Касни пројекат Владе "наводњавање", преполовљен плод

Суша у Семберији преполовила род. Ниво подземних вода на историјском минимуму. Ратари питају шта чека власт јер касни реализација владиног пројекта који има циљ наводњавање 20 хиљада хектара плодне равнице.

Република Српска 27.07.2022 | 08:24
Касни пројекат Владе "наводњавање", преполовљен плод

Сува земља, жедни усјеви. Свака кап воде добро би дошла. Али у неким атарина није било ни те капи. Кише нема па је наводњавање једини спас.

Марко Јовановић, пољопривредник из Међаша, каже да је тешка борба.
"Заливамо кукуруз већ два дана, боримо се да спасимо шта можемо, шта не можемо биће како свима тако и нама", наводи овај млади пољопривредник.

Тешко шта се без доброг улагања може спасити на плус 40 степени.
"Велике су температуре, субота је била преко 40 гдје ни наводњавање није помогло", истиче пољопривредник из Голог брда Младен Лазић.

Али немају сви могућност доброг напајања ораница. Затајила је и каналска мрежа за наводњавање. Али се у ресорном министарству хвале да раде на продубљивању корта ријеке Дрине за метар и по одакле ће се вода преусмјерити у ново ријечно корито. Међутим, у овом мјесецу, само кукурузу је за развој зрна потребно 120 литара воде. Кише је пало у просјеку 11 литара. Гдје су надлежни били све ово вријеме док је упекла звијезда?

"Ово што је сада урађено долази у најбољем тренутку за пољопривреднке. Ми се трудимо да им омогућимо производњу и да им омогућимо да се ради. Системи ће бити пуштени кроз 24 сата, у Којчиновцу за неких 5-6 дана", рекао је помоћник министра пољопривреде задужен за водопривреду Милан Гаврић.

На наше питање да ли су Влада и ресорно министарство реаговали касно, директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић није дао никакав одговор.
"Питање је тако постовљено да морам бити пристојан да бих могао дати квалитетан одговор, пошто не могу - боље да прећутим", рече директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић.

Ћуте и трпе они који од њиве живе, јер борбе против неба нема, као ни користи од Владе.

"Мислим да ће се све то одразити у септембу и почетком октобра на цијену производа и да их неће бити довољно због саме суше и грађани ће плаћати пољопривредне производе више него прошле године", наговјештава пољопривредник Лазић.

Пољопривредници су још и прије два мјесеца упозоравали да држава треба да обезбиједи комплетан систем за наводњавање. Кажу да само пуштање воде у канал ратарима не значи пуно, јер опет имају велика улагања, па цијела прича личи на народну: држи воду док мајстори оду.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Боки Србац

27.07.2022 06:37

Миловановић опструише, пусти ће пред изборе, да кажу како се боре за пољопривреднике, а до тада ће се осушити и корито Дрине ! Све је то по наређењу узурпатора додига!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

27.07.2022 08:45

Миско само стету наноси Сенберији.

Name

Ре

27.07.2022 08:50

Он је стетоцина. Копира владу црту по глупистима.

Name

ЈУЛИ - АВГУСТ

27.07.2022 06:42

ИМА ВЛАСТ ДРУГА ПОСЛА.ПАМЕТНИЈЕ ДА ДИДИК ОДВЕДЕ 7 ПОПОВА КОД СВОГ ПРИЈАТЕКЈА ДА ОСВЕСТАЈУ БЕНЗИНДКУ ПУМПУ,КАД СУ ПЕКЛИ ВОЛА,ДА ЛИ СУ СЕ ЗАПИРАЛИ СА ВИМ ЈЕ НАХРАЊЕН ТАЈ ВО И СА ВИМ ЦЕ ПОЛИОПРИВРЕДНИЦИ И СТОЦАРИ ИСХРАНИТИ СТОКУ ОВЕ ГОДИНЕ.ПАМЕТНИЈЕ ЈЕ ДА ЈЕ ИЗВЕО ПОПОВЕ ДА ОДРЗЕ МОЛИТВУ ДА ОАДНЕ КИСА ,КАКО СУ НЕКАД РАДИЛИ,НЕЗНАМ У КОЈОЈ ЦРКВЕНОЈ КЊИЗИ КОЈУ СУ ЈУЦЕ ДРЗАЛИ У РУКАМА ПИСЕ МОЛИТВА ЗА ОТВСРАЊЕ БЕНЗИНСКЕ ПУМПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

27.07.2022 08:48

Ј...с Дрзаву гдје Мирослав Миловановиц мозе бити директор!Па он не мизе себе да доведе у ред,ко ,,зимина,,а камоли,,воде,,!

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

27.07.2022 09:43

Видовицка пресусила .Сад пије воду гори без ракије, зато нема воде нигде.

ОДГОВОРИТЕ