ЕУ "заврће" гас уколико Русија обустави испоруке

Лидери ЕУ сагласили су се да чланице блока смање употребу гаса у случају да Русија обустави испоруку тог енергента, саопштило је ротирајуће чешко предсједништво Уније.

Свијет 26.07.2022 | 13:24
ЕУ "заврће" гас уколико Русија обустави испоруке

Чланице ЕУ данас су се сагласиле да би требале добровољно да смање употребу гаса за 15 одсто од августа до марта.

- Ово није немогућа мисија! - написано је на Твитер налогу Чешке.

Нацрт плана, у који је Би-Би-Си имао увид, наговјештава да је споразум разводњен и да ће се гас укидати добровољно.

- У покушају да се ојача европска безбједност енергетских испорука, чланице ЕУ постигле су данас политички договор о добровољном смањењу потражње за природним гасом за 15 одсто ове зиме - наводи се у саопштењу Уније.

У саопштењу се наводи да је сврха смањења потражње да се уштеди пред зиму како би се припремили за потенцијалне сметње у снабдијевању гасом из Русије, а чланице су оптужиле Москву да "упорно користи енергетске испоруке као оружје".

Према тексту споразума, смањење потражње ће постати обавезно уколико се прогласи "узбуна" на нивоу Уније ако безбједност испоруке достигне кризни ниво.

- ЕУ је уједињена и солидарна. Данашња одлука јасно је показала да ће чланице стати против било каквог покушаја Русије да подијели Унију коришћењем испорука енергије као оружја - рекао је чешки министар индустрије и трговине Јозеф Сикела.

Он је додао да ће штедња гаса сада ојачати спремност и да ће зима бити доста јефтинија и лакша да грађане и индустрију ЕУ.

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ха

26.07.2022 11:29

Циго је учио коња да не једе, таман га научио он крепао. Тако це и ЕУ са својим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

26.07.2022 11:34

ЕУ не рачуна да ће народ устати на протесте и направити хаос..Станови морају да се грију јер ће станари да се буне протестују.Дјеца ће им прехлађивати..Наступа тотални мрак.И јел ЕУ рачуна ста би још могло додатно да погорша ситуацију..Играју се као дјеца...ЕУ рискира грађанске немире великих размјера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.07.2022 13:55

Рацунај ти да твоје знање није даље од дворишта. Немој се пуно замарати ЕУ. Њима док зафали ми то нецемо успјет ни доцекати

Name

Ре Шејтан

26.07.2022 14:31

Тако им и треба , кад су дозволили да американци , буду „газде " у њиховој кући .! Нека им сад они обезбједе . Глупа Европска унија .!!

Name

Орбан

26.07.2022 19:07

Орбан је одбио, а на крају (зимус) ће сви доћи на његово. Тако су га сви осуђива због жице против миграната, а онда дошли сви на његово-почели дизати ограде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.07.2022 23:49

Е да буде15 % ? Ајде вец кад седнете и лазете, поцните озбиљно разговарати, па разговарајте о миру у Европи. Разговарајте како уставити рат амера и Руса у Украјини? Разговарајте о милитантном Зекенском и милитантној Урсули и о оном дедици, сто нема појма одакле грми. Овим лазима да сте се договорили, провоцирате велуке улицне немире у целој ЕУ, ти улицни немири це вас отерати са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моника

27.07.2022 22:18

Уведите санкције, 100-ти пакет. То је рјешење!

ОДГОВОРИТЕ