Donacije EU vjetar su u leđa našim privrednicima

Uslovi za privređivanje u BiH i EU, mogu se posmatrati kao dva svijeta. Ipak od znanja, vještina i truda zavisi i uspjeh, jer privrednicima stoje na raspolaganju EU fondovi. Koliko su spremni da se usavršavaju i poštuju evropske vrijednosti utoliko su im i šanse veće da dođu do bespovratnih sredstava.

Bosna i Hercegovina 20.07.2022 | 20:09
Donacije EU vjetar su u leđa našim privrednicima

Živimo u društvu u kojem je poslovni ambijent izazovan. I mali potresi su dovoljni da uzdrmaju i onako slabu ekonomiju. Pandemija je zadala težak udarac, a sada je kriza izazvana rusko-ukrajinskim sukobom donijela i nove muke. Ipak, ima i onih koji izlaze na kraj sa svim
nedaćama. Preduzeće d.o.o. “Đurić” iz Modriče, koje se bavi preradom mlinskih proizvoda i pekarskom proizvodnjom postoji od 1988. godine.

Prošli su mnogo toga, a o uslovima za poslovanje danas, kažu da su nikad gori. 

“Nesigurno tržište, nema domaće sirovine dovoljno na tržištu ili se samo pojavljuje u kratkom vremenskom periodu, a ograničavajući faktori su izvozne kvote i problemi sa izvozom. Teško je, takvi su problemi”, kaže Darko Đurić, direktor d.o.o. “Đurić”, Modriča.

Ipak znanje, rad i trud se isplate, a uz dodatnu podršku moguć je i napredak. U tom smislu bespovratna sredstva EU bila su vjetar u leđa.

“Na primjer, ove godine smo kupili velike količine pšenice, ustvari skladištili. Zbog neodređene cijene pšenice na tržištu poljoprivredni
proizvođači su se odlučili na skladištenje do određivanja cijene tako da smo uz pomoć te opreme uspjeli da napunimo kapacitete silosa do
maksimuma”, kaže Đurić.

Za bespovratna sredstva EU trebalo je ispuniti i određene uslove. 

“Morale su biti sve izmirene obaveze prema državi. Svi objekti su morali imati upotrebne dozvole i sve saglasnosti, od ekoloških, građevinskih, upotrebnih dozvola. Jedino što se moralo raditi je biznis plan koji pokazuje da će ta investicija biti pozitivna i finansijski i u odnosu na okruženje”, sitiče Đurić.

A iz Spoljno-trgovinske komore BiH pojašnjavaju:

“Sredstva EU mora imati neku evropsku dodanu vrijednost. Ako vi kroz te svoje poslovne aktivnosti ostvarujete nova radna mjesta i zaposlite na primjer osobe sa invaliditetom, veće su vam šanse da ćete ta sredstva dobiti”, kaže Amir Hujić, načelnik odjeljenja za EU i projekte STK BIH. 

Potrebna je volja za učenjem i prilagođavanje zahtjevima tržišta i ciljevima Evropske unije. A ako poredimo uslove u BiH i Evropi, većina
odgovora glasi:

“Jeste blizu EU, ali to su dva svijeta”, kaže Đurić. 

“Prvenstveno pravni sistem, postojanje pravne države koje u BiH nema.Vrijednost ugovora u BiH je nikakva. Dakle kad zaključite ugovor sa
nekim saradnikom taj ugovor vam ne vrijedi ništa, zato što na sudu ne možete ništa ostvariti, dok u EU postoji pravna država, dakle ugovor ima svoju vrijednost koju i treba da ima. Sljedeće jeste stabilnost zakona, postojanost zakona.

U EU postoje zakoni koji se godinama, decenijama, pa i 50 godina ne mijenjaju, a kod nas nažalost svake godine ili pola godine u privredi se mijenjaju zakoni. To je veliki nedostatak našeg sistema. Jedina naša prednost jeste stopa poreza na dobit koja je najniža u Evropi, to je 10 posto”, kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

Dobre primjere imamo, samo je potrebno da stvaramo uslove u kojima će se preduzetnički duh razvijati, a sa njim i otvarati nova radna mjesta. Na taj način, korist ima cijelo društvo, poručuju ekonomisti.

(BN Foto: Fejzbuk) 

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Rs

20.07.2022 19:21

Sta kazu hoce li odbit te pare od mrskoga zapada,ipak Rusi ce poslati

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2022 23:46

Pa pored para eto milioni naših već sto godina rade na zapadu. I ne vraćaju se jer znaju zašto. A Rusi su pokazali najbolje kako rade i pomažu u rafinerijama u Brodu i Modriči.

Name

Coco

20.07.2022 19:24

Opet ta mrska eu a bratska Rusija opet nista ???

ODGOVORITE
Name

Koš

20.07.2022 19:33

Naravno EU pomaze da opstanemo dok mi pljujemo po njima. Zato ljubimo Rusiju dok nam izvlace novac iz ovo malo privrede. Sve mi znamo samo se lazemo sebe

ODGOVORITE
Name

Orthy

20.07.2022 20:02

E, tako se ide u Evropu

Name

Tatar

20.07.2022 20:16

Rusija je nama bila bratska samo kad je ona trebala zaraditi oprati pare ili izvući novac iz RS

Name

Putin

20.07.2022 20:18

Pa gospodo zapad mrski nas je unistavao i ugnjetavao vijekovima koliko god da daju malo li je

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2022 03:26

Inače moraju ti davati.

Name

Pot

21.07.2022 05:40

Ne moraju i nadam se da neće. Ali i ne treba da traže ništa za uzvrat i da nam otimaju resurse. Daleko im lijepa kuća. Ništa se nisu promjenili od 1914. preko 1941. pa sve do Šmita.

Name

MeNAGER

20.07.2022 21:00

Dobri ste dobri Citajuci komentare mozemo samo reci da planovi zapada i zapadnih korporacija urodjuju dobrim plodom Vjerujem i vise i bolje i lakse nego sto su i sami ocekivali U ratu nas zavadili pa onda dosli da nas spasu i pomire Unistili nam privredu (naravno sa politicarima koje su nam nametnuli a mi to nismo vidjeli kao sto neki ne vide ni dan danas) sa svojim nekim uslovima po njihovim standardima koji su bili pogubni po nasu ionako slabu privredu Takvo nesto rade i sa poljoprivredom i ostalim granama I nije to ni sporno oni rade za svoje interese Ali da onda uspiju da nas ubjede da oni nama pomazu i da im jos trebamo biti zahvalni e to je onda pravi posao

ODGOVORITE
Name

DTI

20.07.2022 21:55

Kukaš Đuriću da nema dovoljno pšenice odnosno sitovina. Plati pa će biti. Reče da skladište pšenicu kod tebe do određivanja cijene. Zar ti nisi odredio cijenu koja je 61 fening po kilogramu? To je ispod minimuma.

ODGOVORITE
Name

Princip

21.07.2022 03:46

Nemojte iz principa uzimati od fasisticke eu. ??

ODGOVORITE
Name

Poto

21.07.2022 05:39

Ja šta je ovih iz centara u Tuzli i Sarajevu. Džaba vam šuplja kada mi znamo da nije Rusa da nebi bilo ni nas. Da je sva ova EU pomoć samo šarena laža i da mi koji ne žellimo na taj zapad jasno postavljamo razliku između nove imperije zla i onih koji joj se suprostavljaju. A ti što rade po zapadu pa oni i nisu politički i nacionalno osvješćeni, oni i pripadaju samo novcu i ničemu više.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.07.2022 07:15

Ma nije dobra promaja ni sprijeda ni u leđa

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.07.2022 10:36

Samo pazite da ne oduvaju jadne kmetove

ODGOVORITE