Нова правила на границама - царина без папира

У складу са новим царинским прописима Босне и Херцеговине, почетак примјене НЦТС система почиње 1. августа 2022. године. Примјена система који ће омогућити царињење без папира, смањиће гужве и чекања на границама. 

Босна и Херцеговина 21.07.2022 | 20:51
Нова правила на границама - царина без папира

Нови електронски систем за провоз НЦТС је трансевропски царински информатички систем који омогућава размјену података између царинских органа и привредних субјеката системом електронске размјене.

„Ви знате да ми имамо проблема, да Градишка као најдоминантнији гранични прелаз у БиХ је неуслован, да немамо довољан капацитет да би сви камиони који долазе у Градишку били адекватно примљени. Због тога ће ово сигурно да олакша процедуре везано за пролаз одређених роба које се увозе у БиХ, а исто тако и оне робе које се извозе из БиХ. На неки начин морамо размишљати и о нашим возачима, јер је стварно њихов ангажман на 40 степени, по два дана у камионима нешто што никоме не треба и зато морамо и о томе водити рачуна“, каже предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Подручна привредна комора Бањалука заједно са представницима Управе за индиректно опорезивање БиХ организовала је бесплатан семинар о обавезнама шпедитера и царинских обвезника, те свим актуелностима у вези са примјеном нових прописа. 

„Свакако се надамо да ће олакшати и убрзати проток робе и да ће значајно унаприједити пословање, како нас, тако и других привредних субјеката у Републици Српској, односно БиХ. Убрзаће сам проток робе и надамо се да неће више бити застоја, како је до сада било и да ће камиони са робом услијед досадашњег стајања и чекања знатно брже долазити на одредиште, чиме ће повећати ефикасност самих привредних друштава“, сматра Радован Максимовић, из превозничке фирме „Венера“.

Након пробног периода од годину дана, БиХ може аплицирати за пуноправно чланство у НЦТС конвенцији. Тада ће привредници из Босне и Херцеговине имати олакшане процедуре са пуно мањим чекањима на свим границама земаља чланица Конвенције.

(БН)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

петра

21.07.2022 21:28

Још једна шарена лажа. Као и све, па и ово је само посао да се узму паре из буџета за софтвер и др. А баш ћемо видети, колоне камиона на границама ће и даље бити и превозници ће чекати сатима. Кад вам Петра каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 23:09

То знаци да це бити висе папира. Мислим да то није био проблем до сад сто се тиче гузви. Гузва се прави на хрватској страни и камиони це цекати као сто су цекали. На нашој страни је све било брзо и досад. Не видим уопште ста ће се побољшати осим висе компликација.

Name

Владимир

22.07.2022 17:28

Стварно бих волио да ми неко објасни систем НЦТС пошто радим у шпедицији већ 20 година. Коме ове лажи требају? Значи овако, када камион дође на границу мораће да преда папире у шпедицију, шпедитер ће путем новог система који је 5пута компликованији од Асикуде постати нацрт пријаве царини, они це то прихватити, послије тога ти им носиш одштампане обрасце са ископираним фактурама и осталим документима да био они потврдили валидност пријаве. Ако се прије чекало два сата сада ће 4. Проблем је што то нико пд институција неће да каже него ће кривњу пребацити на шпедиције. За НЦТС систеђ треба бар 2-3 године да се ухода, као што је и Србија урадила. Сама царина ниста о томе не зна.

ОДГОВОРИТЕ