Неправедно је кажњавати народ због потеза режима

Шаровић је у изјави за „Око магазин“ Радио-телевизије Србије рекао да екстремна политика коју води актуелна власт треба да буде замијењена политиком која је разумна паметна и мудра. 

Република Српска 20.07.2022 | 17:32
Неправедно је кажњавати народ због потеза режима

Сматрам да је неоправдано да се народ Републике Српске кажњава и на својој кожи осјећа посљедице санкција до којих је дошло због понашања режима, каже Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Шаровић је у изјави за „Око магазин“ Радио-телевизије Србије рекао да екстремна политика коју води актуелна власт треба да буде замијењена политиком која је разумна паметна и мудра. 

„То се мора десити како не би дошли у потпуну изолацију свијета и под санкције великих земља. У том случају највише ће да трпи народ. Можемо видјети да је резолуцијом Бундестага недавно обустављено неколико значајних инфраструктурних пројеката. Та резолуција и то што они предлажу кажњава народ у РС, а одговорност сноси актуелна власт и они нису смјели дозволи неке ствари“, истакао је Шаровић. 

Говорећи о мјерама које је БиХ увела против Руске Федерације Шаровић је оцијенио да је до њих дошло због пропуста српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

„Сматрали смо да је Додик ово питање требао другачије да третира и да га постави на Предсједништву. Чак и да га прегласају могао је да потегне витални национални интерес и да оборимо ту одлуку и да онда БиХ има потпуно јасан став спрам Русијом у увођењу санкција“, појаснио је Шаровић и додао:

„Ја сам за то да се оне не уведу. Овако остаје празан простор и онда су бошњачки политичари  искористили Споразум о стабилизацији и придруживању да се БиХ када, већ нема јасан став, придружује мјерама које уводи ЕУ. Тако да смо дошли у ситуацију да је БиХ, због лоших потеза власти, саучесник у преко 20 резолуција које су усмјерене против Русије“, напомиње Шаровић.

Говорећи о процесу приступања ЕУ Шаровић је оцијенио да је катастрофално да је актуелна власт БиХ од 14 приоритета испунила само један.

„Они онда очекују да ми на поклон добијемо кандидатски статус као гратис, да се то добије као нека награда за нерад. Ја заступам тезу да БиХ треба што прије испунити и кандидатски статус и кључне приоритете и да иде напријед. Треба и да сустигне сусједне земља, прије свега Србију и Црну Гору које много брже напредују на путу у ЕУ“, наводи Шаровић.

Он је поручио да се противи употреби бонских овлаштења и да БиХ не треба да буде протекторат.

 „Ја сам врло резервисан према улози високог представника и то није само због мог искуства када ме је високи представник смијенио и када сам осам година био под снажним санкцијама ОХР-а, САД и ЕУ. Ја Кристијану Шмиту и свима онима који заговарају јачу улогу високог представника у БиХ кажем шта ће нам протекторат 30 година након рата“, категоричан је Шаровић. 

Упитан да прокоментарише идеју о стварању трећег ентитета у БиХ предсједник СДС је истакао да Република Српска и српски народ не требају да праве ентитет за Хрвате у БиХ.

„Политичари из РС не треба да уђу у авантуру распакивања Дејтонског мировног споразума јер би то практично значило нови почетак у којем можемо да прођемо лошије у односу на споразум из Дејтона. Хрвати нека рјешавају своје питање у оквиру Федерације БиХ са Бошњацима, а не преко леђа Републике Српске која је територијално и статусно потпуно неупитна“, поручио је Шаровић. 

Лидер СДС-а је кандидат за српског члана Предсједништва БиХ.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БЛ

20.07.2022 15:56

Није неправедно! Народ бира такву власт и мора бити спреман на посљедице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тортиљо

20.07.2022 16:38

Потпуно си у праву,народ даје подрску оваквој политици па нека трпи посљедице.

Name

Ре

20.07.2022 18:20

Наарод има власт какву заслужује. Ако желимо бити робови, понижени и сиромашни у служби власти на богатој земљи у срцу Европе онда опет у Октобру бирајте ропство. Ја ћу на мрски запад.

Name

Корослав

20.07.2022 19:24

Неки трудбеници се нон стоп поигравају народом и раде народу иза ледја.Народ да би проспериро морао би да предухитри све те трудбенике.

Name

ре

21.07.2022 08:30

Шаровићу , ја мислим да су избори завршени у РС, јер их је бурле већ покрао и купио народним кредитним новцима у РС.

Name

Мргуд

20.07.2022 16:22

Миркане ,Хрвати не ресавају своје питање у федерацији БиХ својим током него преко насег издајника Додика он крцми народ Републике Српске а и саму Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

20.07.2022 18:07

Додик је најбољи предсједник свих времена на овим просторима.

Name

Истина

20.07.2022 17:03

Итекако народ треба да осјети посљедице санкција.И слажем се да треба народ кажњавати ,јер народ бира режим и народ треба да сноси посљедице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 18:39

Подрска мирку саровицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ их бира

20.07.2022 19:00

Па Саровицу ти си паметан цовјек али ко други бира наопаке политичаре него бас народ. Морају осјетити да би почели мислити својом главом без да их привуче подмићивање пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

20.07.2022 20:37

Заборавили сте на папке и пребјеге (издајнике) плус крадја на изборима и тако комунистицка багра влада годинама...

Name

Ре,народ их бира

20.07.2022 21:26

Неће санкције осјетити Додикови полтрони који за њега гласају,него народ који не даје глас Додику,нажалост.Али,то није разлог да се не криви народ,који нема воље,или храбрости да се активира у беспоштедну борбу за бољитак.Ту има мјеста и за критиковање опозиције која не организује протесте народа,док не успијемо смијенити власт која нас уништава. Нису нама потребне јадиковке опозиције,него дјела.А,дјела нема,ничег конкретног на видику...

Name

Јелен

20.07.2022 20:05

Још си неискусан политичар али биће нешто од тебе за једно 15-20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈНарод

20.07.2022 20:33

Тај исти народ је и бирао овакву власт, па ми га секунде није жао. Народ је обична стихијска маса, немају своју памет и понаша се ко овце на испаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

20.07.2022 21:46

Поздрав свим коментаторима. Они који се овдје позивају на народ имају апсолутну моју подршку. Народ је крив за све ово што се дешава дајући свој глас таквој политици. Док се год опозиција не избори за закон којим ће се дебело казнити они који страначки запошљавају, купују гласове, уцјењују и тд нема напретка и промјена. Тиме би се промјенила и свијест грађана. Само јака правна држава и јака економија могу донијети боље сутра. Закони морају бити исти за свију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

21.07.2022 04:18

Подрска љигавцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

21.07.2022 07:23

Јес неправедно казњавати народ али тај исти народ се залијепио уз Додика и подрзава све оне његове сулуде идеје па макар и нејмали ни ста јести. Али гос. Саровицу ти са овом изјавом само уцврсцујес СНСД на власти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.07.2022 07:26

Не госп. Шаровићу, баш је то једина правда

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.07.2022 11:06

НАРОДУ ТРЕБА РЕЋИ ДА МОРА ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ. КАО ОТИЋИ НА ПОСАО. И БИЛО БИ ДОБРО ДА ДА БУДЕМО ЈАВНО УПОЗНАТИ О ИЗЛАЗНОСТИ НА СВИМ БИРАЧКИМ МИЈЕСТИМА. САМО ПРОМИЈЕНОМ НОВИХ ВОЂА МОЖЕ СЕ МИЈЕЊАТИ СТАЊЕ У ДРУШТВУ. ТАЈ Н1 МАЛО КО ГЛЕДА. РИЈЕЧ ОПОЗИЦИЈЕ СЕ НЕ ЧУЈЕ НА РТРС И АТВ. ЊИХ ГЛЕДАЈУ ПЕНЗИОНЕРИ, ДИЈАСПОРА И "ПОСИЈЕТИОЦИ " ЦРКВЕ, КОЈУ ЈЕ ДОДО КУПИО. И ОНИ НЕ ИЗЛАЗЕ НА КОМПЛИКОВАНЕ ИЗБОРЕ. НА ТО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ. СРБИН САМ. ПЕНЗИОНЕР. САД ПО МЕНИ НЕМА БОЉИХ ИД ШАРОВИЋА, ЈЕЛЕНЕ, ВУКАНА, РАДОВИЋА. СВЕ ФУНКЦИЈЕ ПОКРИВЕНЕ. АЛИ И ПОСЛАНИКЕ БИРАТИ ИЗ СДС И ПДП. БИЋЕ ОВО ШВАЈЦАРСКА.

ОДГОВОРИТЕ