Po novom "Šmitovom zakonu" izabrani političari ne smiju koristiti radno vrijeme i državne resurse u kampanju

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je danas tehničke izmjene izbornog zakona BiH, koje stupaju na snagu odmah i odmah se objavljuju na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Bosna i Hercegovina 27.07.2022 | 20:00
Po novom "Šmitovom zakonu" izabrani političari ne smiju koristiti radno vrijeme i državne resurse u kampanju

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA IZBORNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

Član 1.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14, 31/16, 41/20 i 38/22, u daljem tekstu: Zakon), u članu 1.1a, iza tačke 15) dodaju se nove tačke 16) do 21), koje glase:

“16) “Elektronski mediji”, u smislu ovog zakona, su javne i privatne televizijske i radio stanice sa odgovarajućom dozvolom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

17) “Onlajn mediji”, u smislu ovog zakona, su internet portali i druge internetske platforme koje predstavljaju sredstva komunikacije sa ciljem informisanja od javnog interesa.

18) “Štampani mediji”, u smislu ovog zakona, su štampane publikacije, poput npr. novina, tabloida, časopisa, knjiga, pamfleta, a koje predstavljaju sredstva masovne komunikacije sa ciljem informisanja od javnog interesa.

19) “Društvene mreže” su internetske ili mobilne platforme koje omogućavaju dvosmjernu interakciju putem sadržaja i komunikacije koje generiraju korisnici, odnosno mediji dostupni na određenim platformama dizajniranim da korisnicima omoguće kreiranje sadržaja i interakciju s informacijama i njihovim izvorima.

20) “Govor mržnje” je svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

21) “Zloupotreba javnih sredstava i resursa”, u smislu ovog zakona, je bilo koje nezakonito korištenje sredstava i resursa države BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, kojim kandidati na izborima i izbornim listama, kao javni ili državni dužnosnici, ili neposredno izabrana lica, raspolažu za potrebe obavljanja službene dužnosti. Pod resursima se, u smislu ove definicije, podrazumijevaju pokretna i nepokretna imovina, kao i svi ljudski resursi javnih institucija koji se koriste u okviru radnog vremena.”

Article 2

U članu 2.15 Zakona, na kraju drugog stava dodaje se nova rečenica, koja glasi:

“Ako se ne izvrši imenovanje novog ili zamjenskog člana opštinske izborne komisije u zakonskom roku, Centralna izborna komisija BiH može izvršiti njihovo imenovanje.”

Član 3.

U članu 2.19 Zakona, iza stava (12) dodaje se novi stav (13), koji glasi:

“(13) Zabranjena je zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem kako je propisano članom 7.3, stav (2) ovog zakona.” Dosadašnji stavovi (13) do (17) postaju stavovi (14) do (18).

Član 4.

Član 6.7 Zakona mijenja se i glasi:

“(1) Kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti.

(2) Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne sljedeće sankcije:

1. novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 30.000 konvertibilnih maraka;

2. uklanjanje imena kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu;

3. poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata; i

4. zabranu angažovanja određenog lica za rad na biračkom mjestu, u Centru za birački spisak, u opštinskoj izbornoj komisiji, u centrima za brojanje ili drugoj izbornoj komisiji uspostavljenoj u skladu sa članom 2.21 ovog zakona.”

Član 5.

Iza člana 7.2 Zakona dodaje se novi član 7.2a, koji glasi:

“Član 7.2a

(1) Nosiocima izvršne funkcije utvrđenim u članu 1.8, stav (6) ovog zakona i nosiocima mandata zabranjena je zloupotreba javnih sredstava.

(2) Zloupotrebu javnih sredstava iz stava (1) ovog člana čine sljedeće radnje:

a. uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanju poslova u radnom vremenu u cilju promocije kandidata ili političkih subjekata;

b. korištenje prostorija javnih ustanova i organa za obavljanje predizbornih aktivnosti ako korištenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uslovima;

c. korištenje sredstava komunikacije, informacionih usluga, kancelarijske opreme javnih ustanova i organa za izbornu kampanju;

d. korištenje sredstava prevoza u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili općinskih organa i organizacija bez naknade ili po sniženim naknadama za aktivnosti kampanje. Ova odredba se ne odnosi na prevoz osoba koje se posebno štite u skladu sa zakonom koji se obavlja kao dio sigurnosnih mjera koje se primjenjuju u odnosu na visoke dužnosnike koji podliježu službenoj zaštiti koju pružaju nadležni organi prilikom obavljanja službene dužnosti ili postupanja po službenoj dužnosti;

e. prikupljanje potpisa ili izborna kampanja koju provode lica koja obavljaju izabrane funkcije ili su državni službenici, tokom službenih aktivnosti ili događaja koje organizuje javna ustanova ili organ.

(3) Poštivanje ograničenja iz stava (2) ovog člana ne sprječava javne i izabrane zvaničnike ili državne službenike u vršenju službene dužnosti.”

Član 6.

U članu 7.3 Zakona, stavu prvom, tačka 7) mijenja se i glasi:

“7) koristiti se govorom mržnje, i/ili objaviti ili upotrijebiti slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.”

Drugi stav člana 7.3 Zakona mijenja se i glasi:

“(2) Zabranjeno je lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata kao i zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora ispred jednog političkog subjekta protivno odredbi člana 2.19 ovog zakona i to fiktivnim predstavljanjem u ime političkog subjekta kojem je mjesto u biračkom odboru pripalo sa ciljem pogodavanja drugom političkom subjektu kojem to mjesto u biračkom odboru nije pripalo. Ova zabrana primjenjuje se i na članove biračkog odbora.”

Član 7.

Član 19.8. Zakona mijenja se i glasi:

“(1) Novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 3.000,00 KM kazniće se za povredu zaposleni ili angažirani u izbornoj administraciji, ako:

1. učestvuje u donošenju odluke koja može dovesti u sumnju njegovu sposobnost da djeluje nepristrasno (član 2.1);

2. ne odredi biračka mjesta na području opštine za glasanje na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini (član 2.13 tačka 2.);

3. ne osigura izborni materijal za glasanje na svim nivoima izbora u Bosni i Hercegovini (član 2.13 tačka 4.);

4. ne obavijesti birače o svim informacijama neophodnim za provođenje izbora, u skladu s propisima Centralne izborne komisije BiH (član 2.13 tačka 5.);

5. nepravilno broji glasačke listiće na biračkim mjestima i u opštinskim centrima za brojanje (član 2.13 tačka 7.);

6. imenuje predsjednika i članove biračkih odbora i njihove zamjenike suprotno članu 2.19 stav (3);

7. prekrši zabranu iz člana 2.19 stav (13);

8. ne ažurira podatke u skladu s promjenom broja birača i propisima Centralne izborne komisije BiH [član 3.8 stav (3) tačka b)];

9. ne osigura uvid u izvod iz Centralnog biračkog spiska na teritoriji svoje opštine [član 3.8 stav (3) tačka c)];

10. ne osigura podatke za Centralni birački spisak kako je utvrđeno propisima Centralne izborne komisije BiH [član 3.8 stav (3) tačka d)];

11. ne vodi evidenciju zahtjeva i prigovora i ne čuva popratnu dokumentaciju [član 3.8

stav (4)];

12. odredi biračka mjesta suprotno članu 5.1 stav (3);

13. ne osigura izborni materijal za glasanje [član 5.3 stav (3)];

14. neopravdano nije prisutan tokom cijelog procesa glasanja i brojanja glasova (član 5.5);

15. ne odredi dužnosti članovima biračkog odbora [član 5.6 stav (2)];

16. zapisnik o radu biračkog odbora ne sadrži podatke propisane ovim zakonom (član 5.7);

17. ne objasni biraču način glasanja i ne osigura tajnost glasanja [član 5.11 stav (1)];

18. ne utvrdi identitet birača i potpis birača na izvodu iz Centralnog biračkog spiska u skladu s ovim zakonom (član 5.13);

19. izda glasački listić ili listiće suprotno propisima koji reguliše izdavanje glasačkih listića (član 5.13);

20. pomaže licu pri glasanju na način koji nije u skladu s ovim zakonom [član 5.19 stav (2)];

21. su obrasci popunjeni suprotno članu 5.25; ili

22. podaci objedinjenih zbirnih rezultata glasanja za opštinu nisu u skladu s članom 5.27.

(2) Za povredu iz stava (1), tačke 1., 7. i 13. do 21. ovog člana kazniće se članovi biračkog odbora novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 3.000,00 KM.

(3) Za povredu iz stava (1) tačke 1., 7. i 14. do 21. ovog člana kazniće se politički subjekt u ime kojeg je imenovan član biračkog odbora, novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 10.000,00 KM.”

Član 8.

Član 19.9. Zakona mijenja se i glasi:

“(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 30.000,00 KM kazniće se za povredu politički subjekt, ako:

1. u roku od deset dana ne dostavi izmjene podataka (član 4.22);

2. ukloni, prekrije, ošteti ili izmijeni štampani oglas, plakat, poster ili drugi materijal koji se, u skladu sa zakonom, koristi u svrhu izborne kampanje političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata ili nezavisnih kandidata [član 7.2 stav (2)];

3. postavi oglas, plakat ili poster, odnosno napiše svoje ime ili slogan koji je u vezi sa izbornom kampanjom, u ili na zgradi u kojoj je smješten organ vlasti bilo na kojem nivou, javno preduzeće, javna ustanova ili mjesna zajednica, ili na vjerskom objektu, na javnom putu ili javnoj površini, osim na mjestu predviđenom za plaketiranje i oglašavanje;

4. zloupotrebi javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju političkog subjekta kojem pripada [član

7.2a, stav (2)];

5. nosi i pokaže oružje na političkom skupu, biračkom mjestu ili njegovoj okolini, odnosno za vrijeme okupljanja u vezi s aktivnosti političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata u izbornom procesu [član 7.3 stav (1) tačka 1.];

6. omete skup druge političke stranke, koalicije ili nezavisnog kandidata, kao i podstakne drugog na takve aktivnosti [član 7.3 stav (1) tačka 2.];

7. spriječi novinara da obavi svoj posao u skladu s pravilima profesije i izbornim pravilima [član 7.3 stav (1) tačka 3.];

8. obeća novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist s ciljem dobivanja podrške birača ili prijeti pristalicama druge političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata [član 7.3 stav (1) tačka 4.];

9. podstakne na glasanje lice koje nema pravo glasa [član 7.3 stav (1) tačka 5.];

10. podstakne lice da glasa više puta na istim izborima ili da glasa u ime drugog lica [član 7.3 stav (1) tačka 6.];

11. koristi se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavi ili upotrijebi sliku, simbol, audio ili videozapis, SMS poruku, internet poruku ili drugi materijal koji može tako djelovati [član 7.3 stav (1) tačka 7.];

12. lažno se predstavi u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, ili fiktivno predstavi politički subjekt kojem je dodijeljeno mjesto u biračkom odboru kako bi pogodovao drugom političkom subjektu kojem mjesto u biračkom odboru nije dodijeljeno [član 7.3 stav (2)];

13. održi skup s ciljem izborne kampanje [član 7.4 stav (1) tačka 1.];

14. izloži na biračkom mjestu ili u njegovoj okolini bilo kakav materijal s ciljem uticaja na birače [član 7.4 stav (1) tačka 2.];

15. koristi domaća i međunarodna sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače [član 7.4 stav (1) tačka 3.];

16. koristi megafon ili druge razglasne uređaje s ciljem uticaja na birače [član 7.4 stav (1) tačka 4.];

17. obavi bilo kakvu aktivnost koja omete ili opstruiše izborni proces [član 7.4 stav (1) tačka 5.];

18. ne podnese u roku od 30 dana od dana objave ovjere mandata u Službenom glasniku BiH izjavu o ukupnom imovinskom stanju na zahtijevanom obrascu u (član 15.7 i član 15.8);

19. prekorači najveći iznos sredstava za finansiranje izborne kampanje iz člana 15.10;

20. vodi izbornu kampanju u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje [član 16.14 stav (3)];

1. posmatrač, u toku posmatranja izbornog procesa, omete izbornu aktivnost i ne poštuje tajnost glasanja [član 17.2 stav (1)];

22. posmatrač za vrijeme posmatranja izbornih aktivnosti ne nosi službenu akreditaciju i nosi bilo kakva obilježja ili oznake koje ga povezuju s određenom političkom strankom, koalicijom, listom nezavisnih kandidata ili nezavisnim kandidatom [član 17.2 stav (3)].

(2) Za povredu iz stava (1) tačke 2. do 17. ovog člana koju počini pristalica političkog subjekta kaznit će se taj politički subjekat.

(3) Za povredu iz stava (1) tačke 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice političke stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 15.000,00 KM.

(4) Za povredu iz stava (1) tačke 2. do 18. ovog člana kazniće se i kandidat političkog subjekta novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 15.000,00 KM.

(5) Za povredu iz stava (1) tačke 5., 9., i 10. ovog člana kaznit će se i zaposleni ili angažovani u izbornoj administraciji novčanom kaznom u iznosu od 600,00 KM do 3.000,00 KM.

(6) Za povredu iz ovog člana, Centralna izborna komisija BiH, pored novčanih kazni, može izreći i druge sankcije predviđene u članu 6.7 Izbornog zakona BiH.”

Član 9.

Radi izbjegavanja sumnje, prekršajni postupci započeti prije stupanja na snagu ovog Zakona, okončat će se u skladu s odredbama zakona koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja prekršaja, osim ako je ovaj Zakon blaži za počinioca.

Član 10.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika, ili prvog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.

(BN)

Komentari / 109

Ostavite komentar
Name

BL

27.07.2022 18:17

Ovde se samo trebaju brinuti oni koji kradu na izborima, znači Dodiku nema vise helikoptera vlade za predizborne skupove?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

27.07.2022 19:02

To ti mislis oni su zlo i za njih ta odluka ne vazi. Pa cak ako i ne budu koristili helikopter narod ce glasati za njih da im vrate helikopter. Pa ako pobijede oni ce opet sve da zajasu.

Name

Aa

27.07.2022 19:14

To znači da mogu ukunuti helikopterki servis ???? PS Nemojte sad o VMT. Na jedan let za VMT ili gašenje požara ide deset letova za stranku

Name

Uhh

27.07.2022 19:15

Bravo Smit! Treba ovim lopovima stati na rep. Kako ce sada biserka i rudonja da lete.

Name

Re

27.07.2022 19:55

Eno vlado crta kupuje mlade glasace po BL.

Name

borik

27.07.2022 20:43

letice baja narodnim novcem , i placati kazne , takodje narodnim novcem.

Name

Ikona

28.07.2022 02:01

To je demokratski nacin izbora. Sad je Dodik konacno gotov!

Name

ko to tamo pjeva

28.07.2022 04:22

bogami da nema ovih stranaca ionako je ovaj dodilend postao kao nekadašnji teksas ,ebe lud zbnjenog

Name

Logika

28.07.2022 05:11

Ne ide Mile na predizborni skup sa zrakomlatom, Mile ide da gasi požar. Mileta skupština da proglasi za Sveca. Tako mu Šmit nebi mogao mrsiti konce.

Name

Tvrtko Mortunić

28.07.2022 05:32

Trebaju se brinuti svi, jer je kratka linija, kada nelegalni uzurpatori funkcija VPa nameću, između nametanja i etničkog čišćenja. Izgleda da se nisu ništa promjenili od 1914. preko 1941. pa do Šmita.

Name

Haha

28.07.2022 06:17

Gospodo ta funjara njemacka moze tati svome propisivati zakone.

Name

Kosta

28.07.2022 07:54

Ni do sada nije bilo dozvoljeno ali u Bosni ne postoje institucije.Dodig demonstrira silu pokazujući da je vlasnik Republike Srpske.I aviona i kamiona i helikoptera i “despota”i svakog službenika i profesora i doktora,onspektora i policajca,tužioca i sudije

Name

STA CE NAM IZBORI

27.07.2022 18:17

PRAVILNIK PONASANJA JE NAJSTARIJI...

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.07.2022 18:54

OHR, "međunarodna zajednica", EU integracije, domaća mafija na vlasti...svi u kombinaciji pljačke države.

Name

Samo oštro

27.07.2022 18:20

Ovo jesamo početak. Biće toga još.

ODGOVORITE
Name

Mira

28.07.2022 18:43

Daj bože

Name

Luka

27.07.2022 18:23

Znači Dodik u septembru neće moći na skupove SNSD-a letjeti helikopterom!?

ODGOVORITE
Name

Re

27.07.2022 19:03

To ,ti Svabo samo dotjerati naseg Milu neka malo ide pjeske..

Name

Sting

27.07.2022 19:50

Lijepo piše da se ne odnosi na štićene osobe tako da će letjeti više nego ikad!Ovo je samo kozmetika i odnosi se na "Buraniju" i predsjednike kućnih savjeta...

Name

Miloš

27.07.2022 18:24

Odlično više nema pratnje, vladinih automobila,rotacija na skupovima...državnih resursa.

ODGOVORITE
Name

Mortunić

28.07.2022 05:36

Ne odnosi se na štićena lica. Znači da neka boranija neće moći koristiti resurse Republike Srpske, a svi ministri, Predsjednik RS, Član predsjedništva iz reda Srba, svi iz Savjeta ministara i bilo ko ko ima zaštitu će sve to opet koristiti. Tresla se gora rodio se miš, jer Šmita jedino podržavaju BoOšnje i on želi da tako i ostane pa je kao nešto nametnuo.

Name

Penzioner

27.07.2022 18:24

A vozikanje helikopterom.

ODGOVORITE
Name

Borac

27.07.2022 18:25

Zbog ovoga se lopovi bune?

ODGOVORITE
Name

Tuta Bugarin

27.07.2022 18:31

Ove odredbe kao da je donosio prema nastupima našeg velikog Vođe. Skoro da nema člana koji nije kršio prethodnih izbornih kampanja. Mile će kupiti privatni helikopter.

ODGOVORITE
Name

Milisav

27.07.2022 18:37

Ovaj bi mogao da za 1 godinu zavede red. Ali nepristrasno. Bilo bi bolje nego sad.

ODGOVORITE
Name

Momo

28.07.2022 06:47

Vidiš da se digla i kuka i motika da ga spriječi u dobrim namjerama. Komw ovo može smetati ? Samo izbornim prevarantima !!!

Name

Nikola

27.07.2022 18:39

Jedno polijetanje Dodika helikopterom nas građane košta 10.000 EUR...Zamislite koja je to ušteda i korist za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Branko

27.07.2022 18:54

Helikopter, kerozin, prijava leta, pilot, kopilot, kontrola leta, automobili i obezbeđenje koji idu ranije do lokacije gdje dolazi...itd. To je i više od 10.000 EUR

Name

Pop

27.07.2022 18:39

A kako će Dodikove snaše na more prebacivati ako ne može više koristiti avion vlade!

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 07:12

Uaaa, dosta nam je snasa koje napreduju preko kreveta, nakupile se u svim imstitucijama

Name

DOKTOR

27.07.2022 18:48

Koja smijurija od “države” dodje tamo neki lik iz njemačke i on postavlja zakone ?????

ODGOVORITE
Name

Ma

27.07.2022 18:57

Kakva smijurija?Ovo je OZBILJNO. A ti se tješi jer si ti smijurija.

Name

Običan gradjanin

27.07.2022 18:59

Svaka čas tome sto dodje iz Njemačke da postavi red i disciplinu i uštede da s tim pomogne gradjanima a ne bahatim političarima koji žive u raskoši sa ledja običnog čovjeka i koriste državne resurse u svrhu svojih interesa a narodu kako bude.

Name

Dragan

27.07.2022 19:04

Doktore, liječi se.

Name

Re

27.07.2022 19:21

Pa moraju oni, kada mi nismo "meki" kao komšije i susjedi da to sami uradimo kada od nas traže!

Name

Da

27.07.2022 19:51

Tako i treba kada su lopovi navlasti a narod glup bravo Smit ...

Name

@Pop

27.07.2022 20:30

Moći će. Ne brini...svake druge godine. Kad nije izborna godina!

Name

Da Da

27.07.2022 20:47

Smiješno je, još je smješnije i jadnije ,kakva seljadija vlada ovim prostorima !

Name

Real

29.07.2022 02:04

Ti si smijurija, prodao si svoj glas i život davno

Name

Ipak

27.07.2022 18:48

Šmit radi za dobrobit naroda. Drugačije se ove spodobe i ne mogu riješiti.

ODGOVORITE
Name

Običan gradjanin

27.07.2022 18:51

Fino napisano a ko će pratiti sve to? ? I ko će kažnjavati ?? Ako ponude 100 maraka svi će trčati da uzmu u neimastinji kao i prije.

ODGOVORITE
Name

RE

27.07.2022 23:14

CIK će kažnjavati

Name

jaa

28.07.2022 05:35

nažalost, baš tako. Mrtvo slovo na papiru...

Name

Logicno

27.07.2022 18:54

Ovdje nema nista lose ne znam sto su se bh croati pobunili protiv ovoga ?!

ODGOVORITE
Name

Obicni gradjanin!

27.07.2022 19:17

Covicevci i Milanovicevci ih naveli lažnom pričom da će Smit nametnuti izborni zakon po njihovoj želji i da je to uredu za njih Sto je babi milo to joj se i snilo. EU vrijednosti i propisi su jedno a Covicevi su drugo. A osim toga Plenkovic i Milanović se otvoreno miješaju u unutrašnje poslove druge drzave i zavadjaju narode u njoj. Mešetare po drzavi bez službene najave glavnim državnim organima Tuzno i bijedno od europeaca. Smitu jeli to kršenje i nepriznavanje suverene i nezavisne BiH sa njihove strane???

Name

Kris

28.07.2022 08:59

Koliko vidim hrvati u Hrvatskoj su pod vlascu hdz BiH odnosno covica. Zao mi je tog naroda sto im drzavu ureduju Bosanske ustase.

Name

Čajniče

27.07.2022 18:55

Kod nas direktor šumarstva sve koristi svoje funkcije da uslovi ranike sumarstva a i druge osobe koje su vezane poslom oko šume i lovstva da moraju glasati za crvenu bandu,a takodje koristi vozne jedinice od firme za usluge koje glasači traže. TO NIKO NE MOZE ZAUSTAVITI JER IMA PRIJETNJI I USLOVLJAVANJA DA MARA NAROD GLASATI ZA SNSD. UŽASNO.

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.07.2022 19:56

Ja ovdje ne vidim da i jedna zabrana vodi razjedinjavanju pa se pitam zašto se oko ovoga digla velika prašina Ovo su dobra rešenja za narod a što za partija se ne valja e pa neka nadaju nekog drugog Shmita koji će raditi za njihove interese

Name

Sokolac

27.07.2022 20:58

Na Sokocu isto,uslovljavaju i ucjenjuju. Primaju pripravnike po tome ko je duze u stranci,naravno i privatni fakulteti se podrazumjevaju a i ko ima vise predispozicije da veci lopov bude. Tako da postenom narodu ostaje samo da glasa za Jelenu i da se nada nekom normalnijem zivotu

Name

Za Čajniče

27.07.2022 21:35

Eto sad možeš skontat, što je Mile Dodik pokrenuo sve inicijative vraćanja nadležnosti na entitet. Da oni mogu i dalje narod držati u šaci i raditi sa njim šta hoće. To je ta Dodikova politika oko nezavisne Republike Srpske. Hvala Bogu pa se nije ništa desilo, a šta bi tek radili da imaju sve u svojim rukama. Zato treba mijenjati sve u BiH. Ovo je sve napravljeno za entitete da se pljačka, prodaje imovina koja je državna. Čija god da je, ako se opljačka, rasproda kakva korist, neće je više biti. Narode moj pamet u glavu dobro dok nije kasno.

Name

RR

28.07.2022 01:33

Tako ce Smit nametnuti neka pravila i u sud i za sudije i tuzioce, i to sve polako i turisticki!Istina neki akteri kriminala vise nece biti dostupni gonjenju ,al ima ih koji ce i ostati!!!To nije legalno ,to je zakon jaceg!!!Al i za nas obicne gradjane trenutno vlada zakon jaceg!Jaceg nasilnika ,kriminalca ili nekog nazovi politicara!!!

Name

Android

28.07.2022 07:02

Pa to je tako ,sva omladina ,zaposleni volonteri, i uslovljava se glasovima,haos,dijete završila medicinu,mora da skupi 50 ,do 100 glasova. Haos to je po svim zdravstvenih ustanovama,

Name

Re,Čajniče

28.07.2022 07:18

Ako je za utjehu,i u RiTE,Ugljevik,je kampanja prijetnji i ucjena krenula prije više od dva mjeseca.Umislio Dodig i njegova sekta,da je vlasnik svega u RS,pa se bahati nad radnicima,uslovljavajući ih da glasaju i obezbijede određeni broj glasova,inače će dobiti otkaze! Mogu tek misliti šta nas tek čeka kad zvanično krene kampanja????????

Name

Boki Srbac

27.07.2022 18:59

Fukaretine se moraju sprečavati, uništiše sve , podrška Šmitu za ovu reakciju, još da uvede skeniranje glasačkih listića.

ODGOVORITE
Name

Da

27.07.2022 19:54

Tako je Boki ...

Name

Bravo Smite majstore

27.07.2022 19:21

Za narod radi a ne za korumpiraneee partijaseee! Dosta je!!! Sve javno a ne po potajamaa narid u nestajanju bjezii od ovog zla! Dosta je! Odblokirati institucije ocistiti od korumpiranih politicara lopova njih pred zakon i vracanjee prljavog kapitalaaa! Narod nemocan opljackan rastjeran razbijeno glasacko tijelo opljackanoo pljackaa stoljecaa lopovska privatizacijaa lopovi carujuu!!! Dosta je! Zakon za sve jednak!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

27.07.2022 19:36

Podrška Šmitu, samo da nam pomogne da naknadno s vlasti ovu trojicu i da živimo ko svi normalni ljudi

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

27.07.2022 21:03

Podrska gos.Smitu na zakonu.nece vredeti nista ako se ne budu primenjivali bez milosti...

Name

JULI - AVGUST

27.07.2022 21:05

OPET JADAN NAROD.NECE BITI ASFALTIRANJA SOKAKA,PODIZANJA BANDERA,CISCENJA KANALA,TO SE RAFILO SAMO PRED IZBORE.A STA CE BITI SA OVIM STO SU ZAPISLENI ORED IZBORE ZA SAKUPLJANJE GLASOVA.

Name

Zrn

27.07.2022 19:42

Smit idu ti svojoj kuci,svojoj zemlji pa tamo svojim teletabisima naređuje ako smijes.Mi SRBI ,BOSNJACI I HRVATI moramo da živimo zajedno.Dosta je vas kametnjakovica retard koji se predstavljate ovde kao heroji.

ODGOVORITE
Name

Cane

27.07.2022 19:42

Neophodna je i izmjena zakona o sukobu interesa i njegova striktna primjena.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 07:17

I taj zakon treba mjenjati i ovezbjediti primjenu istog.

Name

Goran Petrović

27.07.2022 19:53

Prvi clan zakona treba da glasi da svi oni sto javno kupuju glasove rizikuju zagarantovanu kaznu od 10 godina zatvora a pripadnici cika sto godinama okrecu glavu 15.

ODGOVORITE
Name

Dušan

27.07.2022 19:54

A jes ga izmjenio i dopunio ? nije se sjetio da se uvede da lica osudena za krivicna djela od krade do narkotickih sredstava ne mogu se kandidovati na izborne liste.

ODGOVORITE
Name

Noleeee

27.07.2022 19:56

Djesi Nole,nema te nidje da komentarises,Izgleda da mecka igra u tvom dvoristu ?,bumerang je čudo.

ODGOVORITE
Name

055

27.07.2022 20:13

Niѕta novo,i prije se to stosta nije smjelo,ali se planira sluzbena posjeta toj opdtini,mjestu...a vec miting organizovan,i kada sam tunakon formalnog sastanka,u psuzi se kao skokne malo na mitinh i to je to!

ODGOVORITE
Name

izbavite nas od zla

27.07.2022 20:20

Gospodine Smit, smijenite M. Dodika, ako boga znate, Sto je sigurno, sigurno je. Plasim se da ce ovaj poluobrazovan, gladan i jeftin narod koji cast prodaje za 100 markica opet za njega glasati.

ODGOVORITE
Name

Tvoj

28.07.2022 17:35

"Gospodin"shmith može ,smeniti, samo svoje čarape.????????

Name

Una

27.07.2022 20:54

Treba zabraniti da se biraju treci put. Dva puta da se pojedinac bira za mandat i vise neee

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 07:19

I to je tacno. Dva mandata i dosta. Ovdje se lopovluk povecava sa brojem godina u kojim neko obavlja funkciju

Name

Mirkan

27.07.2022 21:06

Dodik ne koristi državne resurse,na žalost,on koristi entitetske tj.resurse Republike Srpske u svojim kampanjama i privatno i svakako,što znači da se ova odluka ne odnosi na njega i njegove,opet nažalost.

ODGOVORITE
Name

Idealno

27.07.2022 21:32

Nisi ti to dobro pročitao...entiteta,kantona,opština, gradova distrikta...

Name

Dodik mudrac

27.07.2022 21:39

Nije slučajno da je ove godine u BiH predložio Pejinu unuku. Probudi se RS. Kasno će biti kasnije. Zašto mi moj insekt govori da je ovo sve Dodik unaprijed znao. ?

Name

Miroslav

27.07.2022 21:14

Jos ovo, ilegalac namece zakone, gde to ima jos na ovom svetu. Cemu sluze nasi politicari, kako dozvoljavaju da ih ilegalni svabo trpa kao stoku u svoja pravila, ograde. Ako mu ovo oproste svi, onda izbore treba ignorisati, neka ilegalni svabo odabere. Tako, ili ilegalnog svabu oterajte, kako vas nije sramita politicki beskicmenjaci u dejton tvorevini? Vi ili iligalni svabo?

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 07:22

Nasi politicari sluze svojim interesima, zato je Smitova intervencija dobra. Pa mogli su i oni davno uvesti ove promjene, da su htjeli.

Name

Moro

29.07.2022 02:11

ETO ON LUD A MI PAMETNI

Name

Doboj

27.07.2022 21:15

Kako gosp Smit smiju presudneni ljudi sa zatvorskom Kaznom mogu ucestvovati na izborima?

ODGOVORITE
Name

Mile, ali zovite me Baja

27.07.2022 21:46

Ja koristim samo ono što je moje... A fala Titu... Pardon, Bogu dragom, sve je moje. Ma, ono... Republika Srpska, to sam ja...

ODGOVORITE
Name

Mile

27.07.2022 22:01

Šmite , brate naš. Spašavaj kumim te bogom . Dobro nam doso.

ODGOVORITE
Name

Ivan

28.07.2022 05:30

Čestitam Schmitu na velikim i korisnim odlukama koje će smanjit samovolju političara koji glume bogove nad svojim Narodom. Svi complimenti Schmitu.

Name

Seljak 250

27.07.2022 23:35

Za Balkanac je najbolja kandžija i pendrek da se dovede u red. Što se tiče BiH ništa bez stranca jer mi nismo nacija toliko napredovala da sami odlučujemo za naše dobro

ODGOVORITE
Name

Fenix

28.07.2022 03:16

Aaaaaa joj☹️,a helikopter ,avion ,?? Šmit,to nediraj a i prevozna sretstva više propabaju kad se nekoriste?.Ostavi mi bar heli ?.

ODGOVORITE
Name

Bravo Smit

28.07.2022 04:36

Eee nek nema vise potpisivanja za siguran glas za rudonju po republickim institucijama i sav taj pritisak sefova oko toga.

ODGOVORITE
Name

Q

28.07.2022 04:51

Znači da će Rudonja morati finansirati kampanju našim novce koji je ranije pokrao.

ODGOVORITE
Name

Idealno

28.07.2022 09:41

Ha ha ha... Jest s tim, što je pobuđavio...

Name

Brdar

28.07.2022 05:54

Helikopter,helikopter

ODGOVORITE
Name

Cuvari SRPSKE

28.07.2022 05:59

Sta kad ih prijavimo. Koja je sankcija? Sad cu imati posla mesec dana!

ODGOVORITE
Name

vitez istine

28.07.2022 06:05

Smite zavedi red kao u Njemackoj,da vidim onda tu popularnost Dodika i uvesti zakon da svi moraju izaci na izbore samo onaj ko je umro na taj dan ,da vidim onda ko bi vladao od ovih lopovcina.

ODGOVORITE
Name

Drugo

28.07.2022 06:34

Smit ne vazi za Srpsku, nego za federaciju ... Ne vazi za mene, ja bio vrijeme i postojanje, nego mi nije formirao Herceg Bosnu na entitet ... Umjesto Dodika imamo bojkot Smitu ...

ODGOVORITE
Name

Smit i OHR

28.07.2022 06:35

Kriminalna stranka u FBH

ODGOVORITE
Name

Drzava

28.07.2022 06:50

Znaci bez rotacija i helikoptera pod štor se ide , strašno šta nam šmit radi.

ODGOVORITE
Name

Aaaa...

28.07.2022 06:52

Bitno je da je Bakir zadovoljan,ovo sam ja ciljao na Dodika!

ODGOVORITE
Name

Zelenski

28.07.2022 06:56

Ukrajina radi trovanje zemljista na svojoj teritoriji i teritoriji bliskoj Rusiji ... Kukavicki nema sta, Ukrajina ce biti sumski teren umjesto poljoprivredni, a mila za dragu ce biti vraceno ostalim Evropskim antiruskim zitnicama ...

ODGOVORITE
Name

Neron

28.07.2022 07:00

Nakaza se lazno predstavlja kao visoki predstavnik, a reakcije politicara, kao i gradjana ne postoje. Pa sta je onda drugo zasluzila ova zemlja nego da je gaze i ponizavaju.

ODGOVORITE
Name

Eh

28.07.2022 07:30

Nasem Dodi kazna nista neznaci platice budzet on sigurno pobjedjuje

Name

Nakaza

29.07.2022 02:12

Nakaza si ti i tvoji istomisljenici

Name

BOBA

28.07.2022 07:04

TO NJIMA NISTA NE ZNACI .PUNI SU KAO BRODOVI .BICE OPET NE MOZE NAM NIKO NISTA.ONI VRLO DOBRO ZNAJU DA JE NOVAC BR.JEDAN ZA IZBORE.IMAJU ONI RAZRADJEN PLAN SA KOJIM SU SE NA VRIJEME OBEZBJEDILI.ZATO NEMAJU BORCI ,PENZIONERI RADNICI I DRUGI KOJI BJEZE GLAVOM BEZ OBZIRA.JEDINO CIK DA ZABRANI TAKVIMA KANDIDOVANJE I SVE JE RIJESENO .AKO DO SADA NISU TO ZASLUZILI . NE VRIJEDI CEKATI NEKA DRUGA DESAVANJA.ZIVOT LETI MUNJEVITOM BRZINOM .

ODGOVORITE
Name

someone

28.07.2022 07:22

sve se bojim da ce dodo to postovati

ODGOVORITE
Name

Šejtan

28.07.2022 07:35

Opet naivni Srbi očekuju od stranca da ih spasi od Dodika..Neće stranac Dodiku ništa jer Dodik vrlo uslužan njima i od koristi.Izvršava zadatke čistom peticom.Ma baš su se sda i snsd zabrinuli ,srće će im pući ..Narode vama se servira ono što želite čuti..

ODGOVORITE
Name

Mornar

28.07.2022 07:35

Organi zaduženi za sankcionisanje su svi redom korumpirani, podmićeni ili ucijenjeni. Druga stvar, svi političari koji su zloupotrebljavali službeni položaj i javne resurse nastaviće sa istom praksom, a kazne će plaćati novcem iz budžeta. Direktno, ili indirektno izvlačenjem novca preko preduzeća čiji direktori dolaze iz stranaka koje treba da se kazne. A sve i da plaćaju kazne sopstvenim novcem, i to im se isplati kad znaju da je plijen mnogo veći. Nikakve novčane kazne tu ne pomažu već samo duga robija.

ODGOVORITE
Name

Orthy

28.07.2022 07:43

Zašto treba doći neki švabo da donese ovakav Zakon? Pa, zar nisu mogle naše institucije to same riješiti?

ODGOVORITE
Name

Nisu mogle i nece

28.07.2022 08:40

Zašto bi sebi pravili zakone koji ih onemogućavaju u kradji. Nisu toliko ludi još. Stranac je ovdje dobrodosao dok god imamo državu sa tri naroda.

Name

Kris

28.07.2022 08:46

Visoki predstavnice rijesi trajno problem i suspenduj ove tri fasisticke stranke , njihovi simpatieri ce malo bucno reagovati a kasnije ce biti mir i povjerenje medu narodima.

ODGOVORITE
Name

+

28.07.2022 08:47

NAMA. SRBIMA TREBA ODUZETI PRAVO BIRANJA. NAS DOK NE UDARI PO GLAVI "V E L I K O. Z L O ", MI NE MILIMO. NEZNAMO, DA NAM JE IZBORNI DAN I ZNATI BIRATI, NAJVAŽNIJI POSAO. A NE KOPATI, U BAŠTI, GOSPODO SELJACI. NAROD 30 GODINA UNIŠTAVAJU DOMAĆI NEPRIJATELJI. I SAD MNOGI NEZNAJU DA TREBA BIRATI, STRUČNE I POŠTENE LJUDE.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

28.07.2022 08:54

Ovo je veoma dobro i decidno precizirano od strane Visokoga predstavnika, kako bi se spriječile zloupotrebe državnih resursa u izbornoj kampanji, koje su stranke na vlasti u BIH, dosada uvijek obilno koristile!!

ODGOVORITE
Name

Vaga

28.07.2022 09:14

Ako je ova BiH država cije su sve državne institucije u rukama mafije i ostalih vrsta kriminalaca zaista je smiješno aplaudirati Šmitu da je napravio nekakav napredak ..Na Balkanu mafija ima svoju državu koja se zove Bosna i Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 12:11

Smitu trebaju da se izbori odrze fer plej da se nekradu glasacki listici i da se volja gradjana pod ucjenom ne oduzima to trebas isto da uradis ko pobjedi fer i posteno on je pobjedijo pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2022 12:59

Svaka cast a sta je srpsku republiku da se spijeci ove vlasti kradja glasova i kupovina pozabavite se gospodine smitu i u republici srpskoj pozdrav bn tv

ODGOVORITE
Name

Stjepan

30.07.2022 05:51

A nista zabrana za kupovinu PAPAK Pisaj sve bez te zabrane izbori netrebaju

ODGOVORITE