Неславни рекордер по висини инфлације - БиХ

Инфлација у Босни и Херцеговини, као што се очекивало, наставила је да расте и у јуну, и опет је, као и мјесец прије, убједљиво највиша у региону, што је, како сматрају стручњаци, посљедица неадекватне реакције власти, која није успјела одговорити економским изазовима.

Босна и Херцеговина 23.07.2022 | 10:04
Неславни рекордер по висини инфлације - БиХ

У јуну инфлација у Федерацији БиХ била је 16,8 одсто, а у Републици Српској 14,3 одсто, док је у Хрватској износила 12,1 одсто, Србији 11,9 одсто, а у Црној Гори 13,5 одсто.

И у Републици Српској и у Федерацији БиХ у односу на мај инфлација је виша за 1,1 одсто, односно 1,7 одсто.

"Босна и Херцеговина није адекватно одговорила на економску ситуацију, заправо она нема адекватан одговор од завршетка рата наовамо. Босни и Херцеговини, мимо свега што политика каже, неопходна је јединствена економска политика и Дејтонски мировни споразум није препрека томе. Треба нам јединствена политика  потпуно усаглашена  између ентитета, који су носиоци економске политике у Босни и Херцеговини", рекао је Жељко Шаин, професор на Економском факултету у Сарајеву.

С обзиром на то да се инфлација не смирује ни у еврозони, може се очекивати да ће и у наредним мјесецима представљати проблем, због чега многе владе и реагују. Француска је поново одлучила да повећа пензију, а и Доњи дом француског парламента одлучио је  да привремено замрзне повећање станарина. Занимљиво је да је ове мјере Француска, рецимо, донијела на инфлацију која је у односу на БиХ "свега" 6,5 одсто. Истовремено и Европска централна банка (ЕЦБ) подигла је у четвртак референтну каматну стопу и најавила још једно повећање ове године, што ће сасвим сигурно поскупјети новац, до којег ће све теже бити доћи и који ће сасвим сигурно бити скупљи него што је био претходних година.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Снсд Хдз Сда

23.07.2022 08:56

Ста сте друго оцекивали, билмези

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.07.2022 12:10

Зато је цицко бјелица дао пијаној зори орден.

Name

Ре

23.07.2022 16:04

Кладим се да наши министри и владе и не знају шта је инфлација. А други проблем је што им то није на дневном реду. Него избори. Шта год је негативно ми смо рекордери. Видјело се и са короном.

Name

Милорад

23.07.2022 18:53

Е ХВАЛА ТЕ БОЗЕ ! ДА И МИ, НАПОКОН , БУДЕМО УНЕЦЕМУ ПРВИ!

ОДГОВОРИТЕ