Jelšingrad počinje s radom, sanirani nedostaci

U prostorijama banjalučke Privredne komore održan je sastanak predstavnika nadležnih ministarstava sa rukovodstvom livnice čelika “Jelšingrad”, nakon kojeg je saopšteno da će ova firma nastaviti sa radom. 

Republika Srpska 22.07.2022 | 20:12
Jelšingrad počinje s radom, sanirani nedostaci

Nefunkcionalni ventilacioni sistemi i tehnički nedostaci na proizvodnoj hali, zbog kojih su zatvarani pogoni privrednog društva „Jelšingrad LIVAR livnica čelika a.d. Banjaluka“, gotovo u potpunosti su sanirani. Pogoni Livnice biće pušteni u probni rad.

U prostorijama banjalučke Privredne komore održan je sastanak predstavnika nadležnih ministarstava sa rukovodstvom livnice čelika “Jelšingrad”, nakon kojeg je saopšteno da će ova firma nastaviti sa radom. 

„S obzirom da je Jelšingrad u protekla 2-3 dana uradio najveći dio nedostataka koje je Inspektorat prilikom posjete uočio. Ti nedostaci su u 90 posto slučajeva otklonjeni i neophodno je da se pusti probna proizvodnja, da bi se provjerilo da li su radovi koji su urađeni na filterima i na ostakljavanju hala funkcionalni. Zbog toga je neophodno da se omogući probna proizvodnja, kako bi se ti radovi provjerili i da Jelšingrad uđe u normalnu fazu proizvodnje, kako bi ispoštovali već ugovorene obaveze i da ne bi doveli fabriku u veće probleme, nego što je to u ovom momentu“, kaže Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Zabranom rada, direktno je ugroženo ne samo trenutno poslovanje nego i opstanak preduzeća. Fabrika je dovedena u ozbiljnu situaciju, saopšteno je iz druge po veličini livnice čelika na prostoru bivše Jugoslavije.

"Jelšingrad" livnica ima potvrđeno posla skoro osam miliona maraka, tako da je egzistencija stvarno bila ugrožena i već se to osjetilo kod većine kupaca. Nakon pet dana prekida rada, mislim da ćemo se vrlo brzo konsolidovati i nastaviti normalan proces proizvodnje“, izjavio je Miodrag Brdar, direktor „Jelšingrad LIVAR livnice čelika a.d. Banjaluka“.

Nakon žalbi mještana zbog neprijatnog mirisa i prašine koji su dolazili iz kruga fabrike, Inspektorat Republike Srpske naložio je zatvaranje pogona. U periodu u kome Livnica nije radila, nastala je šteta u iznosu od oko 250 hiljada maraka, navode iz ovog preduzeća.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Србо

22.07.2022 18:32

Ријешиће то овај газда Стирокарта, биће исти случај само овај неће добити кредит од 4 милиона или је добио кад је то све средио а казна нормално не може бити написана.

ODGOVORITE
Name

Re

22.07.2022 19:37

Ovo je stvarno za Ginisa. Rješili za dva dana probleme radi kojih je zatvorena fabrika. Takve eksperte nema niko na svijetu.

Name

Iskreno

22.07.2022 18:53

Izgubili 250000 maraka za par dana koji nisu radili???!!! Tolika dobit, a ne mogu riješiti polupana stakla i ventilaciju. Sramota. Svi igraku na socijalnu kartu, a građani što trpe smrad i kancerogenu prašinu,nema veze. Sve je to krivo nadležno ministarstvo i inspektorat. Zato Zakon o zaštiti životne sredine jeste mrtvo slovo na papiru. Strašno.

ODGOVORITE
Name

Sandra

22.07.2022 22:51

Jelšigrad kada planirate da isplatite plate radnicima koje dugujete?!?

ODGOVORITE
Name

Smrdljivko

23.07.2022 06:53

Juhuu, ide drugi krug investicionog ciklusa. Jacajmo privredu jer nase je bolje!

ODGOVORITE
Name

Mitar

23.07.2022 07:00

Zamisli ti ovog Brdara direktora i njegove price.Vazno je da si ti direktor a na fabrici ne mozes zamjenis polupana stakla koja uzgred kostaju par stotina maraka a imas posla osam miliona maraka zagarantovanog..Zamislite kolike su razmjere pljacke i javasluka u livnici toliki poslovi se ugovaraju a radnicima kasne plate dugovi prema drzavi sve veci i on sebe zove direktorom livnice a stakla polomljena dovode firmu na rub propasti.Kakva sramota bezobrazluk i javasluk na jednom mjestu,prosto nevjerovatno..

ODGOVORITE
Name

Re

23.07.2022 10:29

Trebo je pod satorom otpjevati docero sam srpsku cara do duvara jadni radnici pozdrav bn tv

ODGOVORITE