Nova pravila na granicama - carina bez papira

U skladu sa novim carinskim propisima Bosne i Hercegovine, početak primjene NCTS sistema počinje 1. avgusta 2022. godine. Primjena sistema koji će omogućiti carinjenje bez papira, smanjiće gužve i čekanja na granicama. 

Bosna i Hercegovina 21.07.2022 | 20:51
Nova pravila na granicama - carina bez papira

Novi elektronski sistem za provoz NCTS je transevropski carinski informatički sistem koji omogućava razmjenu podataka između carinskih organa i privrednih subjekata sistemom elektronske razmjene.

„Vi znate da mi imamo problema, da Gradiška kao najdominantniji granični prelaz u BiH je neuslovan, da nemamo dovoljan kapacitet da bi svi kamioni koji dolaze u Gradišku bili adekvatno primljeni. Zbog toga će ovo sigurno da olakša procedure vezano za prolaz određenih roba koje se uvoze u BiH, a isto tako i one robe koje se izvoze iz BiH. Na neki način moramo razmišljati i o našim vozačima, jer je stvarno njihov angažman na 40 stepeni, po dva dana u kamionima nešto što nikome ne treba i zato moramo i o tome voditi računa“, kaže predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Područna privredna komora Banjaluka zajedno sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH organizovala je besplatan seminar o obaveznama špeditera i carinskih obveznika, te svim aktuelnostima u vezi sa primjenom novih propisa. 

„Svakako se nadamo da će olakšati i ubrzati protok robe i da će značajno unaprijediti poslovanje, kako nas, tako i drugih privrednih subjekata u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Ubrzaće sam protok robe i nadamo se da neće više biti zastoja, kako je do sada bilo i da će kamioni sa robom uslijed dosadašnjeg stajanja i čekanja znatno brže dolaziti na odredište, čime će povećati efikasnost samih privrednih društava“, smatra Radovan Maksimović, iz prevozničke firme „Venera“.

Nakon probnog perioda od godinu dana, BiH može aplicirati za punopravno članstvo u NCTS konvenciji. Tada će privrednici iz Bosne i Hercegovine imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja članica Konvencije.

(BN)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

petra

21.07.2022 21:28

Još jedna šarena laža. Kao i sve, pa i ovo je samo posao da se uzmu pare iz budžeta za softver i dr. A baš ćemo videti, kolone kamiona na granicama će i dalje biti i prevoznici će čekati satima. Kad vam Petra kaže

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2022 23:09

To znaci da ce biti vise papira. Mislim da to nije bio problem do sad sto se tiče guzvi. Guzva se pravi na hrvatskoj strani i kamioni ce cekati kao sto su cekali. Na našoj strani je sve bilo brzo i dosad. Ne vidim uopšte sta će se poboljšati osim vise komplikacija.

Name

Vladimir

22.07.2022 17:28

Stvarno bih volio da mi neko objasni sistem NCTS pošto radim u špediciji već 20 godina. Kome ove laži trebaju? Znači ovako, kada kamion dođe na granicu moraće da preda papire u špediciju, špediter će putem novog sistema koji je 5puta komplikovaniji od Asikude postati nacrt prijave carini, oni ce to prihvatiti, poslije toga ti im nosiš odštampane obrasce sa iskopiranim fakturama i ostalim dokumentima da bio oni potvrdili validnost prijave. Ako se prije čekalo dva sata sada će 4. Problem je što to niko pd institucija neće da kaže nego će krivnju prebaciti na špedicije. Za NCTS sisteđ treba bar 2-3 godine da se uhoda, kao što je i Srbija uradila. Sama carina nista o tome ne zna.

ODGOVORITE