Пријети несташица још једне намирнице у Европи

Било уз шпагете бологнесе, цезар салату или уз јело с њокима – пармезан је незаобилазан за многе љубитеље сира када је у питању кулинарско уживање у љетним јелима. Но, како пишу њемачки медији, популарни сирни специјалитет ускоро би могао нестати с полица супермаркета или барем значајно поскупјети.

Свијет 24.07.2022 | 13:46
Пријети несташица још једне намирнице у Европи

Најгора суша у посљедњих 70 година погодила је најплодоносније подручје у Италији. Ријеч је, дакако, о низинама уз ријеку По.

Тренутачна ситуација забрињава тамошње пољопривреднике, а посљедице би могли осјетити и њемачки потрошачи. Киша није пала мјесецима, а ових дана најављене су температуре више од 40 ступњева

Било уз шпагете бологнесе, цезар салату или уз јело с њокима – пармезан је незаобилазан за многе љубитеље сира када је у питању кулинарско уживање у љетним јелима. Но, како пишу њемачки медији, популарни сирни специјалитет ускоро би могао нестати с полица супермаркета или барем значајно поскупјети.

Због суше, ријека По (Пад), која пресјеца сјеверну Италију од Котијских Алпа до Јадранског мора, на забрињавајуће је ниској разини. Разлози за то су и неуобичајено суха зима, која је резултирала само малим отапањем снијега у Алпама и сухо прољеће, које је донијело само спорадичне оборине.

Како јавља АРД, влада талијанског премијера Марија Драгхија већ је реагирала и прогласила изванредно стање за сјеверне талијанске регије Емилиа-Ромагна, Фриули-Венезиа Гиулиа, Ломбардија, Пиемонт и Венето до краја године.

Градови и индустрија у регији овисе о води из најдуже талијанске ријеке, примјерице у производњи хидроелектричне енергије, транспорту или наводњавању. Пољопривредници сјеверне Италије из Падске низине упозоравају, између осталог, да је производња пармезана угрожена и оглашавају узбуну.

Према писању Аугсбургер Аллгемеинеа, производња у оближњем конзорцију, гдје се производи познати Пармигиано Реггиано, већ је морала бити значајно смањена јер стиже мање млијека које “задовољава стандарде квалитете”.

Осушена поља угрожавају опскрбу стоке, а тиме и производњу млијека
Међутим, како би се осигурала производња, краве сјеверноталијанских фармера, укључујући 300 фризијских говеда на фарми млијечних крава Симоне Минелли у близини Мантове, морају бити опскрбљене водом. Ако фармер жели испоручити 30 литара млијека на крају дана, његове животиње требају 100 до 150 литара воде за пиће сваки дан.

С друге стране, ако животиње не добивају заливене биљке за јело и недовољно за пиће, квалитета млијека трпи. Према Цхипу, нека од поља Симонеа Минеллија већ су се осушила. Купња хране за животиње је такођер отежана, јер и други фармери пате од суше.

Производња пармезана захтијева високу квалитету млијека.

Говеда која се користе за производњу млијека стога хитно требају воду како би њихово млијеко уопће задовољило строге стандарде за производњу пармезана – иначе нема печата одобрења. Ако се животиње не могу адекватно збринути или расхладити водом како би се спријечило њихово прегријавање, Минелли ће морати смањити испашу, а тада ће и продати мање млијека.

Размјери суше постају јасни када се погледају бројке. Према Цолдиреттију, највећем удружењу пољопривредника у земљи, суша у цијелој регији По угрожава “више од 30 посто пољопривредне производње у земљи и половицу стоке у долини ријеке По”, преноси Цхип. Постоји бојазан да ће урод у Италији бити мањи за једну трећину. Због суше, али и других нагомиланих фактора, цијена хране у Италији би могла бити већа за 70 посто

Још увијек није јасно хоће ли криза тешко погодити њемачке љубитеље пармезана. Осим могуће несташице на полицама са сиром у супермаркетима и дисконтима Алдија, Лидла и Едеке, сасвим је замисливо повећање продајних цијена, као што је недавно био случај с 50-ак прехрамбених малопродајних производа.

У сваком случају, Њемачка је један од највећих увозника талијанског пармезана, пише Стуттгартер Зеитунг позивајући се на податке Савезног уреда за статистику (Дестатис). Као резултат тога, Њемачка је 2021. увезла више од 41.000 тона хране из Италије, укључујући пармезан, који је врло популаран у овој земљи, пише магазин Фениx.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мурија

24.07.2022 12:14

Поскупице неце нестати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2022 15:16

Па не расте пармезан на њивама, него се прави од млијека. А да краве немају воде поцркале би. Лош текст као увод за подизање цијена. Намечили се сви на поскупљења кад виде да народ не реагује а поакупљење нафте и плина.

Name

МеНАГЕР

24.07.2022 16:16

Предходна криза је прозрјета негдје на половини планиране па су је успјели извуци до краја Ова је изгледа процитана вец на цетвртини па це мо видјети када и како це се заврсити

Name

За РЕ

25.07.2022 04:44

Па господине Ре глупи господине нормално да се сир прави од млијека неце се правити од кокаина али процитај мало кад је суша колико мање млијека крава даје јер због сусе нема довољно квалитетне хране. Питај укућане колико си глуп нема потребе на бн-у да провјеравас

Name

Ха ха

24.07.2022 12:54

Мозе нестат онима у граду а ја на селу имам и превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

24.07.2022 12:57

Као. Неће. Живот ићи без тога. Ми незнамо шта је то. Мало су размажени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

24.07.2022 12:58

Нека дођу. У Додикови. Државу. Па ће видјети шта је живот. И стари и млади. Ако се ово зове живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

24.07.2022 13:01

Млади се школују, али одлазе. Воће је родило, али нема ко да бере! Има посла, али нико неће да ради! Врућина је, пази како ћеш са водом! Немој пуно да се тушираш! Кад дође зима, неће бити струје, дрва ни хране! Немојте на одмор! Десет хомосексуалаца у свијету је обољело од мајмунсих богиња, цркавај од страха! Шта чекаш! Хљеба гарант неће бити, нигдје, а ни уља, рат је у Украјини, цркаваћемо од глади. Јел знате да Швабе (до душе, само у једном ресторану) плаћају уљем пиво? ?Чак ни помфрит не замасте, како смо навикли?. Љето, је, а 38 степени,поцрцаћемо од врућину?. Још нема извештаја колико је људи јутрос кинуло и накашљало се. Поцрцаћемо од корону. ? И даааа, нема ПАРМЕЗААААААНА.????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.07.2022 13:20

Цега нема без њега се мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.07.2022 13:43

То показује свеее!! Церупањее народа пљацка јавна Дрска а будтет зрљке цвијановиц 10 милионаа на око 700 становника је брука Свјетска зена троси милионее па возни парк па послуга као у 16 вијеку Римско Царство плус плате незарадјене партијско подобне су за Гиниса! За рубрику вјеровали или не!!!! И корумпирани квази партијаси изн8кли у рату и постратно кезеее се народу у лице без знања без морала лоповскааа приватизација пљацкаааа стољеца тендер мафија земљисноградјевинаска мафија и такооо редом! Заробили институцијеее харајуу! Избори фарса умрезени позиционо опозиционо у сва 3 тора!! Торовидјее прљави капитал по цијелом свијету депоновали да се надјее!!!! Злоо 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

24.07.2022 16:16

Пармалат је купио белгијски холдинг прије неколико година због дампинга у производњи млијека, иста ствар као и у региону. Власник је Лацталиса... Они имају производњу у Америци гдје је већ наступила несташица млијека. Нису сушне године ништа ново за Италију и Медитеран, али суша је добар изговор да се покрију стварни разлози кризе која је глобална и финанцијска!

ОДГОВОРИТЕ