Србија одабрала ЕУ, мора да донесе важне одлуке

- Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да Вашингтон поштује одлуку српске владе о војној неутралности, али да гледајући унапред, Србија која је одабрала свој пут ка европским интеграцијама данас мора да донесе важне одлуке.

Србија 20.07.2022 | 22:03
Србија одабрала ЕУ, мора да донесе важне одлуке

Подсећајући да су председник Александар Вучић и српски лидери поручили да, Србија није политички неутрална и да је одабрала свој пут ка европским интеграцијама Хил је за магазин "Корд" рекао да је његова влада спремна да буде партнер Србији да достигне овај стратешки циљ и донесе важне одлуке.

А те одлуке су како је навео :

"Да ли прати свој пут ка потпуној европској интеграције и схвата свој потпуни економски, политички и социјални потенцијал? Или, да ли наставља да иде путем који је другачији од њених суседа, пут којим покушава да се направи ''баланс'', али тај пут у реалности поставља српске безбедносне и економске тежње углавном ка истоку"

Не желим да Србија заостане и уверен сам да многи Срби такође то не желе, ни за себе, ни за своју децу, додао је он.

Хил је рекао да Америка у потпуности поштује војну неутралност Србије и да је задовољан што одржава блиску војну сарадњу са САД и активно учествује у Партнерству за мир са НАТО.

"Ова сарадња и партнерство даје бенефите Србији и Америци, као и НАТО. Волели бисмо то да ојачамо", казао је Хил.

Он је рекао да је то, како Србија брани себе, како се наоружава - до Београда.

"Ово су најосновнија и фундаментална питања за српску владу. Чини ми се да би најефикаснији и најконкретнији пут ка сигурности био да се нађу неки пријатељи и да се стави фокус на заједничку одбрану. Нисам експерт у набавци војне опреме, али сматрам да је основно да се купи војна опрема која је поуздана и која је компатибилна са оним земљама са којима сарађујете по питању глобалних операција. Српски кључни партнери су евроатлантски партнери", додао је Хил.

Амбасадор Америке је рекао да српско-амерички односи постоје одавно и да су кроз историју били позитивни и продуктивни и да би волео да помогне Србији да иде ка Западу и потпуној европској интеграцији.

"Србија се променила много у претходних 20 година. Једна од најпозитивнијих и најобећавајућих трансформација које сам видео је позиционирање Србије као центра технологије и иновација. Влада је у главни фокус ставила високотехнолошки развој и дигитализацију и очигледно је да ти напори доносе плодове. Неке од најуспешнијих америчких и међународних компанија послују у Србији на пољу високе технологије, гејминга и фармације", рекао је Хил.

Амерички дипломата када је реч о Отворениом Балкану каже да Вашингтон поштује сваку регионалну економску сарадњу која ће помоћи Србији и Западном Балкану да дођу ближе циљу, а то је улазак у ЕУ, докле год те инцијативе остану отворене за све суседе.

"Јединствено тржиште Западног Балкана са брзим и отвореним граничним прелазима, усклађеном трговином и процедурама биће много привлачније америчким инвеститорима него бројна мала тржиста", поручио је Хил.

На питање како данас гледа на вашингтонски споразум и да ли га и даље сматра валидним, каже да је он био добар радни оквир, али да је сада 2022. година и да није сигуран да ли тај оквир може да издржи тест времена.

"Најбоље би било да се дијалог настави под окриљем ЕУ. Ми то подржавамо 100 одсто. Примећјујем да смо видели много бољу сарадњу недавно по питању енергије и надам се да је ово почетак нечега већег", казао је Хил.

На питање - да ли би Дејтонски споразум чије је потписивање као члан америчке делегације припремао, могао да се промени без ризика да прошири постојећу кризу у БиХ, Хил је цитирао амбасадора САДу Сарајеву Мајкла Марфија, који је рекао да су БиХ потребне функционалне, ефикасне и стабилне државне институције у којима сви лидери учествују у доброј вољи.

"Такође, то захтева функционалне, ефикасне и стабилне ентитете који су фокусирани на изградњу демократске и просперитетне будућности за своје становнике. Тренутно, БиХ нема ништа од тога. Имајући то у виду, подржавам као имплементацију Дејтонског споразума, реформе на државном нивоу, и што је најважније, суверенитет и територијални интегритет БиХ. Надам се да ће председник Вучић и Србија наставити да раде на овим циљевима", поручио је Хил.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ентитети...

20.07.2022 20:13

...не доприносе стабилизацији БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 21:30

БиХ је састављена по Уставу од два ентитета. Тако да прица о доприносу стабилизацији БиХ је обицна сарена лаза.

Name

ЗАПАД не доприноси

20.07.2022 21:36

Стабилизацији у региону по диктату САД,јер је то у њиховом интересу. ЕУ јр прослост, распала се, банктотирала а дрзе је у зивоту лазима, преварама само код наивних..

Name

Реалиста

20.07.2022 22:50

Без ентитета нема БиХ.

Name

Ре

20.07.2022 23:33

Како то да БиХ није у добром стању а ви направили државу и до скора подржавали националне корумпиране вође. А ЕУ поставила зид да не могу добити чланство.

Name

Ђуро

21.07.2022 04:32

Па наравно, јер је БиХ вјештачка творевина на силу, и као таква мора се распасти. Тако је увијек било до сада у историји.

Name

Јаффа

21.07.2022 04:41

Републике нису доносиле стабилност Југославији.

Name

Ортхy

21.07.2022 11:28

Наравно да не доприносе стабилизацији. Зато не треба да буду ентитети него самосталне државе!

Name

ГРОМ

21.07.2022 11:56

Господине Амбасадоре подрзавате суверенитет и теријатални интегритет БиХ и ја подрзавам подрзавате ли исто тако Суверинитет иТЕријатални интегритет СРБИЈЕ ОДГОВОРИТЕ КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

Name

Урсолy Неготиатед

21.07.2022 13:49

Хилy, не замарајте се непознатим стварима! Нико Вас не треба у Србији.

Name

реалност

20.07.2022 20:31

Сама блоковска политика саље јасну поруку да мир у свијету неце моци да се одрзи. Није добро да се Србија сврстава у било какве блоковске зоне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.07.2022 21:33

Дици це се народ на ноге... нема сансе да це пристати да иду са онима који су их бомбардовали и оставили на њиховом тлу осиромасени уранијум и запрасују их и данас из авиона, као и нас уосталом. СТОП НАТО терору!!!!

Name

Тата мата

20.07.2022 20:57

Каквој вусе ЕУ. Расоад система на видикy. Окрениту се требамо јус вусе Русију, Кини осталом истоку. Јузној смерици тј 3 милијардама људи, минимум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 05:44

Па гдје надје ту сиротињу. Па боље да смо добри са богатим. Доста висе гоља и сиротиње!

Name

Паук

20.07.2022 21:22

Наговори се Хил а за нас ништа ново, заврнимо рукаве, памет у главу и само напред, нема ко шта више говорити јасно је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабери се лудаце

20.07.2022 21:38

Предвидјели смо ми васу судбину из васе скарадне политике, згразавамо се васе интелигинције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ууууууу!!!

20.07.2022 21:56

Ала се бајни амерички амбасадор излага,и одглуми?!Нити је њему стало до ЕУ,нити до Србије,тако да му нико не може повјеровати.Није га срамота поменути"добре дугогодишње односе између САД,и Србије! Да не мисли на 1999.годину,кад су Србију безочно БОМБАРДОВАЛИ,и отели Косово?!СИКТЕР,АМЕРУ!!! СИКТЕР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

20.07.2022 22:06

Сто ово не протјерају коме је он досао да тупи ста је за србе боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.07.2022 22:51

Повуците се са КиМ,извините се Србима,платите одштету,вратите Србима конституивност и имовину у Хрватској,осудите Српске злотворе и за почетак реците да сте шупци,можда вас саслушамо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.07.2022 23:25

Куне дјецом, ооо на што спаде совјетска политика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раајко

21.07.2022 02:55

Хил каже да Србија мора да донесе важне одлуке, чуј мора. Сматра да је основно да се купи војна опрема која је компатибилна са Земљама у окружењу - то је оно због чега САД производи ратове. Сматра да су српско - амерички односи кроз историју били позитивни. То смо видјели и доживјели приликом бомбардовања 1999.године када су уништене бројне фабрике, војни објекти, мостови итд. То је било разарање, вјероватно, пријатељско али ми то нисмо схватили. Будимо реални, САД је на путу пропасти а тако и НАТО. БРИКС је будућност Свијета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 05:35

Мудри људи кажу: Са Америком је тешко бити непријатељ а још теже је бити пријатељ. Нема кога нису кроз вијекове ојадили.

Name

То је сада

21.07.2022 09:04

Стварност, јасно као дан.

Name

Громник

21.07.2022 03:35

Србија је бећ одавно на Руској страни. ЕУ је потребна Србији само због пара које инвестирају неке јаке чланице, а Русија због наоружања које им Путин здушно шаље правећи сателита на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

21.07.2022 04:40

Хвала вам на васој помоци 1999 !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нусрета Бабиц

21.07.2022 05:24

Направили сте војну базу на Косову, ста јос оцекујете од Србије? Да Вам се захвали за 1999.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бу

21.07.2022 05:45

Хоћемо у ЕУ, када Сједињене Америчке Државе уђу у ЕУ и ми ћемо. А што се ЕУ тиче са њима смо у преговорима. Тако се то зове приступни преговори до потписивања приступања. Значи да можемо у сваком тренутку одустати од ЕУ, а како ствари стоје већ смо одустали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.07.2022 05:56

ОКРЕНИМО СЕ СРБИ РАДУ И БОЖИЈИМ ПРАВИЛИМА. ЕУ ЈЕ ХАРАЧ ЗА СВЕ УЧЕСНИЦЕ. ЧУВАЈМО ЗЕМЉУ КОЈУ НАМ ПРЕЦИ ОСТАВИШЕ. НЕКА НАМИРЕ ФИНАНЦИЈСКУ ШТЕТУ ЗБОГ БОМБАРДОВАЊА 1.999, НЕКА ВРАТЕ КОНСТИТУТИВНОСТ СРБИМА У ХРВАТСКОЈ. И СВЕ ПРОПИСЕ НА ШТЕТУ СРБА ПОНИШТЕ. У Б и Х ДА ПРЕМА ДЕЈТОНУ ФУНКЦИОНИШУ ЕНТИТЕТИ. ИАКО ВИШЕ ЗА ДРЖАВНЕ ВЛАСТИ У ОВАКО СЛОЖЕНОЈ ДРЖАВИ НЕМА КО ЗАРАДИТИ НОВЦЕ. СВЕ ЈЕ У Б И Х У ОБА ЕНТИТЕТА СИРОМАШНО. ДА НАМ НЕ ШАЉУ ИЗ ДИЈАСПИРЕ, СВЕ БИ БИЛО БУКВАЛНО ГЛАДНО. А ВИ АМЕРИ САМО РАТУЈЕТЕ, УБИЈАТЕ ЉУДЕ ПО СВИЈЕТУ И НА ОРУЖЈУ ЗАРАЂУЈЕТЕ. МИ СРБИ ВИШЕ РАДА, А МАЊЕ БЕСПОСЛИЦА ПРИМЉЕНИХ ОД ЗАПАДА. НЕ ТРЕБА СВАКОМ МАЛОМ ШКОЛСКОМ ДИЈЕТЕТУ СКУПИ ТЕЛЕФОН. СКРОМНОСТ ЈЕ ВРЛИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хисторицар

21.07.2022 06:16

Улазак у савез са таквима попут Вас, госпон Хил, неминовно води прије или касније до, или неоколонијализна или крвопролица. То показује историјско искуство и пракса, на залост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаксе вам

21.07.2022 09:01

За млатити ЕУ добро упаковано у дјаку, овако рогови искацу па незгодно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

21.07.2022 09:04

Многи заборављају да је пролазност саставни дио живота. Све се мијења, па тако и царства, државе и човјек сам. Пропала су многа царства и империје па тако ће и ови ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дузни сте Србији

21.07.2022 09:08

150 милијарди за стету бомбардовања, за санкције јос толико,нисте се нукада поклонили зртвама упутили извињење а јос би пљацке и крви......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.07.2022 09:48

Цути самоименовани саветнице. Сагни главу, због свега сто су нам направили васи бомбардери. Где вам је образ, кад се усудите делити савете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

21.07.2022 11:20

Велике лажи као и увјек , европски штап је све дужи а шаргарепа све мања , то је чињеница, Ево сад је и укријна у преговорима за европску унију, политичка воља брисела по вољи америке , А ко наоуражава албанце? Ко ствара војску албанцима ? То је противно свим споразумима , зар не Да то управо ради америка , А има тако добре жеље за Србију … Врло цинично Подмукло Никад нема договора са американцима Уцк је била терористичка организација Док американци то нису промјенили , наравно да је тачно. И даље се историја понавља Савезници Су на крају рата 1945 бомбардовали Србију … А у том периоду Концетрациони Кампови Јасеновац , Јадовно И многи још Нису били ослобођени Која је то случајност Савезници бомбардују Србију Иако се Србија борила против хитлера Амерички интереси су то били, наравно А Дража Михајловић је одликован од американаца због велике акције Краљевске Војске у спашавању америчких пилота Да будемо пријатељи са американцима … То је немогуће За нормалног Србина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кусати

21.07.2022 12:52

Су они али у оба слуцаја. Сиктер сотоне.

Name

Мирослав

21.07.2022 21:39

Све амбасадоре треба упозорити, да се дрзе прваила дипломатских, ко их прекораци у року 24 сата мора отици куци. Био он амер или било ко други, правила се морају постовати. Неки амбасадори, намерно излазе из оквира дипломације, пробавају докле могу. Дакле једном и одмах куци. Сто да нас узнемиравају, лазу, прете, саветују, наговарају и праве се да они знају ста је за нас добро. Овај амбасадор, би морао отици, вец јуце а не данас.

Name

Гдје је год НАТО

21.07.2022 12:06

Поред свог зла уцествовао је и у највецем злу трговинином људским органима.... Сотоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.21.7.2022

21.07.2022 15:09

Клипане заповедај ретардираном Бајдену.Дегод сте делили вашу демократију свака је држава растурена,оплхачкана и бомбардована.Дегод сте умешали ваше прсте увек је било с..ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

22.07.2022 12:32

Ви сте познати по двоструким стандардима. Подржавате БиХ, Украјину а за Србију имате другу причу. Нико Вам ништа не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ