Букте пожари широм Лондона, проглашено ванредно стање

У Лондону је проглашено ванредно стање након избијања низа пожара на травњацима и ниском растињу на најтоплији дан икад забиљежен у Великој Британији. Пожари су у неким мјестима захватили и куће.

Свијет 20.07.2022 | 08:00
Букте пожари широм Лондона, проглашено ванредно стање

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да је топлотни талас, који је у Велику Британију донио рекордне температуре од 40 степени, изазвао неколико пожара у пријестоници.

Кан је нагласио да су ватрогасне бригаде под непрестаним притиском, пренио је АП.

Ватра је захватила траву у источном дијелу Лондона, Венингтону, па је на лице мјеста изашло око 100 ватрогасаца.

Лондонска ватрогасна служба је прогласила стање које се локално зове "велики инцидент", што значи да може да затражи помоћ од осталих хитних служби.

Раније у току дана су из градске управе Лондона саопштили да је на аеродрому Хитроу забиљежена температура од 40,2 степена, што је највећа температура забиљежена у Уједињеном Краљевству откако се врше мјерења, а екстремно високе температуре су забиљежене у цијелој земљи.

Лондонска полиција објавила је најновије информације о пожарима широм Лондона рекавши да су неки "преплавили широка подручја и захтијеваће сталну присутност током ноћи".

"Вечерас немојте правити роштиљ или палити ватру. Не остављајте разбијене боце или стакло на тлу. Одложите цигарете на сигуран начин", наводи се.

Научници већ дуго упозоравају да климатске промјене доводе до пораста температура, пише ББЦ.

Али неки су били изненађени колико је брзо дошло до 40 степени Целзијуса у Великој Британији. Мет Оффице је рекао да су се ове температуре прије десет година сматрале невјероватнима.

(Независне новине/Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ма да

20.07.2022 06:10

на реду је прица о климатским променема, а онда иде......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

20.07.2022 07:40

Умјесто сто пису глупости о климатским промјенама нека провјере своје или руске пиромане ???

Name

мики

20.07.2022 06:21

енглеска влада нек се обрати свјетским моћницима који упорно загађују планету и емитују штетне гасове у атмосферу, а који не желе да се одрекну профита, шта ту кукумавче кад су енглези допринели томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

20.07.2022 07:26

А јесу ово намјестили, па код нас буде врућине и суше колико хоћеш а никад није било пожара по травњацима и градовима. Ма ови нису нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2022 13:56

Нису Енглези навикли на ову климу, код њих је најчешће киша и облачно, нек виде како је

Name

Неки чо'ек

20.07.2022 07:33

Индустријалци желе профит по сваку цијену а марионетске владе усвајају законе у њихову корист, дижу руке у заштиту уништитеља планете, а омађијани народ гледа ријалити дебилизам, гласа за своје џелате и ћутке посматра сопствену пропаст. Идила на планети Земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,неки чо'ек

20.07.2022 08:26

Исто као и наш народ,који је омађијан,па даје глас најгори а,с том разликом што ми немамо ни индустрију,него само лажне бајке које нам корумпирани лопови пласирају.Тако,да нам пожари не могу уништити ништа,јер су их власти предухитриле.

Name

Предатор

20.07.2022 12:20

Да нису Руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едукација

20.07.2022 18:34

Самоспаљиве биљке. Њихова ететицна уља која испустају на топлоти капају на сухо лисце су запаљива на 40Ц.Многи саде у врзове јако је егзотицно са дивни мисисним цјетовима. Неке су распрострањене сиром ме едитерана и теско је искоријенити јер се управо регенерису из пепела али је зато лаксе контролисати ста садимо у врту односно треба се едуковати .....

ОДГОВОРИТЕ