Дом за старија лица у колапсу: Радници најављују штрајк

Запослени у „Дому за старија лица” у Приједору већ деветнаести дан настављају са једночасовном обуставом рада због нагомиланих дуговања према радницима. Они траже неисплаћене плате, доприносе и накнаде за превоз. Последњу плату, ону фебруарску, добили су у мају мјесецу. Стање постаје неиздржљиво и пријети тотална обустава рада. Надлежни не реагују.

Република Српска 20.07.2022 | 07:35
Дом за старија лица у колапсу: Радници најављују штрајк

„ 18 година радим у Дому за старија лица у Приједору и не памтим да је икада био радник овако доведен у дубиозу“ – овако своју причу започиње Слађана Продан, радник у Дому за старија лица. Она је једна од 75 радника ове установе која плату није примила пуних 4 мјесеца.

„Радимо са 165 људи ја и моје колеге али ово је више неиздржљиво. Ника нам не долази нити обраћа. Обећано нам је нешто од министра и молимо овим путем да намнађу неко рјешење или да идемо кућама. Само је ово више неиздржљиво“, рекла је Слађана Продан, радник у Дому за старија лица у Приједору.

Да стање постаје неиздржљиво у овој установи, потврђују и у синдикалној организацији Дома за старија лица. Истичу да су разговарали са ресорним министарством о рјешењу овог проблема али како сами кажу као и обично, умјесто плате стигло је обећање које је створило додатни револт код радника.

„Постоји обећање од министра али је преспоро, не помјера се са мртве тачке. Осим причи чули смо, казали...Препуштени смо сами себи. Све је добро док радници не кажу сутра стајемо. Резервоари су нам празни, немамо хране или врло мало. Не знам шта ћемо, да ли ћемо у ригорозније мјере да би сјели у аутобус и ишли пред Владу. Ако је то рјешење, ићи ћемо и то, али нешто се мора рјешити. Дошло је до дна“. рекао је Миле Танкосић из Синдикалне организације ЈУ „Дом за старија лица” Приједор.

Радници се питају гдје се слива новац од самих корисника и због чега је ова установа доведена у катастрофално стање. Одговоре на та питања покушали смо сазнати од дугогодишњег директора Дома за старија лица Бојана Бецнера иначе кадра СНСД-а али су нам из ове установе рекли да Бецнер данима не долази на посао а упитани због чега , ни сами нису могли дати одговор.

Како смо незванично сазнали директор ове установе  је понудио оставку ресорном министарству због здравстевних разлога док из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске перу руке одговором да нису надлежни за исплату плата радницима већ да је за пословање ове установе одговоран менаџмент управе. Како је у мору инфлације радити без плате, доприноса и накнада за превоз најбоље знају радници Дома за старија лица који су препуштени на милост и немилост државе. 

(БН) 

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Децко

20.07.2022 05:53

Сами су себи криви, само трпите! Овде у Њемацкој једног мјесеца плата стигла петог у мјесецу, сви дигли галаму,... никад висе није била послије првог плата! Знаци, плата стизе дан, два прије поцетка новог мјесеца! Нека вам је тако како је, бице и горе, само стрпљења имајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

20.07.2022 12:35

У другим установама цвјетају руже? Хахахаха. Хоцете информацију о томе ста је на јеловнику у Дому Рада Врањесевиц? Сплачине. Перу се паре кроз набавке хране и избор добављаца. Дјеца не могу да смисле оброке. Директорица запосљава партијске ухљебе. 75 запослених, а 105 дјеце. И везе с везом нема и даље.

Name

Хик

20.07.2022 12:36

И даље гласајте за СНСД. Бице вам и даље с овим добро.

Name

Србо

20.07.2022 06:03

Потпишите се сви да тражите раскид уговора и за 15 дана нађете себи други посао а нека ти које молите а неразумијем то зашто молити министара и Додика брину о тим људима и ствар ће бити ријешена па бар ви можете наћи други посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е па

20.07.2022 06:20

Е па изађите и следеће изборе и гласајте за СНСД.Колико вас је изашло на ванредне изборе за градоначелника и гласало за доктора Предојевића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

20.07.2022 06:30

Саша Бурсаћ је довео Бецнера за директора. Прије њега био је одговоран директор који није имао дугова. Бецнер кад је дошао почео је по секташком режиму. Направио је себи викендицу, купио стан, ауто. Црвена секта уништава све што може. Уништила је Републику Српску а да неће један дом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Приједор

20.07.2022 06:43

Немој тако на Салета, то је сила од човека. Две реченице на скупштини незна саставити.

Name

Неки чо'ек

20.07.2022 07:18

Све су то гласачи црвене секте који су себично гледали само своје дупе кад су гласали, а за будућност друштва их је болило увце, тако да мене лично по принципу реципроцитета сад много боле оба увца за њихове проблеме. Чак ми је и драго што сад сносе последице погрешног избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

20.07.2022 07:19

Коме се жалите није ми јасно? Чим нисте примили једну плату требали сте дати отказ па нек их властодршци његују,барем је данас за посао а поготово такав лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Миркан

20.07.2022 08:17

Жале се јер нису успјели зарадити мито које су дали Бецнеру да их запосли 75 на 165 корисника

Name

Идеално

20.07.2022 08:15

Иххх, па ово је просто ко сир... Неко се ту упита,, гдје се слива новац од самих корисника"... Како ови приватници раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосо

20.07.2022 14:43

Издрзите јос мало до избора, полије це ионако радња бити затворена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.07.2022 23:49

Добро и ретко су плацени за нерад. А и директор је исти као сви они. Ко зели мозе се уверити, како је корисницима тога дома? Од хране, хигијене, смрада, дрског особља и ево сад цујем да је и директор лопов. Плату треба зарадити, свој посао треба радити коректно, одговорно, прво због себе а онда због корисника тога доба. Плата је за рад а не за испијање кава, дангубљење и ленцарење. Јел и ту политика умесала прсте, ако је цему се цудити?

ОДГОВОРИТЕ