Srbija odabrala EU, mora da donese važne odluke

- Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Vašington poštuje odluku srpske vlade o vojnoj neutralnosti, ali da gledajući unapred, Srbija koja je odabrala svoj put ka evropskim integracijama danas mora da donese važne odluke.

Srbija 20.07.2022 | 22:03
Srbija odabrala EU, mora da donese važne odluke

Podsećajući da su predsednik Aleksandar Vučić i srpski lideri poručili da, Srbija nije politički neutralna i da je odabrala svoj put ka evropskim integracijama Hil je za magazin "Kord" rekao da je njegova vlada spremna da bude partner Srbiji da dostigne ovaj strateški cilj i donese važne odluke.

A te odluke su kako je naveo :

"Da li prati svoj put ka potpunoj evropskoj integracije i shvata svoj potpuni ekonomski, politički i socijalni potencijal? Ili, da li nastavlja da ide putem koji je drugačiji od njenih suseda, put kojim pokušava da se napravi ''balans'', ali taj put u realnosti postavlja srpske bezbednosne i ekonomske težnje uglavnom ka istoku"

Ne želim da Srbija zaostane i uveren sam da mnogi Srbi takođe to ne žele, ni za sebe, ni za svoju decu, dodao je on.

Hil je rekao da Amerika u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije i da je zadovoljan što održava blisku vojnu saradnju sa SAD i aktivno učestvuje u Partnerstvu za mir sa NATO.

"Ova saradnja i partnerstvo daje benefite Srbiji i Americi, kao i NATO. Voleli bismo to da ojačamo", kazao je Hil.

On je rekao da je to, kako Srbija brani sebe, kako se naoružava - do Beograda.

"Ovo su najosnovnija i fundamentalna pitanja za srpsku vladu. Čini mi se da bi najefikasniji i najkonkretniji put ka sigurnosti bio da se nađu neki prijatelji i da se stavi fokus na zajedničku odbranu. Nisam ekspert u nabavci vojne opreme, ali smatram da je osnovno da se kupi vojna oprema koja je pouzdana i koja je kompatibilna sa onim zemljama sa kojima sarađujete po pitanju globalnih operacija. Srpski ključni partneri su evroatlantski partneri", dodao je Hil.

Ambasador Amerike je rekao da srpsko-američki odnosi postoje odavno i da su kroz istoriju bili pozitivni i produktivni i da bi voleo da pomogne Srbiji da ide ka Zapadu i potpunoj evropskoj integraciji.

"Srbija se promenila mnogo u prethodnih 20 godina. Jedna od najpozitivnijih i najobećavajućih transformacija koje sam video je pozicioniranje Srbije kao centra tehnologije i inovacija. Vlada je u glavni fokus stavila visokotehnološki razvoj i digitalizaciju i očigledno je da ti napori donose plodove. Neke od najuspešnijih američkih i međunarodnih kompanija posluju u Srbiji na polju visoke tehnologije, gejminga i farmacije", rekao je Hil.

Američki diplomata kada je reč o Otvoreniom Balkanu kaže da Vašington poštuje svaku regionalnu ekonomsku saradnju koja će pomoći Srbiji i Zapadnom Balkanu da dođu bliže cilju, a to je ulazak u EU, dokle god te incijative ostanu otvorene za sve susede.

"Jedinstveno tržište Zapadnog Balkana sa brzim i otvorenim graničnim prelazima, usklađenom trgovinom i procedurama biće mnogo privlačnije američkim investitorima nego brojna mala tržista", poručio je Hil.

Na pitanje kako danas gleda na vašingtonski sporazum i da li ga i dalje smatra validnim, kaže da je on bio dobar radni okvir, ali da je sada 2022. godina i da nije siguran da li taj okvir može da izdrži test vremena.

"Najbolje bi bilo da se dijalog nastavi pod okriljem EU. Mi to podržavamo 100 odsto. Primećjujem da smo videli mnogo bolju saradnju nedavno po pitanju energije i nadam se da je ovo početak nečega većeg", kazao je Hil.

Na pitanje - da li bi Dejtonski sporazum čije je potpisivanje kao član američke delegacije pripremao, mogao da se promeni bez rizika da proširi postojeću krizu u BiH, Hil je citirao ambasadora SADu Sarajevu Majkla Marfija, koji je rekao da su BiH potrebne funkcionalne, efikasne i stabilne državne institucije u kojima svi lideri učestvuju u dobroj volji.

"Takođe, to zahteva funkcionalne, efikasne i stabilne entitete koji su fokusirani na izgradnju demokratske i prosperitetne budućnosti za svoje stanovnike. Trenutno, BiH nema ništa od toga. Imajući to u vidu, podržavam kao implementaciju Dejtonskog sporazuma, reforme na državnom nivou, i što je najvažnije, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Nadam se da će predsednik Vučić i Srbija nastaviti da rade na ovim ciljevima", poručio je Hil.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Entiteti...

20.07.2022 20:13

...ne doprinose stabilizaciji BiH!

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2022 21:30

BiH je sastavljena po Ustavu od dva entiteta. Tako da prica o doprinosu stabilizaciji BiH je obicna sarena laza.

Name

ZAPAD ne doprinosi

20.07.2022 21:36

Stabilizaciji u regionu po diktatu SAD,jer je to u njihovom interesu. EU jr proslost, raspala se, banktotirala a drze je u zivotu lazima, prevarama samo kod naivnih..

Name

Realista

20.07.2022 22:50

Bez entiteta nema BiH.

Name

Re

20.07.2022 23:33

Kako to da BiH nije u dobrom stanju a vi napravili državu i do skora podržavali nacionalne korumpirane vođe. A EU postavila zid da ne mogu dobiti članstvo.

Name

Đuro

21.07.2022 04:32

Па наравно, јер је БиХ вјештачка творевина на силу, и као таква мора се распасти. Тако је увијек било до сада у историји.

Name

Jaffa

21.07.2022 04:41

Republike nisu donosile stabilnost Jugoslaviji.

Name

Orthy

21.07.2022 11:28

Naravno da ne doprinose stabilizaciji. Zato ne treba da budu entiteti nego samostalne države!

Name

GROM

21.07.2022 11:56

Gospodine Ambasadore podrzavate suverenitet i terijatalni integritet BiH i ja podrzavam podrzavate li isto tako Suverinitet iTErijatalni integritet SRBIJE ODGOVORITE KOSOVO JE SRBIJA

Name

Ursoly Negotiated

21.07.2022 13:49

Hily, ne zamarajte se nepoznatim stvarima! Niko Vas ne treba u Srbiji.

Name

realnost

20.07.2022 20:31

Sama blokovska politika salje jasnu poruku da mir u svijetu nece moci da se odrzi. Nije dobro da se Srbija svrstava u bilo kakve blokovske zone!

ODGOVORITE
Name

Doboj

20.07.2022 21:33

Dici ce se narod na noge... nema sanse da ce pristati da idu sa onima koji su ih bombardovali i ostavili na njihovom tlu osiromaseni uranijum i zaprasuju ih i danas iz aviona, kao i nas uostalom. STOP NATO teroru!!!!

Name

Tata mata

20.07.2022 20:57

Kakvoj vuse EU. Rasoad sistema na vidiky. Okrenitu se trebamo jus vuse Rusiju, Kini ostalom istoku. Juznoj smerici tj 3 milijardama ljudi, minimum.

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2022 05:44

Pa gdje nadje tu sirotinju. Pa bolje da smo dobri sa bogatim. Dosta vise golja i sirotinje!

Name

Паук

20.07.2022 21:22

Наговори се Хил а за нас ништа ново, заврнимо рукаве, памет у главу и само напред, нема ко шта више говорити јасно је све.

ODGOVORITE
Name

Saberi se ludace

20.07.2022 21:38

Predvidjeli smo mi vasu sudbinu iz vase skaradne politike, zgrazavamo se vase inteligincije.

ODGOVORITE
Name

Uuuuuuu!!!

20.07.2022 21:56

Ala se bajni američki ambasador izlaga,i odglumi?!Niti je njemu stalo do EU,niti do Srbije,tako da mu niko ne može povjerovati.Nije ga sramota pomenuti"dobre dugogodišnje odnose između SAD,i Srbije! Da ne misli na 1999.godinu,kad su Srbiju bezočno BOMBARDOVALI,i oteli Kosovo?!SIKTER,AMERU!!! SIKTER!!!

ODGOVORITE
Name

Rile

20.07.2022 22:06

Sto ovo ne protjeraju kome je on dosao da tupi sta je za srbe bolje

ODGOVORITE
Name

Горан

20.07.2022 22:51

Повуците се са КиМ,извините се Србима,платите одштету,вратите Србима конституивност и имовину у Хрватској,осудите Српске злотворе и за почетак реците да сте шупци,можда вас саслушамо.....

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.07.2022 23:25

Kune djecom, ooo na što spade sovjetska politika..

ODGOVORITE
Name

Raajko

21.07.2022 02:55

Hil kaže da Srbija mora da donese važne odluke, čuj mora. Smatra da je osnovno da se kupi vojna oprema koja je kompatibilna sa Zemljama u okruženju - to je ono zbog čega SAD proizvodi ratove. Smatra da su srpsko - američki odnosi kroz istoriju bili pozitivni. To smo vidjeli i doživjeli prilikom bombardovanja 1999.godine kada su uništene brojne fabrike, vojni objekti, mostovi itd. To je bilo razaranje, vjerovatno, prijateljsko ali mi to nismo shvatili. Budimo realni, SAD je na putu propasti a tako i NATO. BRIKS je budućnost Svijeta!

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2022 05:35

Mudri ljudi kažu: Sa Amerikom je teško biti neprijatelj a još teže je biti prijatelj. Nema koga nisu kroz vijekove ojadili.

Name

To je sada

21.07.2022 09:04

Stvarnost, jasno kao dan.

Name

Gromnik

21.07.2022 03:35

Srbija je beć odavno na Ruskoj strani. EU je potrebna Srbiji samo zbog para koje investiraju neke jake članice, a Rusija zbog naoružanja koje im Putin zdušno šalje praveći satelita na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Domaci stranac

21.07.2022 04:40

Hvala vam na vasoj pomoci 1999 !

ODGOVORITE
Name

Nusreta Babic

21.07.2022 05:24

Napravili ste vojnu bazu na Kosovu, sta jos ocekujete od Srbije? Da Vam se zahvali za 1999.?

ODGOVORITE
Name

Bu

21.07.2022 05:45

Hoćemo u EU, kada Sjedinjene Američke Države uđu u EU i mi ćemo. A što se EU tiče sa njima smo u pregovorima. Tako se to zove pristupni pregovori do potpisivanja pristupanja. Znači da možemo u svakom trenutku odustati od EU, a kako stvari stoje već smo odustali.

ODGOVORITE
Name

+

21.07.2022 05:56

OKRENIMO SE SRBI RADU I BOŽIJIM PRAVILIMA. EU JE HARAČ ZA SVE UČESNICE. ČUVAJMO ZEMLJU KOJU NAM PRECI OSTAVIŠE. NEKA NAMIRE FINANCIJSKU ŠTETU ZBOG BOMBARDOVANJA 1.999, NEKA VRATE KONSTITUTIVNOST SRBIMA U HRVATSKOJ. I SVE PROPISE NA ŠTETU SRBA PONIŠTE. U B i H DA PREMA DEJTONU FUNKCIONIŠU ENTITETI. IAKO VIŠE ZA DRŽAVNE VLASTI U OVAKO SLOŽENOJ DRŽAVI NEMA KO ZARADITI NOVCE. SVE JE U B I H U OBA ENTITETA SIROMAŠNO. DA NAM NE ŠALJU IZ DIJASPIRE, SVE BI BILO BUKVALNO GLADNO. A VI AMERI SAMO RATUJETE, UBIJATE LJUDE PO SVIJETU I NA ORUŽJU ZARAĐUJETE. MI SRBI VIŠE RADA, A MANJE BESPOSLICA PRIMLJENIH OD ZAPADA. NE TREBA SVAKOM MALOM ŠKOLSKOM DIJETETU SKUPI TELEFON. SKROMNOST JE VRLINA.

ODGOVORITE
Name

Historicar

21.07.2022 06:16

Ulazak u savez sa takvima poput Vas, gospon Hil, neminovno vodi prije ili kasnije do, ili neokolonijalizna ili krvoprolica. To pokazuje istorijsko iskustvo i praksa, na zalost!

ODGOVORITE
Name

Lakse vam

21.07.2022 09:01

Za mlatiti EU dobro upakovano u djaku, ovako rogovi iskacu pa nezgodno.....

ODGOVORITE
Name

855

21.07.2022 09:04

Mnogi zaboravljaju da je prolaznost sastavni dio života. Sve se mijenja, pa tako i carstva, države i čovjek sam. Propala su mnoga carstva i imperije pa tako će i ovi ...

ODGOVORITE
Name

Duzni ste Srbiji

21.07.2022 09:08

150 milijardi za stetu bombardovanja, za sankcije jos toliko,niste se nukada poklonili zrtvama uputili izvinjenje a jos bi pljacke i krvi......

ODGOVORITE
Name

Miroslav

21.07.2022 09:48

Cuti samoimenovani savetnice. Sagni glavu, zbog svega sto su nam napravili vasi bombarderi. Gde vam je obraz, kad se usudite deliti savete?

ODGOVORITE
Name

Draža

21.07.2022 11:20

Velike laži kao i uvjek , evropski štap je sve duži a šargarepa sve manja , to je činjenica, Evo sad je i ukrijna u pregovorima za evropsku uniju, politička volja brisela po volji amerike , A ko naouražava albance? Ko stvara vojsku albancima ? To je protivno svim sporazumima , zar ne Da to upravo radi amerika , A ima tako dobre želje za Srbiju … Vrlo cinično Podmuklo Nikad nema dogovora sa amerikancima Uck je bila teroristička organizacija Dok amerikanci to nisu promjenili , naravno da je tačno. I dalje se istorija ponavlja Saveznici Su na kraju rata 1945 bombardovali Srbiju … A u tom periodu Koncetracioni Kampovi Jasenovac , Jadovno I mnogi još Nisu bili oslobođeni Koja je to slučajnost Saveznici bombarduju Srbiju Iako se Srbija borila protiv hitlera Američki interesi su to bili, naravno A Draža Mihajlović je odlikovan od amerikanaca zbog velike akcije Kraljevske Vojske u spašavanju američkih pilota Da budemo prijatelji sa amerikancima … To je nemoguće Za normalnog Srbina

ODGOVORITE
Name

Kusati

21.07.2022 12:52

Su oni ali u oba slucaja. Sikter sotone.

Name

Miroslav

21.07.2022 21:39

Sve ambasadore treba upozoriti, da se drze prvaila diplomatskih, ko ih prekoraci u roku 24 sata mora otici kuci. Bio on amer ili bilo ko drugi, pravila se moraju postovati. Neki ambasadori, namerno izlaze iz okvira diplomacije, probavaju dokle mogu. Dakle jednom i odmah kuci. Sto da nas uznemiravaju, lazu, prete, savetuju, nagovaraju i prave se da oni znaju sta je za nas dobro. Ovaj ambasador, bi morao otici, vec juce a ne danas.

Name

Gdje je god NATO

21.07.2022 12:06

Pored svog zla ucestvovao je i u najvecem zlu trgovininom ljudskim organima.... Sotone.

ODGOVORITE
Name

Neđo.21.7.2022

21.07.2022 15:09

Klipane zapovedaj retardiranom Bajdenu.Degod ste delili vašu demokratiju svaka je država rasturena,oplhačkana i bombardovana.Degod ste umešali vaše prste uvek je bilo s..nje.

ODGOVORITE
Name

Василије

22.07.2022 12:32

Ви сте познати по двоструким стандардима. Подржавате БиХ, Украјину а за Србију имате другу причу. Нико Вам ништа не вјерује.

ODGOVORITE