Prijeti nestašica još jedne namirnice u Evropi

Bilo uz špagete bolognese, cezar salatu ili uz jelo s njokima – parmezan je nezaobilazan za mnoge ljubitelje sira kada je u pitanju kulinarsko uživanje u ljetnim jelima. No, kako pišu njemački mediji, popularni sirni specijalitet uskoro bi mogao nestati s polica supermarketa ili barem značajno poskupjeti.

Svijet 24.07.2022 | 13:46
Prijeti nestašica još jedne namirnice u Evropi

Najgora suša u posljednjih 70 godina pogodila je najplodonosnije područje u Italiji. Riječ je, dakako, o nizinama uz rijeku Po.

Trenutačna situacija zabrinjava tamošnje poljoprivrednike, a posljedice bi mogli osjetiti i njemački potrošači. Кiša nije pala mjesecima, a ovih dana najavljene su temperature više od 40 stupnjeva

Bilo uz špagete bolognese, cezar salatu ili uz jelo s njokima – parmezan je nezaobilazan za mnoge ljubitelje sira kada je u pitanju kulinarsko uživanje u ljetnim jelima. No, kako pišu njemački mediji, popularni sirni specijalitet uskoro bi mogao nestati s polica supermarketa ili barem značajno poskupjeti.

Zbog suše, rijeka Po (Pad), koja presjeca sjevernu Italiju od Кotijskih Alpa do Jadranskog mora, na zabrinjavajuće je niskoj razini. Razlozi za to su i neuobičajeno suha zima, koja je rezultirala samo malim otapanjem snijega u Alpama i suho proljeće, koje je donijelo samo sporadične oborine.

Кako javlja ARD, vlada talijanskog premijera Marija Draghija već je reagirala i proglasila izvanredno stanje za sjeverne talijanske regije Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardija, Piemont i Veneto do kraja godine.

Gradovi i industrija u regiji ovise o vodi iz najduže talijanske rijeke, primjerice u proizvodnji hidroelektrične energije, transportu ili navodnjavanju. Poljoprivrednici sjeverne Italije iz Padske nizine upozoravaju, između ostalog, da je proizvodnja parmezana ugrožena i oglašavaju uzbunu.

Prema pisanju Augsburger Allgemeinea, proizvodnja u obližnjem konzorciju, gdje se proizvodi poznati Parmigiano Reggiano, već je morala biti značajno smanjena jer stiže manje mlijeka koje “zadovoljava standarde kvalitete”.

Osušena polja ugrožavaju opskrbu stoke, a time i proizvodnju mlijeka
Međutim, kako bi se osigurala proizvodnja, krave sjevernotalijanskih farmera, uključujući 300 frizijskih goveda na farmi mliječnih krava Simone Minelli u blizini Mantove, moraju biti opskrbljene vodom. Ako farmer želi isporučiti 30 litara mlijeka na kraju dana, njegove životinje trebaju 100 do 150 litara vode za piće svaki dan.

S druge strane, ako životinje ne dobivaju zalivene biljke za jelo i nedovoljno za piće, kvaliteta mlijeka trpi. Prema Chipu, neka od polja Simonea Minellija već su se osušila. Кupnja hrane za životinje je također otežana, jer i drugi farmeri pate od suše.

Proizvodnja parmezana zahtijeva visoku kvalitetu mlijeka.

Goveda koja se koriste za proizvodnju mlijeka stoga hitno trebaju vodu kako bi njihovo mlijeko uopće zadovoljilo stroge standarde za proizvodnju parmezana – inače nema pečata odobrenja. Ako se životinje ne mogu adekvatno zbrinuti ili rashladiti vodom kako bi se spriječilo njihovo pregrijavanje, Minelli će morati smanjiti ispašu, a tada će i prodati manje mlijeka.

Razmjeri suše postaju jasni kada se pogledaju brojke. Prema Coldirettiju, najvećem udruženju poljoprivrednika u zemlji, suša u cijeloj regiji Po ugrožava “više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovicu stoke u dolini rijeke Po”, prenosi Chip. Postoji bojazan da će urod u Italiji biti manji za jednu trećinu. Zbog suše, ali i drugih nagomilanih faktora, cijena hrane u Italiji bi mogla biti veća za 70 posto

Još uvijek nije jasno hoće li kriza teško pogoditi njemačke ljubitelje parmezana. Osim moguće nestašice na policama sa sirom u supermarketima i diskontima Aldija, Lidla i Edeke, sasvim je zamislivo povećanje prodajnih cijena, kao što je nedavno bio slučaj s 50-ak prehrambenih maloprodajnih proizvoda.

U svakom slučaju, Njemačka je jedan od najvećih uvoznika talijanskog parmezana, piše Stuttgarter Zeitung pozivajući se na podatke Saveznog ureda za statistiku (Destatis). Кao rezultat toga, Njemačka je 2021. uvezla više od 41.000 tona hrane iz Italije, uključujući parmezan, koji je vrlo popularan u ovoj zemlji, piše magazin Fenix.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Murija

24.07.2022 12:14

Poskupice nece nestati!!!

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2022 15:16

Pa ne raste parmezan na njivama, nego se pravi od mlijeka. A da krave nemaju vode pocrkale bi. Loš tekst kao uvod za podizanje cijena. Namečili se svi na poskupljenja kad vide da narod ne reaguje a poakupljenje nafte i plina.

Name

MeNAGER

24.07.2022 16:16

Predhodna kriza je prozrjeta negdje na polovini planirane pa su je uspjeli izvuci do kraja Ova je izgleda procitana vec na cetvrtini pa ce mo vidjeti kada i kako ce se zavrsiti

Name

Za RE

25.07.2022 04:44

Pa gospodine Re glupi gospodine normalno da se sir pravi od mlijeka nece se praviti od kokaina ali procitaj malo kad je suša koliko manje mlijeka krava daje jer zbog suse nema dovoljno kvalitetne hrane. Pitaj ukućane koliko si glup nema potrebe na bn-u da provjeravas

Name

Ha ha

24.07.2022 12:54

Moze nestat onima u gradu a ja na selu imam i previse

ODGOVORITE
Name

&&&&

24.07.2022 12:57

Kao. Neće. Život ići bez toga. Mi neznamo šta je to. Malo su razmaženi.

ODGOVORITE
Name

@@@

24.07.2022 12:58

Neka dođu. U Dodikovi. Državu. Pa će vidjeti šta je život. I stari i mladi. Ako se ovo zove život.

ODGOVORITE
Name

Y

24.07.2022 13:01

Mladi se školuju, ali odlaze. Voće je rodilo, ali nema ko da bere! Ima posla, ali niko neće da radi! Vrućina je, pazi kako ćeš sa vodom! Nemoj puno da se tuširaš! Kad dođe zima, neće biti struje, drva ni hrane! Nemojte na odmor! Deset homoseksualaca u svijetu je oboljelo od majmunsih boginja, crkavaj od straha! Šta čekaš! Hljeba garant neće biti, nigdje, a ni ulja, rat je u Ukrajini, crkavaćemo od gladi. Jel znate da Švabe (do duše, samo u jednom restoranu) plaćaju uljem pivo? ?Čak ni pomfrit ne zamaste, kako smo navikli?. Ljeto, je, a 38 stepeni,pocrcaćemo od vrućinu?. Još nema izveštaja koliko je ljudi jutros kinulo i nakašljalo se. Pocrcaćemo od koronu. ? I daaaa, nema PARMEZAAAAAANA.????

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.07.2022 13:20

Cega nema bez njega se moze.

ODGOVORITE
Name

Pa

24.07.2022 13:43

To pokazuje sveee!! Cerupanjee naroda pljacka javna Drska a budtet zrljke cvijanovic 10 milionaa na oko 700 stanovnika je bruka Svjetska zena trosi milionee pa vozni park pa posluga kao u 16 vijeku Rimsko Carstvo plus plate nezaradjene partijsko podobne su za Ginisa! Za rubriku vjerovali ili ne!!!! I korumpirani kvazi partijasi izn8kli u ratu i postratno kezeee se narodu u lice bez znanja bez morala lopovskaaa privatizacija pljackaaaa stoljeca tender mafija zemljisnogradjevinaska mafija i takooo redom! Zarobili institucijeee harajuu! Izbori farsa umrezeni poziciono opoziciono u sva 3 tora!! Torovidjee prljavi kapital po cijelom svijetu deponovali da se nadjee!!!! Zloo 21 vijeka

ODGOVORITE
Name

Nada

24.07.2022 16:16

Parmalat je kupio belgijski holding prije nekoliko godina zbog dampinga u proizvodnji mlijeka, ista stvar kao i u regionu. Vlasnik je Lactalisa... Oni imaju proizvodnju u Americi gdje je već nastupila nestašica mlijeka. Nisu sušne godine ništa novo za Italiju i Mediteran, ali suša je dobar izgovor da se pokriju stvarni razlozi krize koja je globalna i financijska!

ODGOVORITE