Nepravedno je kažnjavati narod zbog poteza režima

Šarović je u izjavi za „Oko magazin“ Radio-televizije Srbije rekao da ekstremna politika koju vodi aktuelna vlast treba da bude zamijenjena politikom koja je razumna pametna i mudra. 

Republika Srpska 20.07.2022 | 17:32
Nepravedno je kažnjavati narod zbog poteza režima

Smatram da je neopravdano da se narod Republike Srpske kažnjava i na svojoj koži osjeća posljedice sankcija do kojih je došlo zbog ponašanja režima, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Šarović je u izjavi za „Oko magazin“ Radio-televizije Srbije rekao da ekstremna politika koju vodi aktuelna vlast treba da bude zamijenjena politikom koja je razumna pametna i mudra. 

„To se mora desiti kako ne bi došli u potpunu izolaciju svijeta i pod sankcije velikih zemlja. U tom slučaju najviše će da trpi narod. Možemo vidjeti da je rezolucijom Bundestaga nedavno obustavljeno nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata. Ta rezolucija i to što oni predlažu kažnjava narod u RS, a odgovornost snosi aktuelna vlast i oni nisu smjeli dozvoli neke stvari“, istakao je Šarović. 

Govoreći o mjerama koje je BiH uvela protiv Ruske Federacije Šarović je ocijenio da je do njih došlo zbog propusta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Smatrali smo da je Dodik ovo pitanje trebao drugačije da tretira i da ga postavi na Predsjedništvu. Čak i da ga preglasaju mogao je da potegne vitalni nacionalni interes i da oborimo tu odluku i da onda BiH ima potpuno jasan stav spram Rusijom u uvođenju sankcija“, pojasnio je Šarović i dodao:

„Ja sam za to da se one ne uvedu. Ovako ostaje prazan prostor i onda su bošnjački političari  iskoristili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da se BiH kada, već nema jasan stav, pridružuje mjerama koje uvodi EU. Tako da smo došli u situaciju da je BiH, zbog loših poteza vlasti, saučesnik u preko 20 rezolucija koje su usmjerene protiv Rusije“, napominje Šarović.

Govoreći o procesu pristupanja EU Šarović je ocijenio da je katastrofalno da je aktuelna vlast BiH od 14 prioriteta ispunila samo jedan.

„Oni onda očekuju da mi na poklon dobijemo kandidatski status kao gratis, da se to dobije kao neka nagrada za nerad. Ja zastupam tezu da BiH treba što prije ispuniti i kandidatski status i ključne prioritete i da ide naprijed. Treba i da sustigne susjedne zemlja, prije svega Srbiju i Crnu Goru koje mnogo brže napreduju na putu u EU“, navodi Šarović.

On je poručio da se protivi upotrebi bonskih ovlaštenja i da BiH ne treba da bude protektorat.

 „Ja sam vrlo rezervisan prema ulozi visokog predstavnika i to nije samo zbog mog iskustva kada me je visoki predstavnik smijenio i kada sam osam godina bio pod snažnim sankcijama OHR-a, SAD i EU. Ja Кristijanu Šmitu i svima onima koji zagovaraju jaču ulogu visokog predstavnika u BiH kažem šta će nam protektorat 30 godina nakon rata“, kategoričan je Šarović. 

Upitan da prokomentariše ideju o stvaranju trećeg entiteta u BiH predsjednik SDS je istakao da Republika Srpska i srpski narod ne trebaju da prave entitet za Hrvate u BiH.

„Političari iz RS ne treba da uđu u avanturu raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bi to praktično značilo novi početak u kojem možemo da prođemo lošije u odnosu na sporazum iz Dejtona. Hrvati neka rješavaju svoje pitanje u okviru Federacije BiH sa Bošnjacima, a ne preko leđa Republike Srpske koja je teritorijalno i statusno potpuno neupitna“, poručio je Šarović. 

Lider SDS-a je kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BL

20.07.2022 15:56

Nije nepravedno! Narod bira takvu vlast i mora biti spreman na posljedice!

ODGOVORITE
Name

Tortiljo

20.07.2022 16:38

Potpuno si u pravu,narod daje podrsku ovakvoj politici pa neka trpi posljedice.

Name

Re

20.07.2022 18:20

Naarod ima vlast kakvu zaslužuje. Ako želimo biti robovi, poniženi i siromašni u službi vlasti na bogatoj zemlji u srcu Evrope onda opet u Oktobru birajte ropstvo. Ja ću na mrski zapad.

Name

Koroslav

20.07.2022 19:24

Neki trudbenici se non stop poigravaju narodom i rade narodu iza ledja.Narod da bi prosperiro morao bi da preduhitri sve te trudbenike.

Name

re

21.07.2022 08:30

Šaroviću , ja mislim da su izbori završeni u RS, jer ih je burle već pokrao i kupio narodnim kreditnim novcima u RS.

Name

Mrgud

20.07.2022 16:22

Mirkane ,Hrvati ne resavaju svoje pitanje u federaciji BiH svojim tokom nego preko naseg izdajnika Dodika on krcmi narod Republike Srpske a i samu Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Mato

20.07.2022 18:07

Dodik je najbolji predsjednik svih vremena na ovim prostorima.

Name

Istina

20.07.2022 17:03

Itekako narod treba da osjeti posljedice sankcija.I slažem se da treba narod kažnjavati ,jer narod bira režim i narod treba da snosi posljedice.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2022 18:39

Podrska mirku sarovicu

ODGOVORITE
Name

Narod ih bira

20.07.2022 19:00

Pa Sarovicu ti si pametan covjek ali ko drugi bira naopake političare nego bas narod. Moraju osjetiti da bi počeli misliti svojom glavom bez da ih privuče podmićivanje pred izbore.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

20.07.2022 20:37

Zaboravili ste na papke i prebjege (izdajnike) plus kradja na izborima i tako komunisticka bagra vlada godinama...

Name

Re,narod ih bira

20.07.2022 21:26

Neće sankcije osjetiti Dodikovi poltroni koji za njega glasaju,nego narod koji ne daje glas Dodiku,nažalost.Ali,to nije razlog da se ne krivi narod,koji nema volje,ili hrabrosti da se aktivira u bespoštednu borbu za boljitak.Tu ima mjesta i za kritikovanje opozicije koja ne organizuje proteste naroda,dok ne uspijemo smijeniti vlast koja nas uništava. Nisu nama potrebne jadikovke opozicije,nego djela.A,djela nema,ničeg konkretnog na vidiku...

Name

Jelen

20.07.2022 20:05

Još si neiskusan političar ali biće nešto od tebe za jedno 15-20 godina

ODGOVORITE
Name

JNarod

20.07.2022 20:33

Taj isti narod je i birao ovakvu vlast, pa mi ga sekunde nije žao. Narod je obična stihijska masa, nemaju svoju pamet i ponaša se ko ovce na ispaši.

ODGOVORITE
Name

Narod

20.07.2022 21:46

Pozdrav svim komentatorima. Oni koji se ovdje pozivaju na narod imaju apsolutnu moju podršku. Narod je kriv za sve ovo što se dešava dajući svoj glas takvoj politici. Dok se god opozicija ne izbori za zakon kojim će se debelo kazniti oni koji stranački zapošljavaju, kupuju glasove, ucjenjuju i td nema napretka i promjena. Time bi se promjenila i svijest građana. Samo jaka pravna država i jaka ekonomija mogu donijeti bolje sutra. Zakoni moraju biti isti za sviju.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

21.07.2022 04:18

Podrska ljigavcu

ODGOVORITE
Name

Kris

21.07.2022 07:23

Jes nepravedno kaznjavati narod ali taj isti narod se zalijepio uz Dodika i podrzava sve one njegove sulude ideje pa makar i nejmali ni sta jesti. Ali gos. Sarovicu ti sa ovom izjavom samo ucvrscujes SNSD na vlasti .

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

21.07.2022 07:26

Ne gosp. Šaroviću, baš je to jedina pravda

ODGOVORITE
Name

+

21.07.2022 11:06

NARODU TREBA REĆI DA MORA IZAĆI NA IZBORE. KAO OTIĆI NA POSAO. I BILO BI DOBRO DA DA BUDEMO JAVNO UPOZNATI O IZLAZNOSTI NA SVIM BIRAČKIM MIJESTIMA. SAMO PROMIJENOM NOVIH VOĐA MOŽE SE MIJENJATI STANJE U DRUŠTVU. TAJ N1 MALO KO GLEDA. RIJEČ OPOZICIJE SE NE ČUJE NA RTRS I ATV. NJIH GLEDAJU PENZIONERI, DIJASPORA I "POSIJETIOCI " CRKVE, KOJU JE DODO KUPIO. I ONI NE IZLAZE NA KOMPLIKOVANE IZBORE. NA TO OBRATITE PAŽNJU. SRBIN SAM. PENZIONER. SAD PO MENI NEMA BOLJIH ID ŠAROVIĆA, JELENE, VUKANA, RADOVIĆA. SVE FUNKCIJE POKRIVENE. ALI I POSLANIKE BIRATI IZ SDS I PDP. BIĆE OVO ŠVAJCARSKA.

ODGOVORITE