Bukte požari širom Londona, proglašeno vanredno stanje

U Londonu je proglašeno vanredno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i niskom rastinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji. Požari su u nekim mjestima zahvatili i kuće.

Svijet 20.07.2022 | 08:00
Bukte požari širom Londona, proglašeno vanredno stanje

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da je toplotni talas, koji je u Veliku Britaniju donio rekordne temperature od 40 stepeni, izazvao nekoliko požara u prijestonici.

Kan je naglasio da su vatrogasne brigade pod neprestanim pritiskom, prenio je AP.

Vatra je zahvatila travu u istočnom dijelu Londona, Veningtonu, pa je na lice mjesta izašlo oko 100 vatrogasaca.

Londonska vatrogasna služba je proglasila stanje koje se lokalno zove "veliki incident", što znači da može da zatraži pomoć od ostalih hitnih službi.

Ranije u toku dana su iz gradske uprave Londona saopštili da je na aerodromu Hitrou zabilježena temperatura od 40,2 stepena, što je najveća temperatura zabilježena u Ujedinjenom Kraljevstvu otkako se vrše mjerenja, a ekstremno visoke temperature su zabilježene u cijeloj zemlji.

Londonska policija objavila je najnovije informacije o požarima širom Londona rekavši da su neki "preplavili široka područja i zahtijevaće stalnu prisutnost tokom noći".

"Večeras nemojte praviti roštilj ili paliti vatru. Ne ostavljajte razbijene boce ili staklo na tlu. Odložite cigarete na siguran način", navodi se.

Naučnici već dugo upozoravaju da klimatske promjene dovode do porasta temperatura, piše BBC.

Ali neki su bili iznenađeni koliko je brzo došlo do 40 stepeni Celzijusa u Velikoj Britaniji. Met Office je rekao da su se ove temperature prije deset godina smatrale nevjerovatnima.

(Nezavisne novine/Foto: Tanjug/AP) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ma da

20.07.2022 06:10

na redu je prica o klimatskim promenema, a onda ide......

ODGOVORITE
Name

Doboj

20.07.2022 07:40

Umjesto sto pisu gluposti o klimatskim promjenama neka provjere svoje ili ruske piromane ???

Name

miki

20.07.2022 06:21

engleska vlada nek se obrati svjetskim moćnicima koji uporno zagađuju planetu i emituju štetne gasove u atmosferu, a koji ne žele da se odreknu profita, šta tu kukumavče kad su englezi doprineli tome

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

20.07.2022 07:26

A jesu ovo namjestili, pa kod nas bude vrućine i suše koliko hoćeš a nikad nije bilo požara po travnjacima i gradovima. Ma ovi nisu normalni.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2022 13:56

Nisu Englezi navikli na ovu klimu, kod njih je najčešće kiša i oblačno, nek vide kako je

Name

Неки чо'ек

20.07.2022 07:33

Индустријалци желе профит по сваку цијену а марионетске владе усвајају законе у њихову корист, дижу руке у заштиту уништитеља планете, а омађијани народ гледа ријалити дебилизам, гласа за своје џелате и ћутке посматра сопствену пропаст. Идила на планети Земљи.

ODGOVORITE
Name

Re,neki čo'ek

20.07.2022 08:26

Isto kao i naš narod,koji je omađijan,pa daje glas najgori a,s tom razlikom što mi nemamo ni industriju,nego samo lažne bajke koje nam korumpirani lopovi plasiraju.Tako,da nam požari ne mogu uništiti ništa,jer su ih vlasti preduhitrile.

Name

Predator

20.07.2022 12:20

Da nisu Rusi

ODGOVORITE
Name

Edukacija

20.07.2022 18:34

Samospaljive biljke. Njihova eteticna ulja koja ispustaju na toploti kapaju na suho lisce su zapaljiva na 40C.Mnogi sade u vrzove jako je egzoticno sa divni misisnim cjetovima. Neke su rasprostranjene sirom me editerana i tesko je iskorijeniti jer se upravo regenerisu iz pepela ali je zato lakse kontrolisati sta sadimo u vrtu odnosno treba se edukovati .....

ODGOVORITE