Aktuelna vlast čini sve da uništi prijedorsku regiju

"Da li je to krenula rasprodaja strateških preduzeća i gušenje privrede Prijedorske regije od strane aktuelne vlasti zbog straha od gubitka izbora? Po onome što radi aktuelna vlast čini mi se da je realizacija u toku", kaže dr Duško Ivić potpredsjednik DNS i šef kluba poslanika stranke u NSRS.

Republika Srpska 21.07.2022 | 10:18
Aktuelna vlast čini sve da uništi prijedorsku regiju

"Aktuelna vlast čini sve da ekonomski uništi Prijedorsku regiju i to se dobro vidi po onome što radi u strahu od gubitka izbora", kaže Ivić i dodaje da je  jedan od gorkih primjera uništavanja turističke privrede Prijedorske regije Trgovska gora i odlaganje radioaktivnog otpada u skladište pored rijeke Une.

Ivić kaže da Vlast Republike Srpske ne čini ništa ili, bolje je reći, pušta vlasti Republike Hrvatske da tu naprave odlagalište radioaktivnog otpada i na taj način zapečate sudbinu građana Novog Grada, Кostajnice, Кozarske Dubice odnosno unište cijelu regiju.  Svojim nečinjenjem kao da žele da pokažu građanima ovih područja da prirodne ljepote i turizam ove regije treba da nestanu.

"Sljedeći primjer je RŽR Ljubija, koji sada ponovo žele da prodaju, poslije neuspješne prodaje državnog kapitala 2015. godine u NSRS kada je DNS, zahvaljujući podršci opozicionih poslanika, uspio da zaustavi prodaju državnog kapitala", kaže Ivić i dodaje da je tada DNS tražio da se rudnik pokrene da radi, da rudarenje u Ljubiji ponovo zaživi da, Ljubija oživi kao mjesto i da se zaposle stanovnici Ljubije i cijele Prijedorske regije, dok je SNSD- ov koncept bio da se RŽR Ljubija proda nekom tamo tajkunu i na jeftin način dođe do atraktivnih lokacija u centru grada koje su pogodne za gradnju, a koje su sada u vlasništvu RŽR Ljubije.

Ivić ističe samo jednu lokaciju, a to je veliki parking pored centra za socijalni rad, a kaže da ih ima još mnogo.

"Atraktivne lokacije su u pozadina privatizacije RŽR Ljubija po SNSD-ovom konceptu, a ne pokretanje rudnika. Izgleda da je i zadnja posjeta Izraelu gospodinaDodika, presjednika SNSD, bila u tom cilju da se rudnik proda po svaku cijenu prije izbora, dok su još na vlasti", poručuje Ivić.

On dodaje da su učesnici u prodaji ostali isti iz 2015. godine, a isti su ostali i ciljevi - otimanje imovine od građana Srpske i prodaja u bescjenje, bogaćenje politički podobnih tajkuna.

"To znači da Republika Srpska ostaje bez jednog od najvećih rudnika željezne rude u Evropi, a trenutna geopolitčka situacija nam govori da će rudnici željezne rude tek biti na cijeni poslije završetka sukoba u Ukraini, jer će potražnja za željeznom rudom biti još veća",  rekao je potpredsjednik DNS.

On kaže da  se aktuelna vlast trudi da, pored rasprodaje strateških preduzeća, na svaki način uguši bilo kakvu privrednu aktivnost ove regije, da ugasi život u ovoj regiji.

"Najsvežiji primjer je i zatvaranje graničnog prelaza Jasenovac. Taj granični prelaz je žila kucavice za izvozno orijentisanu i turističku privredu, kao i građane Prijedorske regije. Zamislite u jeku sezone zatvaraju granični prelaz i put koji se može raditi u bilo koje doba godine, tako da će ugostitelji ostati i bez ono malo prihoda koje su trebali zaraditi, a izvozno orijentisani privrednici će, zbog dužine prevoza robe, koji je sada duplo duži, i visoke cijene goriva, pretpiti velike gubitke", smatra Ivić.

On ističe da je aktuelna vlast ovim potezom zatvorila nos i usta privredi i građanima Prijedorske regije i tjera ih da dišu.

"Građani Prijedorske regije, privrednici, razmislite koliko ćemo još dugo moći tako disati, a da se ne ugušimo",  zaključio je Ivić.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ПРИЈЕДОР

21.07.2022 08:44

Докторе ако икако можеш бави се своим послом. Привреда је и онако отишла у ПМ.

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

21.07.2022 09:39

Ovoj vlasti i režimu nije do naroda već do pljačke i iseljavanja i nestanka srpskog naroda u BiH i ukidanja RS , u Istočnom Sarajevu nema ni jedne fabrike , a samim tim ni da se na univerzitet studenti upisuju koji idu vani bez povratka, danas RS ima manje od 700.000 stanovnika zahvaljujući Dodiku i SNSD hunti. Jedini koji će profitirati su bošnjaci koji će postepeno sve preuzeti bez ispaljenog metka i imaju beskonačno vrijeme a mi nemamo. Svi političari iz RS imaju vile i zgrade po Beogradu , namirili se, a gdje ćemo mi ?? Kakvu poruku narodu šalju ako imaju po Beogradu sve to, je li to ono napuštajte RS mi smo svi obezbjedjeni a vi vidite sta ćete. To je poruka da nemaju namjeru živjeti ovdje i njihove porodice, al će ostati dok sve ne rascereče. Pitanje je koliko košta RS i naše glave ?? Žali bože naše borbe u rovu 4 godine i da bas narod hljeb zarađuje u Sarajevu i sirom Federacije . SNSD nas je doveo do kraja. Na kraju će arapi ovdje sve preuzeti. Tuga moja

Name

Re

21.07.2022 10:28

I da pusti da pocrkamo bez rijeci?

Name

BRAVO IVICU

21.07.2022 08:47

SVAKA CAST. SVE TACNO. DODIKOVI PUZEVI CUTE I CEKAJU MRVICE SA NJEGOVE TRPEZE. NEVJEROVATNO JE DA ON PRODAJE NESTO ZA 5O MILIONA A VRIJEDI 200 MILIONA. OGAVNA PLJACKA.

ODGOVORITE
Name

ReIstocno Sarajevo

21.07.2022 13:59

Politika je biznis politicari u RS ovdje svrcu novac kad ostanu bez posla made in Srbija vec imaju nekretnine i drzavljanstvo

Name

ISTINA

21.07.2022 09:04

Sve je istina sto ste izjavili,dr Iviću. Dišemo na "škrge" i mislim da nam nema spasa,dok je narod ovako letargičan. Žalosno,ali istinito.

ODGOVORITE
Name

Dobro jutro

21.07.2022 09:04

Uspavani narode. Dok se kuka i motika ne digne da otjera bagru sa vlasti nema napretka

ODGOVORITE
Name

Tatar

21.07.2022 09:04

A zar još nešto ima da se razvali i unisti

ODGOVORITE
Name

KOLO SRECE

21.07.2022 09:53

PA I TREBA DA VAS UNISTI U ORIJEDORU.IMALI STE IZBORE SKORO ZA GRADONACELNIKA I IZABRALI ONOG SMOKLJU NAZOVI LJEKARA KOJI SE POPI...AO NA HIPOKRATOVU ZAKLETVU I POSTAO SLUGA SNSD I SADA ZA SVOJ INTERES PRODAJE PRIJEDORSKE RUDNIKE I UNISTAVA CITAVU REGIJU.PODGUZNA MUVA A NE DOKTOR.

Name

Borac

21.07.2022 09:26

Treba opet ustati opizicija ,a bice tu sigurno nekih iz pozicuje koji ce biti protiv Dodikove pljacke koju je pokrenuo jos 2015 pa nije uspio dosta je vise pljacke drzavne omovine ,bice isto kso sa tvornicom duvana stranco kupe i zatvore nase firme jer smo njihova konkurencija a to ovi nasi,,,,eksperti,,,, nemogu i nece da shvate a tu se masno ugraduju

ODGOVORITE
Name

Urmanov

21.07.2022 10:14

U Prijedorskoj i Gradiškoj regiji opozicija nema nikako nijednog načelnika.I regija Birač nema načelnika iz opozicije.A da nema Milićevića u dobojskoj regiji tj. u Tesliću ni tu opozicija ne bi imala načelnika

ODGOVORITE
Name

Bismi

21.07.2022 11:04

Taj rudnik unistava zivot okolnih ljudi, stalno se cuje, ne moze se uzivati u prirodi, cini stetu poljoprivredi skup sa isparavanjem ribnjaka, seljacima ljudima bez naknade

ODGOVORITE