Продаја дуга у ФГ "Бирач" Зворник нетранспарентна

Влада Републике Српске усвојила је у четвртак, 21. јула, закључак о томе да се настави са прикупљањем понуда за вишемилионски откуп потраживања републичких институција са банкарским гаранцијама, до 26. јула ове године, а због израженог интереса за откуп потраживања у Бирчу Зворник. Рок истиче сутра а приватизација овог државног блага, како кажу економисти, потпуно је нетранспарентна али и непотребна. 

Република Српска 25.07.2022 | 19:20
Продаја дуга у ФГ "Бирач" Зворник нетранспарентна

Влада Српске непосредно прије избора на нетранспарентан начин продаје 45 милиона марака својих потраживања у Фабрици глинице Бирач која је у стечају, истиче предсједник СДС-а Мирко Шаровић. Он је казао да је било много бољих рјешења за ово предузеће, али и бољих времена уколико је приватизација неопходна. 

 „Ако је то већ био план, да се то урадило годину дана, а не сада да то раде мјесец, два пред изборе и на неки начин компромитују и оне који желе то да купе. Тако да мислим да ова Влада једниставно и у невријеме и на један потпуно нефер начин, без потпуне јавности и конкуренције врши те ствари. Тако да нажалост од њих се нешто боље не може ни очекивати“, истакао је Шаровић.

Из Владе до сада нису објаснили када је позив за гаранције уопште објављен, гдје, нити било које друге детаље, а јавно продужавају рокове који такође нигдје нису звачно објављени. Јасно је да се ради о нетранспарентном пословању и да у тим закулисним радњама учествује више особа, наглашава предсједник ПДП-а  Бранислав Бореновић.

 „Па очигледно је да се ради о некој врсти договора, на који треба да да одговор Влада Републике Српске да видимо шта се ту конкретно дешава, јер се ради о неким нелогичностима, очигледно о неким радњама у којима, имам осјећај да појединци желе да злоупотребе своју позицију. И зато је важно инсистирати у свим овим пословним трансакцијама да буде максимално јавност укључена и нема Влада шта да крије, ако је нешто урађено“, казао је Бореновић.

А колико је добро урађено показује чињеница да не постоји јавни позив. На који начин се пријављују понуђачи још није познато иако постоје закони и правила како се врши продаја државне имовине. Међутим ништа од тих процедура се не поштује, истичу економисти. Приватизација је велики ризик, јер у крајњем случају може доћи до неиспуњавања обавеза, што нико не контролише, које може довести до пропасти предузећа, истиче струка. 

 „Моје мишљење је да се мора направити јавни позив, дефинисати ко може да се појави као купац, у случају да нам је баш толико потребно тих 45 милиона, када је 836 милиона више прикупљених средстава од ПДВ-а у првих пола године, тако да ја уопште не знам због чега се приступа продајама имовине, јер у овом моменту финансијски нисмо у проблему као Републикеа Српска“, каже економиста Зоран Павловић.

За куповину потраживања од Фабрике глинице Бирач  раније су били заинтересовани и америчка компанија  АлуЦхем, Батагон Интернатионал Швајцарска, Метал Инвестментс Лимитед Велика Британија, МГ МИНД Мркоњић Град. Међутим, потраживања до данас нико није купио.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Све треба транспарентно

25.07.2022 18:34

радити, па це и људи мање сумњати. Ја прва када цујем за било коју одлуку ове Владе мислим унапријед да је донесена да би неки појединци имали лицну корист, а да друствени, заједницки интересиуопсте не постоје. У Влади сједе послусни сектаси, који немају ни струцности , ни знања, ни енергије,ни визије, а нису ту ни постављени да би несто било боље. Нпр. колико стете је угледу Института за јавно здравље нанесено оптузбом за корупцију и криминал прослог директора и постављањем овог неандрталца за новог директора? Све то говори колико је властима до развоја и напретка јавног здравља у РС, боли их нека ствар за народ/овце, битна је подјела странацког плијена и извлацење пара за странку и лицно богацење. Зато предлазем уводјење смртне казне за све који краду од дрзаве. И одузимање комплетне имовине! Мука ми је висе и да цитам о томе, хоцу да зивим опустено у нормалној дрзави. Зато сто прије увести смртну казну и посебан суд за корупцију. И тај суд треба стално да доноси пресуде, колико је овдје корумпираног олоса концентрисано у свим установама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секи

25.07.2022 19:04

Одговараце сви они. Само полако, Доце то по своје.. мисле да су недодирљиви

Name

Ре

25.07.2022 20:51

Видио балван да му се измице власт,па да јос украде.

Name

Анонимус

25.07.2022 22:25

И птице на грани знају да је Батагон фантомска прича, а МГ Мркоњић дио криминалне организације зване снсд

Name

Ре

25.07.2022 22:27

Смртна казна би била најбрже рјешење као и одузимање имовине

Name

Пен

25.07.2022 18:59

Лоповска посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали индијанац

25.07.2022 19:19

Расписати јавни позив да купе велике фирме потразивања, онда нема локалних каубоја да лапају. Који је ово криминал, па ово није нормално. Ста се десава. ово је горе од Сенадера у Хрвацкој, кад почне сипа и тузиластво хапсити... Кад се промјени власт. Све унистисе... јадна им мајка ста раде

Name

Ре

25.07.2022 19:25

Очигледна штела. Боје се избора док сваки дан нешто продају и отуђују. РС ће остати само празна љуштура.

Name

Кашљо

25.07.2022 20:12

Радници не смију писнути јер су 99% припадници секте

Name

Титин Удбаш

25.07.2022 20:00

Гладни је иза тањира ? И има кључ пакла ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио Марко Дел Тинторето

25.07.2022 20:01

Ако је лихвар преузме спермите се за отпремине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јарић Живадин

25.07.2022 20:03

Знам до касно прозори ти светле тек пред зору сну се предас слутим драга да уздисес цесто и да кроз сузе слике гледас????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.07.2022 20:42

Само Миле све продај, не може ти нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ