"Jelšingrad" tvrdi: Nećemo preživjeti nakon zabrane rada

Inspektorat Republike Srpske zabranio je preduzeću "Jelšingrad livar - livnica čelika" iz Banjaluke topljenje i livenje čelika u svim instalisanim kapacitetima, odnosno pećima, dok iz ove firme kažu da imaju sve potrebne dozvole i da će im nanijeti velike gubitke.

Republika Srpska 20.07.2022 | 08:09
"Jelšingrad" tvrdi: Nećemo preživjeti nakon zabrane rada

Rješenje o zabrani, nakon kontrole u ponedjeljak, donio je Inspektorat Srpske i Urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija.

Iz Inspektorata Republike Srpske su za "Nezavisne" istakli da je zabrana rada preduzeću "Jelšingrad livar - livnica čelika" počela teći od ponedjeljka i trajaće do potpunog otklanjanja emisije neugodnih mirisa i disperzije polutanata u okolnu atmosferu od strane predmetnog preduzeća.

"Kontrolom je utvrđeno da su ventilacioni sistemi unutar proizvodne hale nefunkcionalni, ali i tehnički nedostaci na samoj proizvodnoj hali, a koji se odnose na ostakljene površine koje su polupane, a iste nisu obnavljane i kroz koje je zbog strujanja vazduha dolazilo do nekontrolisane emisije neugodnih mirisa i disperzije polutanata u atmosferu", naveli su iz Inspektorata RS.

Sa druge strane, Miodrag Brdar, direktor preduzeća "Jelšingrad livar - livnica čelika" iz Banjaluke, rekao je za "Nezavisne" da ih niko nije preventivno kontaktirao da ih pita šta se dešava, već su im samo zabranili rad.

"Ovo će se negativno odraziti na naše poslovanje. Mi smo firma koja je duži niz godina u dugovima koji su naslijeđeni", naveo je Brdar.

Istakao je da je trenutno u preduzeću zaposleno 156 radnika, koji sada rade neke sitne remonte, te će ih uskoro poslati kućama.

"Ukoliko ne nastavimo topljenje i lijevanje u narednih sedam do 10 dana, mi ne znamo da li ćemo opstati. Pitanje je hoćemo li se moći oporaviti od ovoga. Stavljeni smo u neravnopravan položaj, optužbe da topimo medicinski otpad su neosnovane, niko nas nije došao ni pitati kako mi to možemo i da li uopšte možemo to raditi", naveo je Brdar.

Dodao je da će se žaliti Inspektoratu i ministarstvima jer imaju urednu ekološku dozvolu.

"Radili smo vanredna ispitivanja u novembru prošle godine i platili 7.500 KM, i niko nam taj novac nije vratio, iako je sve u redu. Imamo dozvole od ovlaštenih firmi i države koje rade ovakva ispitivanja, i sada dođe neko lice, uradi ispitivanje na uređaju kupljenom za 100 KM, i na osnovu tih 'ispitivanja' je pametniji od svakog doktora, inženjera. Ne sporim ja neprijatne mirise, ali nema nikakvih štetnih čestica. Imamo ugovorene poslove za narednih godinu dana. Kako će se ovo dalje odvijati, nemam pojma, jer mi skoro 90 odsto izvozimo. Od 2019. godine svake godine uvećavamo promet za 1,5 miliona KM i ovo je došlo kao nokaut. Redovni monitoring je svakih šest mjeseci i svi radnici idu na ultrazvuk pluća, svih organa, i to nas košta oko 12.000 KM, ali mi brinemo o njima", objasnio je Brdar.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, rekao je da nisu dobili nikakve prijave od strane preduzeća "Jelšingrad livar - livnica čelika", ali ako dobiju, spremni su da pomognu.

"Ukoliko dobijemo žalbu, spremni smo da organizujemo sastanak sa resornim ministarstvom i Inspektoratom kako bi se našlo najbolje rješene i kako bi ova firma nastavila sa radom", zaključio je Račić.

Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Saša

20.07.2022 06:32

Još Jelšingrad zatvorite i uništite,da bi mogli praviti zgrade, i to je kraj, to je jedina firma koja još opstaje i proizvodi nešto.

ODGOVORITE
Name

Ре

20.07.2022 06:40

Добар терен за зграде, договор газде и РС, само незнам коме ће правити јер омладина оде само остају ухљеби а они мисле да пара за плате никад неће нестати.

Name

Nostradamus

20.07.2022 07:00

U tu firmu se trebalo ulagati da bi opstala,a ne da se sve pokrade i sada imamo to sto imamo.Ima ovde kao i uvijek politike tako da je ostao gradonacelnik Radojicic nebi bilo ovog zatvaranja. Ali Dodik i Snsd-e je jasno rekao da ce kazniti Banja luku i to rade.Sve dok ovu bandi ne otjeramo silom kao sto su silom i dosli na vlast i dalje idemo u nestanak propast. Prodavat ce mo kuce i stanove kao na Kosovu i Metohiji

Name

PP

20.07.2022 07:11

Ovdje je sve jasno. Inspektorat je čista sektaška skupina koja radi isključivo po Rudonjinom nalogu. Očigledno da treba na toj lokaciji uzeti move milione. Hebeš 157 zaposlenih u Jelšingradu i dogovorene poslove. Dobiće po 100 KM pomoći i idemo dalje. Uništiti sve što iole funkcioniše! To je politika sekte.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2022 09:29

Mozda su mogli zabraniti da se pali vicin medicinski otpad.

Name

Zlaja

20.07.2022 07:26

A ja mislio da mi u Republici Srpskoj više nemamo industrije . Zatvorite i to ,već imate iskustva sa takvim slučajevima. A dugovi što ste nasledili su sigurno iz Titinog vremena ,imate opravdanje ,samo katanac na vrata i to je to.

ODGOVORITE
Name

Idealno

20.07.2022 07:59

A kad će taj inspektorat da otkloni neugodne mirise i smrad koji dolazi od njih?

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.07.2022 08:40

Da ljudima nije stalo da vi nestanete ne bi vas ni doveli u tu poziciju

Name

Istina

20.07.2022 09:55

Nasli kupca!

ODGOVORITE
Name

Milorad

20.07.2022 11:43

Direktor ,Brdar Miodrag, je za 3 godine rada na mjestu direktora uspio kupiti četvrtinu livnice Jelšingrad. Taj lopov je prevazišao sve nabrojane. Sad se krije iza radnika , njemu je do njih stalo kao do lanjskog snijega. Kad livnica ode u stečaj on će izvući svoje pare ,a radnicima ništa. Država sa ovim nema veze , livnica je privatna firma.

ODGOVORITE
Name

Opuh Latinski

20.07.2022 14:42

Ne treba ni da prezivite tako smrdljivi!

ODGOVORITE
Name

Zare

20.07.2022 16:06

Cilj zatvaranja i jeste da ne preživite, šta se koprcate. Izgradiće tu na tom mjestu kumovi, sekica, batica i ostala dječica lijepo naselje sa veeeliiiiikim soliterima.... da mogu sa visine pišati po sirotinji.

ODGOVORITE
Name

Starina

20.07.2022 16:41

Šta uradiše za tehnički kisik koji su dopustili da se upotrebljava

ODGOVORITE