Донације ЕУ вјетар су у леђа нашим привредницима

Услови за привређивање у БиХ и ЕУ, могу се посматрати као два свијета. Ипак од знања, вјештина и труда зависи и успјех, јер привредницима стоје на располагању ЕУ фондови. Колико су спремни да се усавршавају и поштују европске вриједности утолико су им и шансе веће да дођу до бесповратних средстава.

Босна и Херцеговина 20.07.2022 | 20:09
Донације ЕУ вјетар су у леђа нашим привредницима

Живимо у друштву у којем је пословни амбијент изазован. И мали потреси су довољни да уздрмају и онако слабу економију. Пандемија је задала тежак ударац, а сада је криза изазвана руско-украјинским сукобом донијела и нове муке. Ипак, има и оних који излазе на крај са свим
недаћама. Предузеће д.о.о. “Ђурић” из Модриче, које се бави прерадом млинских производа и пекарском производњом постоји од 1988. године.

Прошли су много тога, а о условима за пословање данас, кажу да су никад гори. 

“Несигурно тржиште, нема домаће сировине довољно на тржишту или се само појављује у кратком временском периоду, а ограничавајући фактори су извозне квоте и проблеми са извозом. Тешко је, такви су проблеми”, каже Дарко Ђурић, директор д.о.о. “Ђурић”, Модрича.

Ипак знање, рад и труд се исплате, а уз додатну подршку могућ је и напредак. У том смислу бесповратна средства ЕУ била су вјетар у леђа.

“На примјер, ове године смо купили велике количине пшенице, уствари складиштили. Због неодређене цијене пшенице на тржишту пољопривредни
произвођачи су се одлучили на складиштење до одређивања цијене тако да смо уз помоћ те опреме успјели да напунимо капацитете силоса до
максимума”, каже Ђурић.

За бесповратна средства ЕУ требало је испунити и одређене услове. 

“Морале су бити све измирене обавезе према држави. Сви објекти су морали имати употребне дозволе и све сагласности, од еколошких, грађевинских, употребних дозвола. Једино што се морало радити је бизнис план који показује да ће та инвестиција бити позитивна и финансијски и у односу на окружење”, ситиче Ђурић.

А из Спољно-трговинске коморе БиХ појашњавају:

“Средства ЕУ мора имати неку европску додану вриједност. Ако ви кроз те своје пословне активности остварујете нова радна мјеста и запослите на примјер особе са инвалидитетом, веће су вам шансе да ћете та средства добити”, каже Амир Хујић, начелник одјељења за ЕУ и пројекте СТК БИХ. 

Потребна је воља за учењем и прилагођавање захтјевима тржишта и циљевима Европске уније. А ако поредимо услове у БиХ и Европи, већина
одговора гласи:

“Јесте близу ЕУ, али то су два свијета”, каже Ђурић. 

“Првенствено правни систем, постојање правне државе које у БиХ нема.Вриједност уговора у БиХ је никаква. Дакле кад закључите уговор са
неким сарадником тај уговор вам не вриједи ништа, зато што на суду не можете ништа остварити, док у ЕУ постоји правна држава, дакле уговор има своју вриједност коју и треба да има. Сљедеће јесте стабилност закона, постојаност закона.

У ЕУ постоје закони који се годинама, деценијама, па и 50 година не мијењају, а код нас нажалост сваке године или пола године у привреди се мијењају закони. То је велики недостатак нашег система. Једина наша предност јесте стопа пореза на добит која је најнижа у Европи, то је 10 посто”, каже економиста Мирјана Орашанин.

Добре примјере имамо, само је потребно да стварамо услове у којима ће се предузетнички дух развијати, а са њим и отварати нова радна мјеста. На тај начин, корист има цијело друштво, поручују економисти.

(БН Фото: Фејзбук) 

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Рс

20.07.2022 19:21

Ста казу хоце ли одбит те паре од мрскога запада,ипак Руси це послати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 23:46

Па поред пара ето милиони наших већ сто година раде на западу. И не враћају се јер знају зашто. А Руси су показали најбоље како раде и помажу у рафинеријама у Броду и Модричи.

Name

Цоцо

20.07.2022 19:24

Опет та мрска еу а братска Русија опет ниста ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кош

20.07.2022 19:33

Наравно ЕУ помазе да опстанемо док ми пљујемо по њима. Зато љубимо Русију док нам извлаце новац из ово мало привреде. Све ми знамо само се лаземо себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

20.07.2022 20:02

Е, тако се иде у Европу

Name

Татар

20.07.2022 20:16

Русија је нама била братска само кад је она требала зарадити опрати паре или извући новац из РС

Name

Путин

20.07.2022 20:18

Па господо запад мрски нас је униставао и угњетавао вијековима колико год да дају мало ли је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2022 03:26

Иначе морају ти давати.

Name

Пот

21.07.2022 05:40

Не морају и надам се да неће. Али и не треба да траже ништа за узврат и да нам отимају ресурсе. Далеко им лијепа кућа. Ништа се нису промјенили од 1914. преко 1941. па све до Шмита.

Name

МеНАГЕР

20.07.2022 21:00

Добри сте добри Цитајуци коментаре моземо само реци да планови запада и западних корпорација уродјују добрим плодом Вјерујем и висе и боље и лаксе него сто су и сами оцекивали У рату нас завадили па онда досли да нас спасу и помире Унистили нам привреду (наравно са политицарима које су нам наметнули а ми то нисмо видјели као сто неки не виде ни дан данас) са својим неким условима по њиховим стандардима који су били погубни по насу ионако слабу привреду Такво несто раде и са пољопривредом и осталим гранама И није то ни спорно они раде за своје интересе Али да онда успију да нас убједе да они нама помазу и да им јос требамо бити захвални е то је онда прави посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

20.07.2022 21:55

Кукаш Ђурићу да нема довољно пшенице односно ситовина. Плати па ће бити. Рече да складиште пшеницу код тебе до одређивања цијене. Зар ти ниси одредио цијену која је 61 фенинг по килограму? То је испод минимума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

21.07.2022 03:46

Немојте из принципа узимати од фасистицке еу. ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пото

21.07.2022 05:39

Ја шта је ових из центара у Тузли и Сарајеву. Џаба вам шупља када ми знамо да није Руса да неби било ни нас. Да је сва ова ЕУ помоћ само шарена лажа и да ми који не желлимо на тај запад јасно постављамо разлику између нове империје зла и оних који јој се супростављају. А ти што раде по западу па они и нису политички и национално освјешћени, они и припадају само новцу и ничему више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 07:15

Ма није добра промаја ни сприједа ни у леђа

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 10:36

Само пазите да не одувају јадне кметове

ОДГОВОРИТЕ