесто пољопривредни, а мила за драгу це бити врацено осталим Европским антируским зитницама ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерон

28.07.2022 07:00

Наказа се лазно представља као високи представник, а реакције политицара, као и градјана не постоје. Па ста је онда друго заслузила ова земља него да је газе и понизавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

28.07.2022 07:30

Насем Доди казна ниста незнаци платице будзет он сигурно побједјује

Name

Наказа

29.07.2022 02:12

Наказа си ти и твоји истомисљеници

Name

БОБА

28.07.2022 07:04

ТО ЊИМА НИСТА НЕ ЗНАЦИ .ПУНИ СУ КАО БРОДОВИ .БИЦЕ ОПЕТ НЕ МОЗЕ НАМ НИКО НИСТА.ОНИ ВРЛО ДОБРО ЗНАЈУ ДА ЈЕ НОВАЦ БР.ЈЕДАН ЗА ИЗБОРЕ.ИМАЈУ ОНИ РАЗРАДЈЕН ПЛАН СА КОЈИМ СУ СЕ НА ВРИЈЕМЕ ОБЕЗБЈЕДИЛИ.ЗАТО НЕМАЈУ БОРЦИ ,ПЕНЗИОНЕРИ РАДНИЦИ И ДРУГИ КОЈИ БЈЕЗЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА.ЈЕДИНО ЦИК ДА ЗАБРАНИ ТАКВИМА КАНДИДОВАЊЕ И СВЕ ЈЕ РИЈЕСЕНО .АКО ДО САДА НИСУ ТО ЗАСЛУЗИЛИ . НЕ ВРИЈЕДИ ЦЕКАТИ НЕКА ДРУГА ДЕСАВАЊА.ЗИВОТ ЛЕТИ МУЊЕВИТОМ БРЗИНОМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

28.07.2022 07:22

све се бојим да це додо то постовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

28.07.2022 07:35

Опет наивни Срби очекују од странца да их спаси од Додика..Неће странац Додику ништа јер Додик врло услужан њима и од користи.Извршава задатке чистом петицом.Ма баш су се сда и снсд забринули ,срће ће им пући ..Народе вама се сервира оно што желите чути..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Морнар

28.07.2022 07:35

Органи задужени за санкционисање су сви редом корумпирани, подмићени или уцијењени. Друга ствар, сви политичари који су злоупотребљавали службени положај и јавне ресурсе наставиће са истом праксом, а казне ће плаћати новцем из буџета. Директно, или индиректно извлачењем новца преко предузећа чији директори долазе из странака које треба да се казне. А све и да плаћају казне сопственим новцем, и то им се исплати кад знају да је плијен много већи. Никакве новчане казне ту не помажу већ само дуга робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

28.07.2022 07:43

Зашто треба доћи неки швабо да донесе овакав Закон? Па, зар нису могле наше институције то саме ријешити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису могле и неце

28.07.2022 08:40

Зашто би себи правили законе који их онемогућавају у крадји. Нису толико луди још. Странац је овдје добродосао док год имамо државу са три народа.

Name

Крис

28.07.2022 08:46

Високи представнице ријеси трајно проблем и суспендуј ове три фасистицке странке , њихови симпатиери це мало буцно реаговати а касније це бити мир и повјерење меду народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.07.2022 08:47

НАМА. СРБИМА ТРЕБА ОДУЗЕТИ ПРАВО БИРАЊА. НАС ДОК НЕ УДАРИ ПО ГЛАВИ "В Е Л И К О. З Л О ", МИ НЕ МИЛИМО. НЕЗНАМО, ДА НАМ ЈЕ ИЗБОРНИ ДАН И ЗНАТИ БИРАТИ, НАЈВАЖНИЈИ ПОСАО. А НЕ КОПАТИ, У БАШТИ, ГОСПОДО СЕЉАЦИ. НАРОД 30 ГОДИНА УНИШТАВАЈУ ДОМАЋИ НЕПРИЈАТЕЉИ. И САД МНОГИ НЕЗНАЈУ ДА ТРЕБА БИРАТИ, СТРУЧНЕ И ПОШТЕНЕ ЉУДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

28.07.2022 08:54

Ово је веома добро и децидно прецизирано од стране Високога представника, како би се спријечиле злоупотребе државних ресурса у изборној кампањи, које су странке на власти у БИХ, досада увијек обилно користиле!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вага

28.07.2022 09:14

Ако је ова БиХ држава ције су све државне институције у рукама мафије и осталих врста криминалаца заиста је смијешно аплаудирати Шмиту да је направио некакав напредак ..На Балкану мафија има своју државу која се зове Босна и Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 12:11

Смиту требају да се избори одрзе фер плеј да се некраду гласацки листици и да се воља градјана под уцјеном не одузима то требас исто да урадис ко побједи фер и постено он је побједијо поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2022 12:59

Свака цаст а ста је српску републику да се спијеци ове власти крадја гласова и куповина позабавите се господине смиту и у републици српској поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стјепан

30.07.2022 05:51

А ниста забрана за куповину ПАПАК Писај све без те забране избори нетребају

ОДГОВОРИТЕ