Vanredna situacija ostaje na snazi: Spremne cisterne za vodu

Štab za vanredne situacije zasjedao je danas, te je odlučeno da vanredna situacija, koja je donesena u pojedinim mjesnim zajednicama zbog problema sa vodosnabdjevanjem, što su izazvale suše i visoke temperature, i dalje ostaje na snazi.

Republika Srpska 20.07.2022 | 19:01
Vanredna situacija ostaje na snazi: Spremne cisterne za vodu

Gradonačelnik Draško Stanivuković, poručio je kako su doneseni i usvojeni bitni zaključci, posebno zbog činjenica da su u narednim danima meteorolozi najavili izuzetno visoke temperature na području cijele Banje Luke.

-Vanredno stanje u pojedinim mjesnim zajednicama ostaje na snazi, posebno zbog izuzetno visokih temperatura koje nam slijede. Istina, imali smo jedan bolji period, malo hladnije noći, a bilo je i oblačnih i kišnih dana, ali nismo ukinuli vanredno stanje. U naredne dvije sedmice ulazimo u period koji posebno treba da analiziramo – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je da je stanje u ovom trenutku dobro, ali da ukoliko se ne reaguje preventivno, ono u narednim danima može da bude izuzetno loše.

-Pred nama su izuzetno visoke temperature, dnevne će biti između 32 i 35 stepeni, dok za dane vikenda očekujemo i do 40 stepeni. Već sada je vidljiva povećana potrošnja vode, posebno u dva prethodna dana. Suočavamo se sa velikim pritiskom na rezervoaru Tunjice, gdje zbog toga i dolazi do povećanje potrošnje, što znači da ukoliko ne djelujemo preventivno prema građanima, uz pojačanu kontrolu, nadzor, redukciju ali i svijest građana, može doći do nestašice vode u nekoliko mjesnih zajednica na teritoriji grada – rekao je on.

Poručio je kako će pojačati sve kontrole u narednim danima, kako komunalne policije, tako i inspekcije, ali je uputio i apel prema građanima.

-U narednim danima biće realizovana i intenzivnija komunikacija i rad savjeta svih mjesnih zajednica, ali i prisustvo predstavnika preduzeća „Vodovod“ na terenu. Dodatno, biće pojačane kontorle hidranata i šahtova, te će biti pojačana i analiza potencijalnih kvarova koji se mogu desiti – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako su kontrole u protekla dva dana pokazale da postoje određeni štahtovi koji su mokri oko hidranata.

-Sve to znači da jedan dio ljudi i dalje odvrće hidrante, krade vodu i istu koristi za neke druge potrebe, ali ne za one prioritetne, kao što je za piće i svakodnevne potrebe. Takođe, vidljivo je i veće zalijevanje bašta, te ukoliko to bude nastavljeno u narednim danima, može opet doći do nestašice vode – dodao je gradonačelnik Stanivuković.

Zato je, kaže on, važno da se pojačaju kontrole na vrijeme, te da se sve ovo spriječi.

-Ukoliko danas pokažemo da ćemo sistemski da djelujemo, možemo da spriječimo sve ovo. Potrebno je da budemo u pripravnosti u svakom momentu. Na raspolaganju sada imamo deset cisterni Čistoće, Civilne zaštite i Vodovoda, koje će u svakom trenutku biti na različitim dijelovima grada – dodao je gradonačelnik.

Poručio je kako je problem sa vodosnabdjevanjem riješen u velikoj mjeri na području grada.

-Mogu da kažem da 99 odsto teritorije grada trenutno ima redovno vodosnabdjevanje,, dakle Potkozarje, Verići, Donja Piskavica, dakle, skoro sva sela. U Donjim Kolima i dalje imamo najveći izazov, kao i u na teritoriji Rekavica 1. Na području Ljubačeva stanje smo stabilizovali – rekao je on.

Gradonačelnik je dodao da je upravo danas trebao da bude ovaj sastanak Štaba, kako bi se reagovalo na vrijeme i preventivno, ali da je plan da se štampaju materijali i obavještenja sa svim informaciajama, a sve kako bi racionalni trošili vodu.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Orthy

20.07.2022 17:35

Kada se oženiš i ostvariš porodicu shvatićeš mnogo toga druže. Živ i zdrav bio.

ODGOVORITE
Name

Bas kad se ozeni

20.07.2022 20:20

I bude imao djecu-Shvatit ce koliku je gresku u zibotu napravio kao sto i vevina to cini ali nece da prizna ili indirektno docara

Name

NR

20.07.2022 18:33

Ma ako treba da nema vode riješiće to dr crta odmah.

ODGOVORITE
Name

sale

21.07.2022 11:29

Riješiti će to mile samo dok opelcuje sve paprike. Jbg svaka paprika po 100mil vode, a povecao proizvodnju, pa vi izracunajte koliko je to metara kubnih. Čim proda paprike dobićete vodu, nema sekiracije