Prodaja duga u FG "Birač" Zvornik netransparentna

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 21. jula, zaključak o tome da se nastavi sa prikupljanjem ponuda za višemilionski otkup potraživanja republičkih institucija sa bankarskim garancijama, do 26. jula ove godine, a zbog izraženog interesa za otkup potraživanja u Birču Zvornik. Rok ističe sutra a privatizacija ovog državnog blaga, kako kažu ekonomisti, potpuno je netransparentna ali i nepotrebna. 

Republika Srpska 25.07.2022 | 19:20
Prodaja duga u FG "Birač" Zvornik netransparentna

Vlada Srpske neposredno prije izbora na netransparentan način prodaje 45 miliona maraka svojih potraživanja u Fabrici glinice Birač koja je u stečaju, ističe predsjednik SDS-a Mirko Šarović. On je kazao da je bilo mnogo boljih rješenja za ovo preduzeće, ali i boljih vremena ukoliko je privatizacija neophodna. 

 „Ako je to već bio plan, da se to uradilo godinu dana, a ne sada da to rade mjesec, dva pred izbore i na neki način kompromituju i one koji žele to da kupe. Tako da mislim da ova Vlada jednistavno i u nevrijeme i na jedan potpuno nefer način, bez potpune javnosti i konkurencije vrši te stvari. Tako da nažalost od njih se nešto bolje ne može ni očekivati“, istakao je Šarović.

Iz Vlade do sada nisu objasnili kada je poziv za garancije uopšte objavljen, gdje, niti bilo koje druge detalje, a javno produžavaju rokove koji takođe nigdje nisu zvačno objavljeni. Jasno je da se radi o netransparentnom poslovanju i da u tim zakulisnim radnjama učestvuje više osoba, naglašava predsjednik PDP-a  Branislav Borenović.

 „Pa očigledno je da se radi o nekoj vrsti dogovora, na koji treba da da odgovor Vlada Republike Srpske da vidimo šta se tu konkretno dešava, jer se radi o nekim nelogičnostima, očigledno o nekim radnjama u kojima, imam osjećaj da pojedinci žele da zloupotrebe svoju poziciju. I zato je važno insistirati u svim ovim poslovnim transakcijama da bude maksimalno javnost uključena i nema Vlada šta da krije, ako je nešto urađeno“, kazao je Borenović.

A koliko je dobro urađeno pokazuje činjenica da ne postoji javni poziv. Na koji način se prijavljuju ponuđači još nije poznato iako postoje zakoni i pravila kako se vrši prodaja državne imovine. Međutim ništa od tih procedura se ne poštuje, ističu ekonomisti. Privatizacija je veliki rizik, jer u krajnjem slučaju može doći do neispunjavanja obaveza, što niko ne kontroliše, koje može dovesti do propasti preduzeća, ističe struka. 

 „Moje mišljenje je da se mora napraviti javni poziv, definisati ko može da se pojavi kao kupac, u slučaju da nam je baš toliko potrebno tih 45 miliona, kada je 836 miliona više prikupljenih sredstava od PDV-a u prvih pola godine, tako da ja uopšte ne znam zbog čega se pristupa prodajama imovine, jer u ovom momentu finansijski nismo u problemu kao Republikea Srpska“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Za kupovinu potraživanja od Fabrike glinice Birač  ranije su bili zainteresovani i američka kompanija  AluChem, Batagon International Švajcarska, Metal Investments Limited Velika Britanija, MG MIND Mrkonjić Grad. Međutim, potraživanja do danas niko nije kupio.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sve treba transparentno

25.07.2022 18:34

raditi, pa ce i ljudi manje sumnjati. Ja prva kada cujem za bilo koju odluku ove Vlade mislim unaprijed da je donesena da bi neki pojedinci imali licnu korist, a da drustveni, zajednicki interesiuopste ne postoje. U Vladi sjede poslusni sektasi, koji nemaju ni strucnosti , ni znanja, ni energije,ni vizije, a nisu tu ni postavljeni da bi nesto bilo bolje. Npr. koliko stete je ugledu Instituta za javno zdravlje naneseno optuzbom za korupciju i kriminal proslog direktora i postavljanjem ovog neandrtalca za novog direktora? Sve to govori koliko je vlastima do razvoja i napretka javnog zdravlja u RS, boli ih neka stvar za narod/ovce, bitna je podjela stranackog plijena i izvlacenje para za stranku i licno bogacenje. Zato predlazem uvodjenje smrtne kazne za sve koji kradu od drzave. I oduzimanje kompletne imovine! Muka mi je vise i da citam o tome, hocu da zivim opusteno u normalnoj drzavi. Zato sto prije uvesti smrtnu kaznu i poseban sud za korupciju. I taj sud treba stalno da donosi presude, koliko je ovdje korumpiranog olosa koncentrisano u svim ustanovama.

ODGOVORITE
Name

Seki

25.07.2022 19:04

Odgovarace svi oni. Samo polako, Doce to po svoje.. misle da su nedodirljivi

Name

Re

25.07.2022 20:51

Vidio balvan da mu se izmice vlast,pa da jos ukrade.

Name

Anonimus

25.07.2022 22:25

I ptice na grani znaju da je Batagon fantomska priča, a MG Mrkonjić dio kriminalne organizacije zvane snsd

Name

Re

25.07.2022 22:27

Smrtna kazna bi bila najbrže rješenje kao i oduzimanje imovine

Name

Pen

25.07.2022 18:59

Lopovska posla

ODGOVORITE
Name

Mali indijanac

25.07.2022 19:19

Raspisati javni poziv da kupe velike firme potrazivanja, onda nema lokalnih kauboja da lapaju. Koji je ovo kriminal, pa ovo nije normalno. Sta se desava. ovo je gore od Senadera u Hrvackoj, kad počne sipa i tuzilastvo hapsiti... Kad se promjeni vlast. Sve unistise... jadna im majka sta rade

Name

Re

25.07.2022 19:25

Očigledna štela. Boje se izbora dok svaki dan nešto prodaju i otuđuju. RS će ostati samo prazna ljuštura.

Name

Kašljo

25.07.2022 20:12

Radnici ne smiju pisnuti jer su 99% pripadnici sekte

Name

Titin Udbaš

25.07.2022 20:00

Gladni je iza tanjira ? I ima ključ pakla ??

ODGOVORITE
Name

Mario Marko Del Tintoreto

25.07.2022 20:01

Ako je lihvar preuzme spermite se za otpremine..

ODGOVORITE
Name

Jarić Živadin

25.07.2022 20:03

Znam do kasno prozori ti svetle tek pred zoru snu se predas slutim draga da uzdises cesto i da kroz suze slike gledas????

ODGOVORITE
Name

Србо

25.07.2022 20:42

Само Миле све продај, не може ти нико ништа.

ODGOVORITE