Ванредна ситуација остаје на снази: Спремне цистерне за воду

Штаб за ванредне ситуације засједао је данас, те је одлучено да ванредна ситуација, која је донесена у појединим мјесним заједницама због проблема са водоснабдјевањем, што су изазвале суше и високе температуре, и даље остаје на снази.

Република Српска 20.07.2022 | 19:01
Ванредна ситуација остаје на снази: Спремне цистерне за воду

Градоначелник Драшко Станивуковић, поручио је како су донесени и усвојени битни закључци, посебно због чињеница да су у наредним данима метеоролози најавили изузетно високе температуре на подручју цијеле Бање Луке.

-Ванредно стање у појединим мјесним заједницама остаје на снази, посебно због изузетно високих температура које нам слиједе. Истина, имали смо један бољи период, мало хладније ноћи, а било је и облачних и кишних дана, али нисмо укинули ванредно стање. У наредне двије седмице улазимо у период који посебно треба да анализирамо – рекао је градоначелник Станивуковић.

Поручио је да је стање у овом тренутку добро, али да уколико се не реагује превентивно, оно у наредним данима може да буде изузетно лоше.

-Пред нама су изузетно високе температуре, дневне ће бити између 32 и 35 степени, док за дане викенда очекујемо и до 40 степени. Већ сада је видљива повећана потрошња воде, посебно у два претходна дана. Суочавамо се са великим притиском на резервоару Туњице, гдје због тога и долази до повећање потрошње, што значи да уколико не дјелујемо превентивно према грађанима, уз појачану контролу, надзор, редукцију али и свијест грађана, може доћи до несташице воде у неколико мјесних заједница на територији града – рекао је он.

Поручио је како ће појачати све контроле у наредним данима, како комуналне полиције, тако и инспекције, али је упутио и апел према грађанима.

-У наредним данима биће реализована и интензивнија комуникација и рад савјета свих мјесних заједница, али и присуство представника предузећа „Водовод“ на терену. Додатно, биће појачане конторле хидраната и шахтова, те ће бити појачана и анализа потенцијалних кварова који се могу десити – рекао је градоначелник.

Додао је како су контроле у протекла два дана показале да постоје одређени штахтови који су мокри око хидраната.

-Све то значи да један дио људи и даље одврће хидранте, краде воду и исту користи за неке друге потребе, али не за оне приоритетне, као што је за пиће и свакодневне потребе. Такође, видљиво је и веће залијевање башта, те уколико то буде настављено у наредним данима, може опет доћи до несташице воде – додао је градоначелник Станивуковић.

Зато је, каже он, важно да се појачају контроле на вријеме, те да се све ово спријечи.

-Уколико данас покажемо да ћемо системски да дјелујемо, можемо да спријечимо све ово. Потребно је да будемо у приправности у сваком моменту. На располагању сада имамо десет цистерни Чистоће, Цивилне заштите и Водовода, које ће у сваком тренутку бити на различитим дијеловима града – додао је градоначелник.

Поручио је како је проблем са водоснабдјевањем ријешен у великој мјери на подручју града.

-Могу да кажем да 99 одсто територије града тренутно има редовно водоснабдјевање,, дакле Поткозарје, Верићи, Доња Пискавица, дакле, скоро сва села. У Доњим Колима и даље имамо највећи изазов, као и у на територији Рекавица 1. На подручју Љубачева стање смо стабилизовали – рекао је он.

Градоначелник је додао да је управо данас требао да буде овај састанак Штаба, како би се реаговало на вријеме и превентивно, али да је план да се штампају материјали и обавјештења са свим информациајама, а све како би рационални трошили воду.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ортхy

20.07.2022 17:35

Када се ожениш и оствариш породицу схватићеш много тога друже. Жив и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас кад се озени

20.07.2022 20:20

И буде имао дјецу-Схватит це колику је греску у зиботу направио као сто и вевина то цини али неце да призна или индиректно доцара

Name

НР

20.07.2022 18:33

Ма ако треба да нема воде ријешиће то др црта одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

21.07.2022 11:29

Ријешити ће то миле само док опелцује све паприке. Јбг свака паприка по 100мил воде, а повецао производњу, па ви израцунајте колико је то метара кубних. Чим прода паприке добићете воду, нема секирације