Јелшинград почиње с радом, санирани недостаци

У просторијама бањалучке Привредне коморе одржан је састанак представника надлежних министарстава са руководством ливнице челика “Јелшинград”, након којег је саопштено да ће ова фирма наставити са радом. 

Република Српска 22.07.2022 | 20:12
Јелшинград почиње с радом, санирани недостаци

Нефункционални вентилациони системи и технички недостаци на производној хали, због којих су затварани погони привредног друштва „Јелшинград ЛИВАР ливница челика а.д. Бањалука“, готово у потпуности су санирани. Погони Ливнице биће пуштени у пробни рад.

У просторијама бањалучке Привредне коморе одржан је састанак представника надлежних министарстава са руководством ливнице челика “Јелшинград”, након којег је саопштено да ће ова фирма наставити са радом. 

„С обзиром да је Јелшинград у протекла 2-3 дана урадио највећи дио недостатака које је Инспекторат приликом посјете уочио. Ти недостаци су у 90 посто случајева отклоњени и неопходно је да се пусти пробна производња, да би се провјерило да ли су радови који су урађени на филтерима и на остакљавању хала функционални. Због тога је неопходно да се омогући пробна производња, како би се ти радови провјерили и да Јелшинград уђе у нормалну фазу производње, како би испоштовали већ уговорене обавезе и да не би довели фабрику у веће проблеме, него што је то у овом моменту“, каже Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Забраном рада, директно је угрожено не само тренутно пословање него и опстанак предузећа. Фабрика је доведена у озбиљну ситуацију, саопштено је из друге по величини ливнице челика на простору бивше Југославије.

"Јелшинград" ливница има потврђено посла скоро осам милиона марака, тако да је егзистенција стварно била угрожена и већ се то осјетило код већине купаца. Након пет дана прекида рада, мислим да ћемо се врло брзо консолидовати и наставити нормалан процес производње“, изјавио је Миодраг Брдар, директор „Јелшинград ЛИВАР ливнице челика а.д. Бањалука“.

Након жалби мјештана због непријатног мириса и прашине који су долазили из круга фабрике, Инспекторат Републике Српске наложио је затварање погона. У периоду у коме Ливница није радила, настала је штета у износу од око 250 хиљада марака, наводе из овог предузећа.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Србо

22.07.2022 18:32

Ријешиће то овај газда Стирокарта, биће исти случај само овај неће добити кредит од 4 милиона или је добио кад је то све средио а казна нормално не може бити написана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2022 19:37

Ово је стварно за Гиниса. Рјешили за два дана проблеме ради којих је затворена фабрика. Такве експерте нема нико на свијету.

Name

Искрено

22.07.2022 18:53

Изгубили 250000 марака за пар дана који нису радили???!!! Толика добит, а не могу ријешити полупана стакла и вентилацију. Срамота. Сви играку на социјалну карту, а грађани што трпе смрад и канцерогену прашину,нема везе. Све је то криво надлежно министарство и инспекторат. Зато Закон о заштити животне средине јесте мртво слово на папиру. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

22.07.2022 22:51

Јелшиград када планирате да исплатите плате радницима које дугујете?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрдљивко

23.07.2022 06:53

Јухуу, иде други круг инвестиционог циклуса. Јацајмо привреду јер насе је боље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

23.07.2022 07:00

Замисли ти овог Брдара директора и његове прице.Вазно је да си ти директор а на фабрици не мозес замјенис полупана стакла која узгред костају пар стотина марака а имас посла осам милиона марака загарантованог..Замислите колике су размјере пљацке и јаваслука у ливници толики послови се уговарају а радницима касне плате дугови према дрзави све веци и он себе зове директором ливнице а стакла поломљена доводе фирму на руб пропасти.Каква срамота безобразлук и јаваслук на једном мјесту,просто невјероватно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.07.2022 10:29

Требо је под сатором отпјевати доцеро сам српску цара до дувара јадни радници поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ