Dom za starija lica u kolapsu: Radnici najavljuju štrajk

Zaposleni u „Domu za starija lica” u Prijedoru već devetnaesti dan nastavljaju sa jednočasovnom obustavom rada zbog nagomilanih dugovanja prema radnicima. Oni traže neisplaćene plate, doprinose i naknade za prevoz. Poslednju platu, onu februarsku, dobili su u maju mjesecu. Stanje postaje neizdržljivo i prijeti totalna obustava rada. Nadležni ne reaguju.

Republika Srpska 20.07.2022 | 07:35
Dom za starija lica u kolapsu: Radnici najavljuju štrajk

„ 18 godina radim u Domu za starija lica u Prijedoru i ne pamtim da je ikada bio radnik ovako doveden u dubiozu“ – ovako svoju priču započinje Slađana Prodan, radnik u Domu za starija lica. Ona je jedna od 75 radnika ove ustanove koja platu nije primila punih 4 mjeseca.

„Radimo sa 165 ljudi ja i moje kolege ali ovo je više neizdržljivo. Nika nam ne dolazi niti obraća. Obećano nam je nešto od ministra i molimo ovim putem da namnađu neko rješenje ili da idemo kućama. Samo je ovo više neizdržljivo“, rekla je Slađana Prodan, radnik u Domu za starija lica u Prijedoru.

Da stanje postaje neizdržljivo u ovoj ustanovi, potvrđuju i u sindikalnoj organizaciji Doma za starija lica. Ističu da su razgovarali sa resornim ministarstvom o rješenju ovog problema ali kako sami kažu kao i obično, umjesto plate stiglo je obećanje koje je stvorilo dodatni revolt kod radnika.

„Postoji obećanje od ministra ali je presporo, ne pomjera se sa mrtve tačke. Osim priči čuli smo, kazali...Prepušteni smo sami sebi. Sve je dobro dok radnici ne kažu sutra stajemo. Rezervoari su nam prazni, nemamo hrane ili vrlo malo. Ne znam šta ćemo, da li ćemo u rigoroznije mjere da bi sjeli u autobus i išli pred Vladu. Ako je to rješenje, ići ćemo i to, ali nešto se mora rješiti. Došlo je do dna“. rekao je Mile Tankosić iz Sindikalne organizacije JU „Dom za starija lica” Prijedor.

Radnici se pitaju gdje se sliva novac od samih korisnika i zbog čega je ova ustanova dovedena u katastrofalno stanje. Odgovore na ta pitanja pokušali smo saznati od dugogodišnjeg direktora Doma za starija lica Bojana Becnera inače kadra SNSD-a ali su nam iz ove ustanove rekli da Becner danima ne dolazi na posao a upitani zbog čega , ni sami nisu mogli dati odgovor.

Kako smo nezvanično saznali direktor ove ustanove  je ponudio ostavku resornom ministarstvu zbog zdravstevnih razloga dok iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske peru ruke odgovorom da nisu nadležni za isplatu plata radnicima već da je za poslovanje ove ustanove odgovoran menadžment uprave. Kako je u moru inflacije raditi bez plate, doprinosa i naknada za prevoz najbolje znaju radnici Doma za starija lica koji su prepušteni na milost i nemilost države. 

(BN) 

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Decko

20.07.2022 05:53

Sami su sebi krivi, samo trpite! Ovde u Njemackoj jednog mjeseca plata stigla petog u mjesecu, svi digli galamu,... nikad vise nije bila poslije prvog plata! Znaci, plata stize dan, dva prije pocetka novog mjeseca! Neka vam je tako kako je, bice i gore, samo strpljenja imajte!

ODGOVORITE
Name

Laz

20.07.2022 12:35

U drugim ustanovama cvjetaju ruže? Hahahaha. Hocete informaciju o tome sta je na jelovniku u Domu Rada Vranjesevic? Splačine. Peru se pare kroz nabavke hrane i izbor dobavljaca. Djeca ne mogu da smisle obroke. Direktorica zaposljava partijske uhljebe. 75 zaposlenih, a 105 djece. I veze s vezom nema i dalje.

Name

Hik

20.07.2022 12:36

I dalje glasajte za SNSD. Bice vam i dalje s ovim dobro.

Name

Србо

20.07.2022 06:03

Потпишите се сви да тражите раскид уговора и за 15 дана нађете себи други посао а нека ти које молите а неразумијем то зашто молити министара и Додика брину о тим људима и ствар ће бити ријешена па бар ви можете наћи други посао.

ODGOVORITE
Name

E pa

20.07.2022 06:20

E pa izađite i sledeće izbore i glasajte za SNSD.Koliko vas je izašlo na vanredne izbore za gradonačelnika i glasalo za doktora Predojevića?

ODGOVORITE
Name

Приједор

20.07.2022 06:30

Саша Бурсаћ је довео Бецнера за директора. Прије њега био је одговоран директор који није имао дугова. Бецнер кад је дошао почео је по секташком режиму. Направио је себи викендицу, купио стан, ауто. Црвена секта уништава све што може. Уништила је Републику Српску а да неће један дом.

ODGOVORITE
Name

RE Prijedor

20.07.2022 06:43

Nemoj tako na Saleta, to je sila od čoveka. Dve rečenice na skupštini nezna sastaviti.

Name

Неки чо'ек

20.07.2022 07:18

Све су то гласачи црвене секте који су себично гледали само своје дупе кад су гласали, а за будућност друштва их је болило увце, тако да мене лично по принципу реципроцитета сад много боле оба увца за њихове проблеме. Чак ми је и драго што сад сносе последице погрешног избора.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

20.07.2022 07:19

Kome se žalite nije mi jasno? Čim niste primili jednu platu trebali ste dati otkaz pa nek ih vlastodršci njeguju,barem je danas za posao a pogotovo takav lako.

ODGOVORITE
Name

RE Mirkan

20.07.2022 08:17

Žale se jer nisu uspjeli zaraditi mito koje su dali Becneru da ih zaposli 75 na 165 korisnika

Name

Idealno

20.07.2022 08:15

Ihhh, pa ovo je prosto ko sir... Neko se tu upita,, gdje se sliva novac od samih korisnika"... Kako ovi privatnici rade?

ODGOVORITE
Name

Joso

20.07.2022 14:43

Izdrzite jos malo do izbora, polije ce ionako radnja biti zatvorena!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

20.07.2022 23:49

Dobro i retko su placeni za nerad. A i direktor je isti kao svi oni. Ko zeli moze se uveriti, kako je korisnicima toga doma? Od hrane, higijene, smrada, drskog osoblja i evo sad cujem da je i direktor lopov. Platu treba zaraditi, svoj posao treba raditi korektno, odgovorno, prvo zbog sebe a onda zbog korisnika toga doba. Plata je za rad a ne za ispijanje kava, dangubljenje i lencarenje. Jel i tu politika umesala prste, ako je cemu se cuditi?

ODGOVORITE