Актуелна власт чини све да уништи приједорску регију

"Да ли је то кренула распродаја стратешких предузећа и гушење привреде Приједорске регије од стране актуелне власти због страха од губитка избора? По ономе што ради актуелна власт чини ми се да је реализација у току", каже др Душко Ивић потпредсједник ДНС и шеф клуба посланика странке у НСРС.

Република Српска 21.07.2022 | 10:18
Актуелна власт чини све да уништи приједорску регију

"Актуелна власт чини све да економски уништи Приједорску регију и то се добро види по ономе што ради у страху од губитка избора", каже Ивић и додаје да је  један од горких примјера уништавања туристичке привреде Приједорске регије Трговска гора и одлагање радиоактивног отпада у складиште поред ријеке Уне.

Ивић каже да Власт Републике Српске не чини ништа или, боље је рећи, пушта власти Републике Хрватске да ту направе одлагалиште радиоактивног отпада и на тај начин запечате судбину грађана Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице односно униште цијелу регију.  Својим нечињењем као да желе да покажу грађанима ових подручја да природне љепоте и туризам ове регије треба да нестану.

"Сљедећи примјер је РЖР Љубија, који сада поново желе да продају, послије неуспјешне продаје државног капитала 2015. године у НСРС када је ДНС, захваљујући подршци опозиционих посланика, успио да заустави продају државног капитала", каже Ивић и додаје да је тада ДНС тражио да се рудник покрене да ради, да рударење у Љубији поново заживи да, Љубија оживи као мјесто и да се запосле становници Љубије и цијеле Приједорске регије, док је СНСД- ов концепт био да се РЖР Љубија прода неком тамо тајкуну и на јефтин начин дође до атрактивних локација у центру града које су погодне за градњу, а које су сада у власништву РЖР Љубије.

Ивић истиче само једну локацију, а то је велики паркинг поред центра за социјални рад, а каже да их има још много.

"Атрактивне локације су у позадина приватизације РЖР Љубија по СНСД-овом концепту, а не покретање рудника. Изгледа да је и задња посјета Израелу господинаДодика, пресједника СНСД, била у том циљу да се рудник прода по сваку цијену прије избора, док су још на власти", поручује Ивић.

Он додаје да су учесници у продаји остали исти из 2015. године, а исти су остали и циљеви - отимање имовине од грађана Српске и продаја у бесцјење, богаћење политички подобних тајкуна.

"То значи да Република Српска остаје без једног од највећих рудника жељезне руде у Европи, а тренутна геополитчка ситуација нам говори да ће рудници жељезне руде тек бити на цијени послије завршетка сукоба у Украини, јер ће потражња за жељезном рудом бити још већа",  рекао је потпредсједник ДНС.

Он каже да  се актуелна власт труди да, поред распродаје стратешких предузећа, на сваки начин угуши било какву привредну активност ове регије, да угаси живот у овој регији.

"Најсвежији примјер је и затварање граничног прелаза Јасеновац. Тај гранични прелаз је жила куцавице за извозно оријентисану и туристичку привреду, као и грађане Приједорске регије. Замислите у јеку сезоне затварају гранични прелаз и пут који се може радити у било које доба године, тако да ће угоститељи остати и без оно мало прихода које су требали зарадити, а извозно оријентисани привредници ће, због дужине превоза робе, који је сада дупло дужи, и високе цијене горива, претпити велике губитке", сматра Ивић.

Он истиче да је актуелна власт овим потезом затворила нос и уста привреди и грађанима Приједорске регије и тјера их да дишу.

"Грађани Приједорске регије, привредници, размислите колико ћемо још дуго моћи тако дисати, а да се не угушимо",  закључио је Ивић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

21.07.2022 08:44

Докторе ако икако можеш бави се своим послом. Привреда је и онако отишла у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

21.07.2022 09:39

Овој власти и режиму није до народа већ до пљачке и исељавања и нестанка српског народа у БиХ и укидања РС , у Источном Сарајеву нема ни једне фабрике , а самим тим ни да се на универзитет студенти уписују који иду вани без повратка, данас РС има мање од 700.000 становника захваљујући Додику и СНСД хунти. Једини који ће профитирати су бошњаци који ће постепено све преузети без испаљеног метка и имају бесконачно вријеме а ми немамо. Сви политичари из РС имају виле и зграде по Београду , намирили се, а гдје ћемо ми ?? Какву поруку народу шаљу ако имају по Београду све то, је ли то оно напуштајте РС ми смо сви обезбједјени а ви видите ста ћете. То је порука да немају намјеру живјети овдје и њихове породице, ал ће остати док све не расцерече. Питање је колико кошта РС и наше главе ?? Жали боже наше борбе у рову 4 године и да бас народ хљеб зарађује у Сарајеву и сиром Федерације . СНСД нас је довео до краја. На крају ће арапи овдје све преузети. Туга моја

Name

Ре

21.07.2022 10:28

И да пусти да поцркамо без ријеци?

Name

БРАВО ИВИЦУ

21.07.2022 08:47

СВАКА ЦАСТ. СВЕ ТАЦНО. ДОДИКОВИ ПУЗЕВИ ЦУТЕ И ЦЕКАЈУ МРВИЦЕ СА ЊЕГОВЕ ТРПЕЗЕ. НЕВЈЕРОВАТНО ЈЕ ДА ОН ПРОДАЈЕ НЕСТО ЗА 5О МИЛИОНА А ВРИЈЕДИ 200 МИЛИОНА. ОГАВНА ПЉАЦКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеИстоцно Сарајево

21.07.2022 13:59

Политика је бизнис политицари у РС овдје сврцу новац кад остану без посла маде ин Србија вец имају некретнине и дрзављанство

Name

ИСТИНА

21.07.2022 09:04

Све је истина сто сте изјавили,др Ивићу. Дишемо на "шкрге" и мислим да нам нема спаса,док је народ овако летаргичан. Жалосно,али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро јутро

21.07.2022 09:04

Успавани народе. Док се кука и мотика не дигне да отјера багру са власти нема напретка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.07.2022 09:04

А зар још нешто има да се развали и унисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛО СРЕЦЕ

21.07.2022 09:53

ПА И ТРЕБА ДА ВАС УНИСТИ У ОРИЈЕДОРУ.ИМАЛИ СТЕ ИЗБОРЕ СКОРО ЗА ГРАДОНАЦЕЛНИКА И ИЗАБРАЛИ ОНОГ СМОКЉУ НАЗОВИ ЉЕКАРА КОЈИ СЕ ПОПИ...АО НА ХИПОКРАТОВУ ЗАКЛЕТВУ И ПОСТАО СЛУГА СНСД И САДА ЗА СВОЈ ИНТЕРЕС ПРОДАЈЕ ПРИЈЕДОРСКЕ РУДНИКЕ И УНИСТАВА ЦИТАВУ РЕГИЈУ.ПОДГУЗНА МУВА А НЕ ДОКТОР.

Name

Борац

21.07.2022 09:26

Треба опет устати опизиција ,а бице ту сигурно неких из позицује који це бити против Додикове пљацке коју је покренуо јос 2015 па није успио доста је висе пљацке дрзавне омовине ,бице исто ксо са творницом дувана странцо купе и затворе насе фирме јер смо њихова конкуренција а то ови наси,,,,експерти,,,, немогу и неце да схвате а ту се масно уградују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урманов

21.07.2022 10:14

У Приједорској и Градишкој регији опозиција нема никако ниједног начелника.И регија Бирач нема начелника из опозиције.А да нема Милићевића у добојској регији тј. у Теслићу ни ту опозиција не би имала начелника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисми

21.07.2022 11:04

Тај рудник унистава зивот околних људи, стално се цује, не мозе се узивати у природи, цини стету пољопривреди скуп са испаравањем рибњака, сељацима људима без накнаде

ОДГОВОРИТЕ