UN: Izvoz žita crnomorskom rutom za nekoliko dana

Prvi brodovi koji će trasportovati žito iz ukrajinskih crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana zahvaljujući sporazumu koji su u petak potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije (UN), izjavio je danas je zamenik portparola UN Farhan Hak.

Svijet 25.07.2022 | 20:06
UN: Izvoz žita crnomorskom rutom za nekoliko dana

On je potvrdio da će Zajednički koordinacioni centar uskoro uspostaviti vezu sa brodarskom industrijom i potom objaviti detaljne procedure za kretanje brodova, prenosi Rojters.

U međuvremenu, visoki ukrajinski zvanicnici izrazili su danas nadu da će prva pošiljke žita u okviru Istambulskog sporazuma krenuti već u sredu iz luke Cernomorsk, preneo je ranije Rojters.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je ranije da nema ograničenja koliko žitarica može da se izveze i ukazao da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.

(Tanjug/ foto: BBC)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milašin

25.07.2022 18:21

To je extra vojna strategija. Jako podsjeća na manevar Hrvatske kod otvaranja autoputa Beograd-Zagreb 1995.g i pad Republike Srpske Krajine.Hiljade agenata,ne u igri,i Odesa,je,na putu te sudbine.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2022 23:25

Ne vjerujem u te priče. Pozadina je drugačija.