Страни инвеститори, као и обично, заобилазе БиХ

Директне стране инвестиције у БиХ у 2021. години износиле су 519 милиона долара и повећане су у односу на 2020. годину за више од 30 одсто, али ни то није било довољно да се БиХ не нађе на посљедњем мјесту у односу на земље региона када су у питању инострана улагања.

Босна и Херцеговина 27.07.2022 | 10:44
Страни инвеститори, као и обично, заобилазе БиХ

Према извјештају међувладиног тијела Уједињених нација за трговину и развој УНЦТАД "Wорлд Инвестмент Репорт за 2021. годину", Србија је апсолутни лидер кад се говори о страним директним инвестицијама које су износиле 4,56 милијарди долара.

У извјештају надлежног тијела при УН наводи се да је 2021. година за већину земаља била боља него година раније те да су државе успјеле у добром дијелу надмашити пандемијски период. "Босна и Херцеговина привукла је 519 милиона долара страних директних инвестиција. Забиљежен је раст од 31,4 одсто у односу на 2020. годину, када је прилив био 395 милиона долара. Прошла година била је најбоља у посљедње три године", пише између осталог у извјештају и додаје се да је претходна година била боља и када је у питању одлив страних улагања.

"Упркос политичкој кризи, у земљи није забиљежен значајнији одлив страних директних инвестиција. Износио је 38 милиона долара и мањи је него у 2020. години, када је био 57 милиона долара", саопштили су из УНЦТАД-а.

Податак да је БиХ на дну листе у односу на регион када су у питању страна улагања је општепозната ствар, каже за "Независне новине" Милица Марковић, директорица Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ.

Она наглашава да је позитивно што су та улагања повећана у 2021. години, али истиче да, упркос бољим резултатима, ни прошла година није била година нових инвестиција.

"Око 850 милиона КМ, колико су износила та улагања, свакако је резултат који треба поздравити, посебно када се зна да је у 2020. години то било око 670 милиона. Али, када се погледа у структуру тих страних инвестиција, онда се може извести закључак да то у већини случајева нису нове инвестиције. То повећање је резултат реинвестиција постојећих инвеститора, што домаћих што страних у БиХ. Што само значи да су они проширивали своју производњу, повећавали пословне капацитете. И то је дало тај увећани износ", сматра Марковићева.

Према њеним ријечима, постоје бројни разлози и сметње због којих БиХ споро напредује када је у питању долазак страних инвеститора.

"Постоје бројне законске мањкавости које треба дорадити, а које би омогућиле страном инвеститору да пласира своје производе и капитал у БиХ. Друга ствар је политички амбијент који стране инвеститоре чак и одбија да не дођу овдје и инвестирају, дакле, неповољна политичка ситуација. Јер сваки страни инвеститор жели сигурно подручје и регион уколико намјерава да улаже свој капитал и разрађује посао", наглашава Марковићева и поручује да БиХ на овом пољу има да ради још дуго.

Економиста Адмир Чавалић сагласан је да су политичка, правна и економска нестабилност главни разлози због којих БиХ заобилазе страни инвеститори, али да се мора узети у обзир и то да БиХ има исту базну основу за иностране инвестиције као и прије 15 година и да не може у потпуности да врати повјерење улагачима.

"То се не односи само на иностране инвеститоре, већ и на домаће. Велики број домаћих инвеститора одгађа своје пројекте и одлази у друге земље у окружењу, јер сматра да је овај простор нестабилан", истакао је Чавалић за "Независне новине".     

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СДС

27.07.2022 11:56

Када се сјетим времена наше владавине у Републици Српској и БиХ, страних инвестиција је било на претек. На сваком кораку било је градилиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротињска БиХ

30.07.2022 11:37

Нас је и Бог заобишо

ОДГОВОРИТЕ