"Јелшинград" тврди: Нећемо преживјети након забране рада

Инспекторат Републике Српске забранио је предузећу "Јелшинград ливар - ливница челика" из Бањалуке топљење и ливење челика у свим инсталисаним капацитетима, односно пећима, док из ове фирме кажу да имају све потребне дозволе и да ће им нанијети велике губитке.

Република Српска 20.07.2022 | 08:09
"Јелшинград" тврди: Нећемо преживјети након забране рада

Рјешење о забрани, након контроле у понедјељак, донио је Инспекторат Српске и Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција.

Из Инспектората Републике Српске су за "Независне" истакли да је забрана рада предузећу "Јелшинград ливар - ливница челика" почела тећи од понедјељка и трајаће до потпуног отклањања емисије неугодних мириса и дисперзије полутаната у околну атмосферу од стране предметног предузећа.

"Контролом је утврђено да су вентилациони системи унутар производне хале нефункционални, али и технички недостаци на самој производној хали, а који се односе на остакљене површине које су полупане, а исте нису обнављане и кроз које је због струјања ваздуха долазило до неконтролисане емисије неугодних мириса и дисперзије полутаната у атмосферу", навели су из Инспектората РС.

Са друге стране, Миодраг Брдар, директор предузећа "Јелшинград ливар - ливница челика" из Бањалуке, рекао је за "Независне" да их нико није превентивно контактирао да их пита шта се дешава, већ су им само забранили рад.

"Ово ће се негативно одразити на наше пословање. Ми смо фирма која је дужи низ година у дуговима који су наслијеђени", навео је Брдар.

Истакао је да је тренутно у предузећу запослено 156 радника, који сада раде неке ситне ремонте, те ће их ускоро послати кућама.

"Уколико не наставимо топљење и лијевање у наредних седам до 10 дана, ми не знамо да ли ћемо опстати. Питање је хоћемо ли се моћи опоравити од овога. Стављени смо у неравноправан положај, оптужбе да топимо медицински отпад су неосноване, нико нас није дошао ни питати како ми то можемо и да ли уопште можемо то радити", навео је Брдар.

Додао је да ће се жалити Инспекторату и министарствима јер имају уредну еколошку дозволу.

"Радили смо ванредна испитивања у новембру прошле године и платили 7.500 КМ, и нико нам тај новац није вратио, иако је све у реду. Имамо дозволе од овлаштених фирми и државе које раде оваква испитивања, и сада дође неко лице, уради испитивање на уређају купљеном за 100 КМ, и на основу тих 'испитивања' је паметнији од сваког доктора, инжењера. Не спорим ја непријатне мирисе, али нема никаквих штетних честица. Имамо уговорене послове за наредних годину дана. Како ће се ово даље одвијати, немам појма, јер ми скоро 90 одсто извозимо. Од 2019. године сваке године увећавамо промет за 1,5 милиона КМ и ово је дошло као нокаут. Редовни мониторинг је сваких шест мјесеци и сви радници иду на ултразвук плућа, свих органа, и то нас кошта око 12.000 КМ, али ми бринемо о њима", објаснио је Брдар.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, рекао је да нису добили никакве пријаве од стране предузећа "Јелшинград ливар - ливница челика", али ако добију, спремни су да помогну.

"Уколико добијемо жалбу, спремни смо да организујемо састанак са ресорним министарством и Инспекторатом како би се нашло најбоље рјешене и како би ова фирма наставила са радом", закључио је Рачић.

Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Саша

20.07.2022 06:32

Још Јелшинград затворите и уништите,да би могли правити зграде, и то је крај, то је једина фирма која још опстаје и производи нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 06:40

Добар терен за зграде, договор газде и РС, само незнам коме ће правити јер омладина оде само остају ухљеби а они мисле да пара за плате никад неће нестати.

Name

Нострадамус

20.07.2022 07:00

У ту фирму се требало улагати да би опстала,а не да се све покраде и сада имамо то сто имамо.Има овде као и увијек политике тако да је остао градонацелник Радојициц неби било овог затварања. Али Додик и Снсд-е је јасно рекао да це казнити Бања луку и то раде.Све док ову банди не отјерамо силом као сто су силом и досли на власт и даље идемо у нестанак пропаст. Продават це мо куце и станове као на Косову и Метохији

Name

ПП

20.07.2022 07:11

Овдје је све јасно. Инспекторат је чиста секташка скупина која ради искључиво по Рудоњином налогу. Очигледно да треба на тој локацији узети мове милионе. Хебеш 157 запослених у Јелшинграду и договорене послове. Добиће по 100 КМ помоћи и идемо даље. Уништити све што иоле функционише! То је политика секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 09:29

Мозда су могли забранити да се пали вицин медицински отпад.

Name

Злаја

20.07.2022 07:26

А ја мислио да ми у Републици Српској више немамо индустрије . Затворите и то ,већ имате искуства са таквим случајевима. А дугови што сте наследили су сигурно из Титиног времена ,имате оправдање ,само катанац на врата и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.07.2022 07:59

А кад ће тај инспекторат да отклони неугодне мирисе и смрад који долази од њих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.07.2022 08:40

Да људима није стало да ви нестанете не би вас ни довели у ту позицију

Name

Истина

20.07.2022 09:55

Насли купца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.07.2022 11:43

Директор ,Брдар Миодраг, је за 3 године рада на мјесту директора успио купити четвртину ливнице Јелшинград. Тај лопов је превазишао све набројане. Сад се крије иза радника , њему је до њих стало као до лањског снијега. Кад ливница оде у стечај он ће извући своје паре ,а радницима ништа. Држава са овим нема везе , ливница је приватна фирма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опух Латински

20.07.2022 14:42

Не треба ни да презивите тако смрдљиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

20.07.2022 16:06

Циљ затварања и јесте да не преживите, шта се копрцате. Изградиће ту на том мјесту кумови, секица, батица и остала дјечица лијепо насеље са вееелиииииким солитерима.... да могу са висине пишати по сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

20.07.2022 16:41

Шта урадише за технички кисик који су допустили да се употребљава

ОДГОВОРИТЕ