УН: Извоз жита црноморском рутом за неколико дана

Први бродови који ће траспортовати жито из украјинских црноморских лука могли би да крену у року од неколико дана захваљујући споразуму који су у петак потписале Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације (УН), изјавио је данас је заменик портпарола УН Фархан Хак.

Свијет 25.07.2022 | 20:06
УН: Извоз жита црноморском рутом за неколико дана

Он је потврдио да ће Заједнички координациони центар ускоро успоставити везу са бродарском индустријом и потом објавити детаљне процедуре за кретање бродова, преноси Ројтерс.

У међувремену, високи украјински званицници изразили су данас наду да ће прва пошиљке жита у оквиру Истамбулског споразума кренути већ у среду из луке Церноморск, пренео је раније Ројтерс.

Украјински министар за инфраструктуру Олександар Кубраков рекао је раније да нема ограничења колико житарица може да се извезе и указао да би Украјина могла да извезе 60 милиона тона житарица током периода од осам до девет месеци, под условом да њене луке нису блокиране.

(Тањуг/ фото: ББЦ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милашин

25.07.2022 18:21

То је еxтра војна стратегија. Јако подсјећа на маневар Хрватске код отварања аутопута Београд-Загреб 1995.г и пад Републике Српске Крајине.Хиљаде агената,не у игри,и Одеса,је,на путу те судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2022 23:25

Не вјерујем у те приче. Позадина је другачија.