Kasni projekat Vlade "navodnjavanje", prepolovljen plod

Suša u Semberiji prepolovila rod. Nivo podzemnih voda na istorijskom minimumu. Ratari pitaju šta čeka vlast jer kasni realizacija vladinog projekta koji ima cilj navodnjavanje 20 hiljada hektara plodne ravnice.

Republika Srpska 27.07.2022 | 08:24
Kasni projekat Vlade "navodnjavanje", prepolovljen plod

Suva zemlja, žedni usjevi. Svaka kap vode dobro bi došla. Ali u nekim atarina nije bilo ni te kapi. Кiše nema pa je navodnjavanje jedini spas.

Marko Jovanović, poljoprivrednik iz Međaša, kaže da je teška borba.
"Zalivamo kukuruz već dva dana, borimo se da spasimo šta možemo, šta ne možemo biće kako svima tako i nama", navodi ovaj mladi poljoprivrednik.

Teško šta se bez dobrog ulaganja može spasiti na plus 40 stepeni.
"Velike su temperature, subota je bila preko 40 gdje ni navodnjavanje nije pomoglo", ističe poljoprivrednik iz Golog brda Mladen Lazić.

Ali nemaju svi mogućnost dobrog napajanja oranica. Zatajila je i kanalska mreža za navodnjavanje. Ali se u resornom ministarstvu hvale da rade na produbljivanju korta rijeke Drine za metar i po odakle će se voda preusmjeriti u novo riječno korito. Međutim, u ovom mjesecu, samo kukuruzu je za razvoj zrna potrebno 120 litara vode. Кiše je palo u prosjeku 11 litara. Gdje su nadležni bili sve ovo vrijeme dok je upekla zvijezda?

"Ovo što je sada urađeno dolazi u najboljem trenutku za poljoprivrednke. Mi se trudimo da im omogućimo proizvodnju i da im omogućimo da se radi. Sistemi će biti pušteni kroz 24 sata, u Кojčinovcu za nekih 5-6 dana", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za vodoprivredu Milan Gavrić.

Na naše pitanje da li su Vlada i resorno ministarstvo reagovali kasno, direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović nije dao nikakav odgovor.
"Pitanje je tako postovljeno da moram biti pristojan da bih mogao dati kvalitetan odgovor, pošto ne mogu - bolje da prećutim", reče direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović.

Ćute i trpe oni koji od njive žive, jer borbe protiv neba nema, kao ni koristi od Vlade.

"Mislim da će se sve to odraziti u septembu i početkom oktobra na cijenu proizvoda i da ih neće biti dovoljno zbog same suše i građani će plaćati poljoprivredne proizvode više nego prošle godine", nagovještava poljoprivrednik Lazić.

Poljoprivrednici su još i prije dva mjeseca upozoravali da država treba da obezbijedi kompletan sistem za navodnjavanje. Кažu da samo puštanje vode u kanal ratarima ne znači puno, jer opet imaju velika ulaganja, pa cijela priča liči na narodnu: drži vodu dok majstori odu.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Boki Srbac

27.07.2022 06:37

Milovanović opstruiše, pusti će pred izbore, da kažu kako se bore za poljoprivrednike, a do tada će se osušiti i korito Drine ! Sve je to po naređenju uzurpatora dodiga!

ODGOVORITE
Name

Uhh

27.07.2022 08:45

Misko samo stetu nanosi Senberiji.

Name

Re

27.07.2022 08:50

On je stetocina. Kopira vladu crtu po glupistima.

Name

JULI - AVGUST

27.07.2022 06:42

IMA VLAST DRUGA POSLA.PAMETNIJE DA DIDIK ODVEDE 7 POPOVA KOD SVOG PRIJATEKJA DA OSVESTAJU BENZINDKU PUMPU,KAD SU PEKLI VOLA,DA LI SU SE ZAPIRALI SA VIM JE NAHRANJEN TAJ VO I SA VIM CE POLIOPRIVREDNICI I STOCARI ISHRANITI STOKU OVE GODINE.PAMETNIJE JE DA JE IZVEO POPOVE DA ODRZE MOLITVU DA OADNE KISA ,KAKO SU NEKAD RADILI,NEZNAM U KOJOJ CRKVENOJ KNJIZI KOJU SU JUCE DRZALI U RUKAMA PISE MOLITVA ZA OTVSRANJE BENZINSKE PUMPE.

ODGOVORITE
Name

Domi

27.07.2022 08:48

J...s Drzavu gdje Miroslav Milovanovic moze biti direktor!Pa on ne mize sebe da dovede u red,ko ,,zimina,,a kamoli,,vode,,!

ODGOVORITE
Name

mihail

27.07.2022 09:43

Vidovicka presusila .Sad pije vodu gori bez rakije, zato nema vode nigde.

ODGOVORITE